Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων «κλειδί» για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Υπό πίεση εξακολουθούν να βρίσκονται τα νοσοκομεία, καθώς καθημερινά καταγράφεται νέο ρεκόρ διασωληνωμένων, ωστόσο μια αχτίδα ελπίδας διαφαίνεται από το γεγονός ότι για τέταρτη ημέρα σήμερα οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής κινούνται κάτω από τις 200.
Ωστόσο, η πίεση στις ΜΕΘ Covid είναι ασφυκτική, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να αυξάνεται το τελευταίο 24ωρο στους 735, που αποτελεί νέο ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Ιδιαίτερη είναι η πίεση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής, όπου η πληρότητα για κάποιες ώρες της ημέρας αγγίζει ακόμη και το 100%.
Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.4 η Πνευμονολόγος, επιμελήτρια στο Λαϊκό Νοσοκομείο Βασιλική Γεωργακοπούλου, όλες οι πτέρυγες Covid του νοσοκομείου που έχουν συνολικά 87 κλίνες, είναι γεμάτες και εκτίμησε ότι η πίεση θα είναι μεγάλη για τα νοσοκομεία τουλάχιστον για τις επόμενες δυο εβδομάδες. Εξήγησε δε, ότι τα εξιτήρια δίνονται πιο γρήγορα, επειδή οι ασθενείς είναι πλέον νεότεροι σε ηλικία, ωστόσο τα άδεια κρεβάτια γεμίζουν αμέσως.
Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν την επανεκκίνηση της οικονομίας
Την ίδια ώρα πάντως, η εικόνα σταθεροποίησης των κρουσμάτων που διαφαίνεται, η επιτυχής εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, καθώς και η πρακτική των μαζικών self test που θα αρχίσει να εφαρμόζεται, διαμορφώνουν το θετικό σενάριο του ανοίγματος της οικονομίας και των δραστηριοτήτων που προωθεί η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, μέσα στον επόμενο μήνα η χώρα θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην ουσιαστική άρση των απαγορεύσεων. Συγκεκριμένα, με την πανδημία στη χώρα να δείχνει μια τάση σταθεροποίησης, αλλά όχι αποκλιμάκωσης και τον Απρίλιο να αποτελεί μήνα εμβολιασμών και αυτοελέγχου των πολιτών με τα self test, όλοι ετοιμάζονται για ένα σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.
Οι υπουργοί δηλώνουν έτοιμοι για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ο υπουργός Τουρισμού με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έδειξε αισιόδοξος, ότι οι πρώτοι επισκέπτες στη χώρα ίσως να καταφέρουν να έρθουν νωρίτερα από τις 14 Μαΐου.
Από την πλευρά τους πάντως οι επιστήμονες εμφανίζονται συγκρατημένοι έως απαισιόδοξοι. Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υγειας την περασμένη Παρασκευή δημιούργησαν μια ιδιαίτερα αισιόδοξη, ωστόσο οι επιστήμονες συνιστούν ακόμα αυτοσυγκράτηση. Η εβδομάδα που έρχεται, είναι ίσως η πιο κρίσιμη, καθώς οι ειδικοί περιμένουν να δουν, αν επιβεβαιώνεται η εκτίμησή τους για σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορονοϊού.