Πώς είναι σήμερα η περιοχή που έγινε η μάχη
Μάχες, καταφύγια, ενέδρες και κόντρες σώμα με σώμα. Οργανωμένα σχέδια που άλλοτε πέτυχαν και άλλοτε δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν όπως τα σκέφτηκαν οι μπροστάρηδες των αγωνιστών. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 βάφτηκε με αίμα αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι μάχες ήταν καθοριστικές για την απελευθέρωση των Ελλήνων. Μια από αυτές τις μάχες που το αποτέλεσμά της ήταν νικηφόρο για τους Έλληνες έλαβε χώρα στη Φθιώτιδα.
Ο λόγος για τη μάχη στα Βασιλικά. Ήταν μια πολεμική σύγκρουση της επανάστασης του 1821 με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες που τόνωσε το ηθικό τους. Εκεί λίγοι μόνο Έλληνες κατάφεραν να εξολοθρεύσουν πάνω από 7.000 Τούρκους.
Το Χρονικό της Μάχης των Βασιλικών
Αφού κατέστειλαν την επανάσταση στη Μακεδονία οι Τούρκοι προχώρησαν μέσω Λάρισας προς τη Λαμία έχοντας ως στόχο να εισβάλουν στην Πελοπόννησο. Αυτή την διαδρομή και εκστρατεία προς την Πελοπόννησο ανέλαβε για τους Τούρκους ο Μπεϋράμ Πασάς με άλλους τρεις στρατηγούς οι οποίοι ήταν ο Χατζής Μπεκήρ Πασάς,ο Μεμίς Πασάς και τον Σαχήν Αλή Πασάς. Η δύναμη αυτών αριθμούσε 7.000 ιππείς, πεζοί με πυροβολικό.
Οι Έλληνες αγωνιστές αποφάσισαν να αναχαιτίσουν αυτή την επέλαση των Τούρκων από τη θέση των Βασιλικών στη Φθιώτιδα. Γκούρας, Πανουργιάς, Κοντοσόπουλος, Καλύβας και Δυοβουνιώτης ηγούνταν και καθοδηγούσαν από την πλευρά των Ελλήνων απέναντι στους 7.000 Τούρκους υπό Μπεϋράμ Πασά. Τα γεγονότα της μάχης ξεκίνησα να εξελίσσονται από τις 25 Αυγούστου του 1821. Τότε τουρκικό ιππικό δύναμης δύο χιλιάδων που είχε σταλεί προς αναγνώριση του στενωπού αποδεκατίστηκε. Μία μέρα αργότερα, στις 26 Αυγούστου, ο Μπεϋράμ Πασάς αποφάσισε να κινηθεί με όλο του τον στρατό κατά του Κοντοσόπουλου και Καλύβα.
Οι Δυοβουνιώτηδες, ο Πανουργιάς, ο Γκούρας και ο Βασίλης Μπούσγος που είχε φτάσει με τριακόσιους άνδρες να βοηθήσει το έκαναν επίθεση. Μετά από γενναία μάχη σώμα με σώμα οι Έλληνες βγήκαν νικητές. Οδήγησαν τους Τούρκους στην ήττα και την οπισθοχώρηση. Οι 1.600 Έλληνες κατάφεραν να εξολοθρεύσουν τον μεγάλο στρατό των Τούρκων. Μάλιστα ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονταν και ο Μεμίς Πασάς, τον οποίο σκότωσε ο ίδιος ο Γκούρας. Επίσης οι Τούρκοι έχασαν οκτακόσια άλογα, 2 πυροβόλα και 18 σημαίες. Από τους Έλληνες σκοτώθηκαν δέκα και τραυματίστηκαν 30, μεταξύ των οποίων ήταν και ο οπλαρχηγός Κοντοσόπουλος.
Αυτή ήταν μια από τις πιο σημαντικές νίκες των Ελλήνων που όχι μόνο αναχαίτισε τους Τούρκους αλλά ανύψωσε πολύ το ηθικό των Ελλήνων για τις επόμενες μάχες.
Ελληνική Επανάσταση 1821: Εκεί που λίγοι Έλληνες συνέθλιψαν πάνω από 7.000 Τούρκους
Αν βρεθείς στα Βασιλικά της Φθιώτιδας σήμερα, διάβασε ξανά το ιστορικό της μάχης και προσπάθησε να φανταστείς πώς διαδραματίστηκαν τα γεγονότα σε αυτή την έκταση που σήμερα μοιάζει με μεγάλο λιβάδι. Σε αυτές τις απέραντες εκτάσεις έδωσαν σώμα με σώμα μάχη οι Έλληνες αγωνιστές για να αποτρέψουν την επέλαση των Τούρκων που ήθελαν να καταστείλουν την ελληνική επανάσταση, όπως αναφέρει το exploringgreece.