Πώς εξηγεί τις περιπτώσεις θρομβώσεων που σχετίστηκαν με το εμβόλιο
Γεγονός θα αποτελεί από αύριο, Δευτέρα 5 Απριλίου, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να περιμένουν τα αποτελέσματα από αυτή την απόφαση στη διασπορά του κορονοϊού.
Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τα εμβόλια της AstraZeneca μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι ήταν από τους υποστηρικτές του ανοίγματος του λιανεμπορίου, ωστόσο θέλησε να διευκρινίσει ότι επιδημιολογικά δε μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα.
«Δεν είμαστε σε κατάσταση να “ανοίξουμε” τίποτα σε όλη τη χώρα. Όταν λέμε “ανοίγουμε” δίνουμε το λάθος μήνυμα.», είπε.
Το «πείραμα» του ανοίγματος πρέπει να γίνει όπου υπάρχει σταθεροποίηση στα κρούσματα, εξήγησε ο καθηγητής.
Όπως επεσήμανε, ο λόγος που ανοίγουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις είναι, επειδή ούτως ή άλλως ο κόσμος μαζεύεται στις πλατείες το Σαββατοκύριακο, να αραιώσει.
«Όσο περισσότερο αραιώνουμε, τόσο μειώνεται η μετάδοση του ιού».
Σχετικά με τα εμβόλια της AstraZeneca, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως ο κόσμος μπορεί να πάει να εμβολιαστεί άφοβα.
Εξήγησε, μάλιστα, πως οι σπάνιες αυτές περιπτώσεις θρομβώσεων που σχετίστηκαν με το εμβόλιο μπορεί να συμβούν και από τον κορονοϊό, αλλά ακόμα και από τις αντιπηκτικές ενέσεις που κάνουν στα νοσοκομεία ως θεραπεία.
«Αν έχω κορονοϊό, έχω 5-30% πιθανότητα να πάθω θρόμβωση από την ίδια τη νόσο. Οι ασθενείς στο νοσοκομείο συνήθως παίρνουν αντιπηκτική αγωγή για να μην κάνουν θρομβώσεις. Οι ενέσεις από μόνες τους μπορούν να προκαλέσουν αυτό το σπάνιο σύνδρομο που έχει περιγραφεί στην AstraZeneca».
Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή τρέχουν δύο μελέτες που συνδυάζουν δόσεις από διαφορετικά εμβόλια.