Ιστορίες για μελωδίες πιάνου και μαυροφορεμένες
Σπίτια και πύργοι έρημοι και απομονωμένοι. Κτήρια που έχουν τη δική τους ιστορία αλλά και τους θρύλους που τα συνοδεύουν. Κάποια από αυτά είναι πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι φανταζόμαστε ενώ οι ιστορίες τους μπορεί να μας είναι άγνωστες.
Ένα από αυτά είναι το σπίτι της Τζίνα Μπαχάουερ το οποίο βρίσκεται στο Χαλάνδρι. Η μονοκατοικία της Ελληνίδας πιανίστριας η οποία είναι πια έρημη και αφημένη μέσα στο χρόνο και διάφροι θρύλοι μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια. Αν το ακούς πρώτη φορά, έχει ενδιαφέρον να μάθεις όχι μόνο για την σημαντική πορεία της αλλά και για το σπίτι της που το αποκαλούν και «στοιχειωμένο». Ένα σπίτι που πολλοί θαυμαστές της από όλο τον κόσμο θέλουν να επισκεφθούν και να δουν από κοντά.
Τζίνα Μπαχάουερ: Η ζωή της σπουδαίας πιανίστριας και το τέλος της
Η Τζίνα Μπαχάουερ γεννήθηκε το Μάιο του 1913 στην Αθήνα. Ο πατέρας της ήταν Αυστριακός και η μητέρα της Ιταλίδα. Η ίδια ασχολήθηκε με το πιάνο από μικρή ηλικία ενώ έδωσε το πρώτο τη ρεσιτάλ σε ηλικία 8 ετών. Στην Αθήνα έκανε τις πρώτες τις σπουδαίες και έλαβε τις πρώτες και σημαντικές τιμητικές διακρίσεις. Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι ενώ το πρώτο της κονσέρτο με ορχήστρα έγινε όταν ήταν μόλις 20 ετών για να ακολουθήσει μια μεγάλη πορεία η οποία ξεκίνησε από το Λονδίνο όπου πήγε ως μαθητευόμενη του Σεργκέι Ραχμάνινοφ.
Έκανε δύο γάμους και με τον πρώτο της σύζυγο, επιχειρηματία Ιωάννη Χριστοδούλου ζούσαν στην Αίγυπτο. Ωστόσο, μετά τον αιφνίδιο θάνατό του το 1950, δεύτερος σύζυγος της έγινε ο βρεττανός διευθυντής ορχήστρας Άλεκ Σέρμαν. Για πολλά χρόνια έζησε στην Ελλάδα και πολιτογραφήθηκε Ελληνικά. Μέχρι τον Αύγουστο του 1976. Στις 22 Αυγούστου εκείνου του έτους και ενώ αναμενόταν στο Ηρώδειο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιό της, από τον άντρα της Σέρμαν, από καρδιακή ανακοπή. Στο σπίτι στο Χαλάνδρι για το οποίο μιλάμε. Και από τότε ξεκίνησαν διάφοροι θρύλοι για το κτήριο αυτό.
Το «στοιχειωμένο» σπίτι στην Αθήνα και οι θρύλοι που το συνοδεύουν
Το σπίτι της Τζίνα Μπαχάουερ βρίσκεται στο Χαλάνδρι και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των οδών Προφήτη Ηλία και Μάρκου Μπότσαρη. Εκεί έζησε πολλά χρόνια από τη ζωή της και αυτό έμελλε να είναι το τελευταίο σπίτι της. Αν βρεθείς εκεί θα δεις απ’ έξω μια έρημη πια μονοκατοικία. Οι ιστορίες που αναφέρονται σε αυτό το έρημο οίκημα αναφέρουν ότι από το σπίτι ακούγονται περίεργοι θόρυβοι και όχι μόνο. Οι θρύλοι, οι μύθοι και οι αναφορές κάνουν λόγο για όσα άφησε πίσω της με το θάνατό της η Μπαχάουερ. Και αυτά μεταξύ άλλων είναι οι μελωδίες πιάνου μετά το θάνατό της. Άλλοι λένε ότι έχουν δει τριγύρω από το σπίτι αρκετές φορές να κυκλοφορεί μία μαυροφορεμένη γυναίκα. Κάπως έτσι δόθηκε η αίσθηση ότι το σπίτι είναι «στοιχειωμένο», όπως αναφέρει το exploringgreece.