Εικόνες από την παλιά Αθήνα
Ανατρέχοντας σε φωτογραφίες από την Παλιά Αθήνα, διαπιστώνουμε κάθε φορά από την αρχή το πόσο έχει αλλάξει η πρωτεύουσα της Ελλάδας μέσα στα χρόνια. Και εκεί που σήμερα βλέπεις μεγάλους αυτοκινητόδρομους και κτήρια-μεγαθήρια κάποτε μπορεί να βρισκόταν μια μικρή πλατεία, ένα άλσος ή ακόμη… και ένα ποτάμι. Κάτι τέτοιο ισχύει και για τη λεωφόρο για την οποία θα σου μιλήσουμε σήμερα. Είναι ένας δρόμος της Αθήνας ο οποίος μην έχοντας καμία σχέση με αυτό που βλέπουμε σήμερα, κάποτε είχε δίπλα του ένα ποτάμι.
Ο λόγος για την οδό Καλλιρόης. Παράλληλα με την Καλλιρρόης κινούταν κάποτε ο Ιλισός. Ένα ποτάμι που… εξαφανίστηκε σταδιακά από την Αττική. Και σήμερα μπορούμε να το βλέπουμε μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
Καλλιρόης: Ο δρόμος της Αθήνας που έβλεπε κάποτε δίπλα του να περνάει ένα ποτάμι
Και μπορεί σήμερα η Καλλιρόης να είναι ένας μεγάλος αυτοκινητόδρομος με πολύ κίνηση αλλά δε συνέβαινε πάντα αυτό. Όπως βλέπουμε στην φωτογραφία του 1946, ο ποταμός κινείται δίπλα στον μεγάλο δρόμο. Και η ιστορία του ποταμού.
Η ιστορία του Ιλίσου είναι πολύ παλιά και ξεκινά από την αρχαιότητα. Ήδη βλέπουμε αναφορές για τον ποταμό σε επιγραφές του 5ου αιώνα. Ο Ιλισός είναι ο ένας από τους δύο ποταμούς της Αθήνας ο οποίος πηγάζει από τις βορειοδυτικές πλαγιές του Υμηττού. Παλιότερα τον έβλεπε κανείς να περνά νοτιοανατολικά μέσα από το λεκανοπέδιο της Αττικής και να καταλήγει στο Φαληρικό όρμο. Το ποτάμι αυτό της Αθήνας ουσιαστικά κυλούσε κατά μήκος και εξωτερικά των τειχών της Αθήνας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάποιο σημείο του και με σκοπό να υπάρχει πρόσβαση σε αυτό, υπήρχε ακόμη και ένα γεφύρι πέτρινο το οποίο, όμως, καταστράφηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Στις όχθες και κατά μήκος του ποταμού υπήρχαν επίσης πολλά ιερά και δημόσια οικοδομήματα μεταξύ των οποίων το Ολυμπιείο, το Πύθιο και το Παναθηναϊκό στάδιο. Υπήρχε ακόμη και η κρήνη Καλλιρρόη ενώ από παλιές καρτ ποστάλ και φωτογραφίες μπορούμε να δούμε την Αθήνα με τρεχούμενα νερά. Σπάνιες εικόνες δηλαδή…
Τι λέει ο μύθος για τον Ιλισό
Ο Ιλισός κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας θεωρούνταν ιερός ποταμός. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, στις όχθες του πίστευαν πως διέμεναν οι Μούσες, προς τιμή των οποίων υπήρχε και βωμός με την ιδιαίτερη ονομασία «βωμός των Ιλισιάδων». Επίσης, στον ποταμό αυτό ήρθε για να ξαποστάσει ο άνεμος Βορέας όταν αντελήφθη την όμορφη κόρη του Ερεχθέα Ωρείθυια, την οποία αρπάζοντας στις μεγάλες πτέρυγές του απήγαγε στο Σαρπηδόνιο ακρωτήριο της Θράκης. Κατά την παράδοση κοντά στο ποταμό αυτό τοποθετείται το μέρος όπου φονεύθηκε εκούσια ο φιλόπατρις Βασιλεύς της Αθήνας Κόδρος από τους Δωριείς, όπως αναφέρει το exploringgreece.