Καθαρά Δευτέρα με περιορισμούς για την αναχαίτιση της πανδημίας

Καθαρά Δευτέρα με περιορισμούς για την αναχαίτιση της πανδημίας

Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν για τα εφετινά ιδιαίτερα Κούλουμα

Η Καθαρά Δευτέρα ήταν παραδοσιακά μια ημέρα που ο κόσμος ξεχύνονταν σε πάρκα και παραλίες για να γιορτάσουν τα Κούλουμα και να πετάξουν τον πατροπαράδοτο χαρταετό. Αυτό, όμως, εφέτος δεν πρόκειται να συμβεί. Την εποχή του κορονοϊού όλα έχουν αλλάξει, θα αλλάξει και αυτό…

Την Κυριακή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για ακόμα μια ημέρα πολλά κρούσματα (ενώ παράλληλα συνεχίζεται και η πίεση στο Σύστημα Υγείας) κάτι που δείχνει ξεκάθαρα πως η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι μεγάλη και έτσι δεν μπορεί να γίνει κάποια... έκπτωση στα περιοριστικά μέτρα .

Οι αποφάσεις, όμως, είχαν ληφθεί καιρό νωρίτερα. Έτσι, αυτή την Καθαρά Δευτέρα το πέταγμα του χαρταετού δεν μπορεί να γίνει εκτός δήμου, καθώς η μετακίνηση για άθληση (το sms στο 13033 με τον κωδικό 6 δηλαδή) ισχύει μόνο για πεζή ή με ποδήλατο. Αναλυτικά, όλα τα μέτρα που ισχύουν έως τις 22 Μαρτίου και ειδικά για την Καθαρά Δευτέρα (ξεχωριστά) αλλά και ποιες περιοχές έχουν μπει ή παρατείνεται το αυστηρό lockdown.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει δώσει συγκεκριμένες διευκρινίσεις για τα μέτρα που θα ισχύουν την Καθαρά Δευτέρα και το πώς θα μπορούν οι πολίτες να τηρήσουν το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού.  Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ξεκαθάρισε ότι το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα μπορεί να γίνει κοντά στις οικίες των πολιτών και συγκεκριμένα εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Παράλληλα, τόνισε ότι όπως και τις υπόλοιπες ημέρες μέσα στο καθεστώς αυστηρού lockdown, οι μετακινήσεις για άσκηση και βόλτα με κατοικίδιο με SMS 6 στο 13033 επιτρέπονται μόνο για όσους κινούνται πεζή ή με ποδήλατο και ξεκαθάρισε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας την Καθαρά Δευτέρα θα ισχύει την ίδια ώρα που ισχύει τις καθημερινές.

Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε για την Καθαρά Δευτέρα τα παρακάτω:

Δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις πλην των γνωστών εξαιρέσεων (π.χ. για εργασία ή επιστροφή σε μόνιμη κατοικίας).

Οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες με τους κωδικούς 2 και 3 στο 13033 πραγματοποιούνται μόνο εντός δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Οι μετακινήσεις για άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο με κωδικό 6 στο 13033 επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο ενώ στις μετακινήσεις με κωδικό 4 για παροχή βοήθειας οι αστυνομικοί ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.

Επομένως το έθιμο του χαρταετού μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας με τους περιορισμούς των μετακινήσεων και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους.

Παράλληλα η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά, όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 21:00 έως τις 5:00 για τις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου καθώς και σε Αττική και Θεσσαλονίκη