Δύσκολη εξίσωση για κυβέρνηση και ειδικούς
Προβληματισμός επικρατεί τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους ειδικούς αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, την ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται σε ασφυκτική πίεση και τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Παράλληλα, στη δημόσια συζήτηση έχει μπει το ζήτημα «Πάσχα στο χωριό», με τους επιστήμονες, ωστόσο, να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.833 νέα κρούσματα κορονοϊού και 104 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 819.
Με αυτά τα δεδομένα, συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Ειδικών για τα επόμενα βήματα στη διαχείριση της πανδημίας.
Στο τραπέζι της συνεδρίασης θα τεθούν ζητήματα όπως το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, των κέντρων αισθητικής και των φροντιστηρίων αποκλειστικά για τους μαθητές του Λυκείου, την ερχόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου.
Το θέμα με τα φροντιστήρια έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς, έστω και άτυπα, αποτελούν κλάδο της εκπαίδευσης και οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου πιέζουν για άνοιγμα με «φόντο» τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Παράλληλα, υπό συζήτηση είναι και το αίτημα των εμπόρων για περαιτέρω χαλάρωση της λειτουργίας του λιανεμπορίου, απελευθερώνοντας τη δυνατότητα των καταναλωτών να ψωνίζουν κανονικά, δηλαδή δίχως click away και click in shop/click inside.
Οι όποιες αποφάσεις παρθούν, αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.
Διχογνωμία επιστημόνων για το «Πάσχα στο χωριό»
Ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες είναι αναμφίβολα το πότε θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και τι θα γίνει το Πάσχα. Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι ως προς αυτό.
Η Επιτροπή θα συνεδριάσει για το θέμα την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο η συζήτηση έχει ανάψει τον τελευταίο καιρό, μετά τη μερική άρση κάποιων περιορισμών, αλλά και ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για τις 14 Μαΐου. Οι επιστήμονες έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα για το ενδεχόμενο να κάνουμε Πάσχα στο χωριό.
Στην μεν μία πλευρά είναι εκείνοι που θεωρούν, ότι μόνο κακό δεν θα κάνει η μετακίνηση στην εξοχή, καθώς όπως υποστηρίζουν, θα αποφευχθούν οι συνωστισμοί σε διαμερίσματα στις πόλεις, ενώ θέτουν ως προϋπόθεση τη χρήση τριών σημαντικών εργαλείων για τον ασφαλή εορτασμό στο χωριό. Όπως λένε, αυτά είναι ο εμβολιασμός, η ανάπτυξη αντισωμάτων για όσους έχουν ήδη νοσήσει και τα διαγνωστικά τεστ πριν την αναχώρηση.
Από την άλλη πλευρά, είναι εκείνοι που ούτε καν σκέφτονται το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Όπως λένε, η μαζική μετακίνηση θα δημιουργήσει συνωστισμό στα χωριά, καθώς όσοι θα μετακινηθούν, δεν θα είναι συνέχεια έξω, αλλά θα επισκεφθούν σπίτια συγγενών, θα πάνε σε καφενεία κ.α. Επίσης, επισημαίνουν τον κίνδυνο να υπάρξουν κρούσματα που θα χρειαστούν νοσηλεία, σε περιοχές που το Σύστημα Υγείας ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί, με τραγικά αποτελέσματα.