Ο Κώστας Ζολώτας άφησε την τελευταία του πνοή στο μέρος που λάτρευε, πεζοπορώντας στο βουνό
Έναν «μύθο» για τους μυημένους στην ορειβασία, τον Κώστα Ζολώτα, αποχαιρετά η γη της Πιερίας και ο Όλυμπος, το βουνό που αγάπησε και υπηρέτησε όσο λίγοι. Ο Κώστας Ζολώτας «άφησε την τελευταία του πνοή στο μέρος που λάτρευε, πεζοπορώντας στο βουνό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) στο κατευόδιο της για τον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με το «βουνό των θεών».
«Ο Κώστας Ζολώτας, ένας "μύθος" για τους μυημένους στην ορειβασία, υπήρξε οδηγός βουνού για πάνω από 50 χρόνια, ενώ από το 1958 ανέλαβε ως διαχειριστής το καταφύγιο "Σπήλιος Αγαπητός", το οποίο, μετέπειτα, ταυτίστηκε με το όνομά του. Εργάστηκε με πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της μεταπολεμικής Ελλάδας συνέπεια και επαγγελματισμό για να αναδείξει τον Όλυμπο ως τουριστικό προορισμό, σε μία εποχή που οι επισκέπτες του βουνού ήταν μόλις 350 ετησίως», αναφέρει η ΕΟΔ.
Ο Κώστας Ζολώτας, με πληθώρα αναβάσεων και αναρριχήσεων στο ενεργητικό του, συνόδευσε εκατοντάδες ορειβάτες στην κορυφή του Ολύμπου και συμμετείχε σε δεκάδες επιχειρήσεις ορεινής διάσωσης. Βοήθησε πολύ την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και αποτέλεσε τον αρχικό σύνδεσμο με τη γερμανική διασωστική οργάνωση Bergwacht, ξεκινώντας τις εκπαιδεύσεις με δική του προτροπή το 1994.
«Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου κατευοδώνει με συγκίνηση στον Κώστα Ζολώτα στην τελευταία του ανάβαση προς τις υπέρτατες κορυφές», αναφέρει, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βαγγέλης Γερολιόλιος, επισημαίνοντας πως «πέρα από την προσωπική και ανθρώπινη σχέση, που συνέδεσε τον Κώστα με τους περισσότερους από τους συνδημότες μας, ο Δήμος κατευοδώνει τον άνθρωπο που για εξήντα χρόνια έδειχνε με το δικό του τρόπο το δρόμο για μια άλλης μορφής ανάπτυξη, σε όλους όσοι ζούμε στις παρυφές ενός ανυπέρβλητου βουνού».
«Με συνέπεια και επαγγελματισμό, από τα μέσα της δεκαετίας του '50, ανέδειξε τον Όλυμπο στους τουριστικούς παράγοντες της Ευρώπης, με οργανωσιακή συμπεριφορά πρωτόγνωρη για την τότε μεταπολεμική Ελλάδα. Ως φύλακας και διαχειριστής για δεκαετίες του ορειβατικού καταφυγίου στο "Μπαλκόνι" Ολύμπου, το ταύτισε στη συνείδηση και τη γλώσσα των χιλιάδων επισκεπτών του, με το όνομά του», σημειώνει ο δήμαρχος Δίου- Ολύμπου.
Τη θλίψη του για τον χαμό του Κώστα Ζολώτα εκφράζει και ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λιτοχώρου. «Αποχαιρετούμε έναν φίλο ορειβάτη- αναρριχητή, δάσκαλο, έναν πρωτοπόρο της γενιάς του, έναν άξιο συνεχιστή των οδηγών του Ολύμπου! Ο Κώστας Ζολώτας αποτέλεσε πυλώνα της εξέλιξης του πολιτισμού και της ορειβασίας για τον Όλυμπο, το σπίτι του! Πολλά και σημαντικά τα έργα του, λίγα τα λόγια για να σε τιμήσουμε, θα θυμόμαστε τη λεβεντιά σου, το ήθος και την ανθρωπιά σου προσπαθώντας να βαδίσουμε στα χνάρια σου για έναν Όλυμπο όπως τον ονειρεύθηκες!», αναφέρει ο Σύλλογος.
«Ο Όλυμπος έχασε τον πολυτιμότερο προστάτη του», αναφέρει σε ψήφισμά του το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών του Δίου, τονίζοντας πως η μνήμη του Κώστα Ζολώτα «θα μείνει ανεξίτηλη στους χιλιάδες επισκέπτες του Ολύμπου που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να γευτούν τη φιλοξενία του».
«Η ασυμβίβαστη αλλά γεμάτη καλοσύνη και φιλόξενη διάθεση προσωπικότητα του, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη μας, όπως και στη μνήμη των χιλιάδων επισκεπτών του Ολύμπου», επισημαίνει -μεταξύ άλλων- σε ψήφισμά του και ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου.