Τσελέντης: Θα πρότεινα να μην μπουν μέσα για αρκετό καιρό στα σπίτια οι κάτοικοι.
Ξεκινούν σήμερα, από νωρίς το πρωί, εκτεταμένοι έλεγχοι σε δημόσια κτίρια στις πληγείσες περιοχές της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της πόλης της Λάρισας, τις οποίες έπληξε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή.
Κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρούν στους ελέγχους, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών ή των βλαβών που υπέστησαν τα κτίρια και να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή.
Οι έλεγχοι αφορούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας κ.α., ενώ έχει ξεκινήσει σταδιακά και ο έλεγχος των ιδιωτικών κτιρίων.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι μετασεισμικές δονήσεις, ενώ πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να διανυκτερεύσουν σε σκηνές που στήθηκαν στις πληγείσες περιοχές, αλλά έγινε και μεταφορά κατοίκων σε ξενοδοχεία των Τρικάλων και της Λάρισας.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.
«Το ρήγμα του Τυρνάβου δεν μπορεί να μας δώσει πάνω από 6,1-6,2 Ρίχτερ. Θα έχουμε όμως πλούσια μετασεισμική ακολουθία επειδή ήταν μικρό το εστιακό βάθος. Οι κάτοικοι δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους αν δεν τα έχουν δει μηχανικοί. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στο Δαμάσι. Δεν έχει μετατοπιστεί σε άλλα ρήγματα. Ο τελευταίος σεισμός ήταν το 1760. Θέλω να συγχαρώ τους δασκάλους του σχολείου, που τα παιδιά μπήκαν κάτω από τα θρανία και βγήκαν με τάξη έξω», είπε ο κ. Τσελέντης.
«Επειδή ήταν μικρό το εστιακό βάθος γνωρίζουμε ότι οι μετασεισμοί θα κρατήσουν αρκετό καιρό. Μπορεί και μήνες. Την ξέρω την περιοχή αυτή και τα περισσότερα σπίτια είναι πλινθόκτιστα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 100 μετασεισμοί. Θα πρότεινα να μην μπουν μέσα για αρκετό καιρό στα σπίτια οι κάτοικοι.
Κάθε σεισμός της τάξης του 6 και πάνω μπορεί να επηρεάσει και διπλανά ρήγματα. Δεν έχουμε δει προς το παρόν μετατόπιση. Θα μπορούσε να επηρεάσει το ρήγμα της Λάρισας, αλλά δεν έχει μαζέψει το απαραίτητο φορτίο. Το παρακολουθούμε όμως. Ενάμιση μήνα πριν το σεισμό καταγράφαμε πολλούς μικροσεισμούς στο συγκεκριμένο ρήγμα. Φαινόταν ότι φόρτωνε», πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης.
Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας ανέφερε:
«Στην Ελασσόνα οι κάτοικοι είναι ανάστατοι, πολλοί δεν έχουν μπει στα σπίτια τους. Ως δήμος τους δώσαμε τρόφιμα και νερά και στήσαμε σκηνές σε χωριά που τα σπίτια τους έχουν πολλές ζημιές. Σε όλα τα χωριά της περιοχής της Ποταμιάς του δήμου Ελασσόνας υπάρχει πρόβλημα. Κάποιους ηλικιωμένους τους μεταφέραμε σε ξενοδοχείο. Οι οδηγίες λένε να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους και εμείς αυτό λέμε στους κατοίκους. Γύρω στις 20 οικογένειες έχουμε μεταφέρει σε ξενοδοχεία με λεωφορεία.
Στην Ελασσόνα ανησυχήσαμε γιατί ο σεισμός έγινε ενώ τα σχολεία ήταν σε λειτουργία, περισσότερα από 6 σχολεία. Όλοι οι μαθητές βρίσκονταν μέσα σε λίγα λεπτά στο προαύλιο και δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός».