Η βρετανική μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει λένε οι ειδικοί - Πότε εκτιμούν ότι θα υπάρξει ύφεση
Το τρίτο κύμα της πανδημίας κορονοϊού σαρώνει τη χώρα και ιδιαιτέρως την Αττική, με τους επιστήμονες να προβλέπουν ότι και η επόμενη εβδομάδα θα είναι δύσκολη, με εξίσου μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας.
Μιλώντας στο Mega η καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, δεν εξέφρασε καμία έκπληξη για τα πάνω από 3.500 κρούσματα που καταγράφηκαν σήμερα, σημειώνοντας αφενός ότι στην Αττική έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη, που είναι πολύ πιο μεταδοτική και αφετέρου ότι «οι επιδημιολόγοι έχουν προβλέψει, ότι μπορεί να φθάσουμε και τις 5.000 κρούσματα την ημέρα». Η ίδια εκτίμησε, ότι και την επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι αυξημένα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το ΕΣΥ, ενώ «άμα μπει ο Απρίλης και ζεστάνει ο καιρός, θα αρχίσουν αργά-αργά να πέφτουν».
Ερωτηθείσα σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, χαρακτήρισε άκαιρο το ερώτημα, τονίζοντας ότι με αυτούς τους αριθμούς δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για κανένα άνοιγμα. Μάλιστα, η καθηγήτρια είπε, ότι είναι άγνωστο ακόμα πώς θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα, καθώς μέχρι τότε όπως επεσήμανε «δεν ξέρουμε τι θα γίνει». Σημείωσε ωστόσο, ότι η ειδοποιός διαφορά με το περσινό Πάσχα είναι, ότι φέτος υπάρχουν τα εμβόλια.
«Κάθε μέρα αυξάνει το ποσοστό των ανθρώπων που εμβολιάζεται, πλησιάζουμε στην ανοσία της αγέλης», είπε η κ. Γιαμαρέλλου. Αναφερόμενοι στα μέτρα μερικής χαλάρωσης που αποφασίστηκαν πρόσφατα, είπε ότι ήταν αναγκαίο να υπάρξουν κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης, ωστόσο τόνισε, ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα αυτοπροστασίας, ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε χώρους που επικρατεί συνωστισμός.
Τζανάκης: Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, είχε προβλέψει ότι στις 25 με 26 Μαρτίου θα έχουμε την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα και εν συνεχεία θα έρθει η οριζοντίωση της καμπύλης. Σήμερα μιλώντας στο Mega έκανε λόγο για δύσκολη κατάσταση, άλλα όπως ανέφερε, τα πολλά κρούσματα είναι και αποτέλεσμα των πολλών τεστ που διενεργούνται.
«Να φανταστείτε 3.500 κρούσματα τον Νοέμβριο είχαμε με 40.000 τεστ. Επομένως, δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο αυτό το νούμερο, λόγω του αριθμού των τεστ», ανέφερε. Ερωτηθείς για την ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ, είπε ότι «τον Νοέμβριο ξεκινήσαμε με 70 – 80 κρεβάτια στις μονάδες. Άρα, από τα 80 πήγαμε στα 630, είχαμε δηλαδή μια αύξηση 560 κρεβάτια. Αν τώρα βάλετε, ότι στο τρίτο κύμα ξεκινήσαμε από τα 250 κρεβάτια ΜΕΘ, κανονικά ο απόλυτος αριθμός αύξησης των κρεβατιών από το προηγούμενο κύμα είναι μικρότερος. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά περίπου 450 κρεβάτια».
Σχετικά με την πορεία του τρίτου κύματος σημείωσε ότ: «είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, διότι δεν ξέρουμε πώς ακριβώς συμπεριφέρεται ο ιός και οι μεταλλάξεις του, όμως οι εκτιμήσεις μας είναι ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση, η οποία δυστυχώς θα διαρκέσει μερικές ημέρες και μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση, ευελπιστούμε προς το τέλος του μήνα, αρχές Απριλίου και όπως είχα πει μετά τις 15 Απριλίου θα δούμε νούμερα της τάξης των 1.500 ή 1.200 κρουσμάτων την ημέρα».
Κλείνοντας σχετικά με το μερικό άνοιγμα της αγοράς τόνισε ότι: «Εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια και οι εκτιμήσεις μας, ότι πραγματικά έχει αρχίσει μια αποκλιμάκωση, τότε με πολύ προσοχή, με πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, πάρα πολλά τεστ, ειδικά σε εργαζόμενους και στους εργασιακούς χώρους, μπορούμε να ανοίξουμε τομείς της οικονομίας και τομείς της κοινωνίας».