«Δεν έχω καμία ενημέρωση για όσα καταγγέλθηκαν», δηλώνει ο διοικητής του νοσοκομείου
Μύλος έχουν γίνει εργαζόμενοι και διοίκηση στο νοσοκομείο «Αττικόν», μετά από τις καταγγελίες του αντιπροέδρου του σωματείου. Ο πρόεδρος του πανελλήνιου σωματείου τραυματιοφορέων και αντιπρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Αττικόν», Γιάννης Πλακογιαννάκος, ισχυρίστηκε ότι οι νεκροί παραμένουν στον προθάλαμο πολλές φορές για περισσότερο από ένα 24ωρο, αποτελώντας «υγειονομική βόμβα».
Αντίθετα ο διοικητής του νοσοκομείου υποστηρίζει ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή του καμία τέτοια καταγγελία.
«Μένουν στον προθάλαμο νεκροί»
«Οι νεκροί δε χωρούν στα ψυγεία όμως και επειδή πολλές φορές οι νεκροί από Covid είναι περισσότεροι, μπαίνουν στα ψυγεία που κανονικά προορίζονταν για άλλες παθήσεις. Εδώ και κάποιες μέρες όμως και αυτές οι θέσεις εξαντλούνται. Προχθές είχαμε 26 νεκρούς μέσα στο νοσοκομείο εκ των οποίων οι 11 ήταν σε «αναμονή» στον προθάλαμο.
Σήμερα στον προθάλαμο είναι 3 νεκροί. Το θέμα είναι βέβαια ότι μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες από τα γραφεία κηδειών, ο νεκρός μπορεί να μείνει και 24 ώρες εκτός. Αυτό είναι απαράδεκτο! Κανονικά δεν πρέπει να μένουν καθόλου εκτός ψυγείου», είπε ο κ. Πλακογιαννάκος στο GRTimes και εξήγησε τους κινδύνους που ελλοχεύουν:
«Ναι μεν μπαίνουν σε ειδικό σάκο Covid, αλλά είναι αμφίβολο το ότι δε θα μολυνθείς. Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι νεκροί μπαίνουν σε ψυγεία για συγκεκριμένο λόγο. Το σώμα προχωρά σε σήψη αν δεν συντηρηθεί. Επίσης, αν αποβιώσει ένας ασθενής Σάββατο και μεσολαβήσει Κυριακή ή αργία, αν τα ψυγεία δεν επαρκούν, ο νεκρός μένει εκτός και για δύο ημέρες, διότι δεν υπάρχει διοικητικό προσωπικό να δώσει πιστοποιητικά θανάτου στα γραφεία τελετών».
Έλλειψη νεκροτόμων – Οι τραυματιοφορείς μεταφέρουν νεκρούς
Ο κ. Πλαγιαννάκος αναφέρει ότι η μεταφορά των νεκρών στα νεκροτομεία είναι αρμοδιότητα των νεκροτόμων και όχι των τραυματιοφορέων. Ωστόσο, λόγω έλλειψης προσωπικού, αναγκάζονται οι τραυματιοφορείς να εκτελούν και τα συγκεκριμένα καθήκοντα.
«Και όχι μόνο νεκροτόμου. Διοικήσεις και διευθύνσεις τους αναθέτουν νοσηλευτικά καθήκοντα. Στο νοσοκομείο της Λαμίας, έχουν 7 τραυματιοφορείς μέσα στα χειρουργεία και εκτελούν δουλειές νοσηλευτών και γιατρών, την ίδια ώρα που αποδεκατιζόμαστε από τον κορονοϊό. Οι συνάδελφοι που δε νοσούν και δε βρίσκονται σε καραντίνα είναι λίγοι.
Έχουμε ξεμείνει από θέσεις και ενώ έχουμε ζητήσει επανειλημμένα προσλήψεις, δεν εισακουόμαστε. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε σε κατάσταση πολέμου και εμείς, που θα έπρεπε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης, αντί να βρισκόμαστε στους δρόμους να εκτελούμε άλλα καθήκοντα», αναφέρει.
Επιπρόσθετα, όπως καταγγέλλει, στο νοσοκομείο της Κομοτηνής και της Φλώρινας, τραυματιοφορείς πραγματοποιούν καθήκοντα ΕΚΑΒ, μεταφέροντας ασθενείς στα σπίτια τους.
«Αυτά είναι χρέη διασωστών του ΕΚΑΒ. Βάζουν εντελώς ανειδίκευτα άτομα να πραγματοποιούν διακομιδές, μαζί με τον οδηγό του νοσοκομείου. Πρώτον, δεν είναι καν νόμιμο και δεύτερον, αν ο ασθενής πάθει για παράδειγμα ανακοπή την ώρα της διακομιδής, τι θα γίνει; Δεν είναι εκπαιδευμένοι να παρέχουν τέτοιου είδους βοήθεια», καταλήγει.
Άγνοια δηλώνει ο διοικητής του «Αττικόν» για τους ισχυρισμούς
Ο διοικητής του νοσοκομείου «Αττικόν», κ. Σπύρος Αποστολόπουλος, διαψεύδει τις καταγγελίες του αντιπροέδρου των εργαζομένων. Ο ίδιος αναφέρει ότι ακολουθείται κατά γράμμα το πρωτόκολλο της παράδοσης των σορών.
«Δεν έχω καμία ενημέρωση για όλα όσα καταγγέλθηκαν. Καμία υπηρεσία δεν έχει απευθυνθεί στη διοίκηση ώστε να εκφράσει κάποιο παράπονο σχετικά με τη χωρητικότητα του νεκροτομείου. Ακολουθείται κατά γράμμα το πρωτόκολλο της παράδοσης των σορών» δηλώνει.