Καταγράφονται 150 εισαγωγές ασθενών κάθε μέρα, οι μισές περίπου στην Αττική
Ο περιορισμός της κινητικότητας των πολιτών το Σαββατοκύριακο, η οποία σχετίζεται με το λιανεμπόριο, οδήγησε τους επιστήμονες στο να εισηγηθούν αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας στις επιβαρυμένες περιοχές, επισήμανε κατά την αποψινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το μέτρο αυτό δεν έχει επίπτωση στην οικονομία και μειώνει την πιθανότητα έκθεσης των πολιτών στον ιό. «Υπάρχει ανησυχία καθώς έχει επιβαρυνθεί σημαντικά το επιδημιολογικό φορτίο, όλοι συμφωνούμε και αναζητούμε έξυπνους τρόπους ώστε να μειωθεί η κινητικότητα και κατ' επέκταση η μεταδοτικότητα, χωρίς όμως να κλειστούμε μέσα όπως έγινε τον προηγούμενο Μάρτιο».
Στόχος των ειδικών είπε, είναι να γίνει επίπεδη η καμπύλη διασποράς τους δύο επόμενους μήνες. Ωστόσο, όπως είπε, οι επιστήμονες, λαμβάνοντας υπόψη τους την χαμηλή διασπορά του ιού στην εκπαίδευση, εισηγήθηκαν να μην αλλάξει κάτι από αυτά που ισχύουν έως σήμερα.
«Ο χάρτης κοκκίνισε ξανά» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σε αρκετές περιοχές της χώρας. Ήδη, τόνισε, εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων του ιού παρατηρείται στην Πάτρα και τη Χαλκίδα. Δήμοι που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες.
Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 43 έτη, ενώ τα περισσότερα νέα κρούσματα βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα από 25 έως 44 ετών. «Αυτό που φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία, είναι ότι υπάρχει σημαντική ενδοοικογενειακή διασπορά, δηλαδή οι γονείς μεταδίδουν στα παιδιά τους, αλλά και στα πιο ηλικιωμένα άτομα της οικογένειας» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου και είπε ότι είναι σημαντικός όσον αφορά τη διασπορά του ιού ο ρόλος των κρυφών συγκεντρώσεων σε σπίτια, οι οποίες επειδή είναι κρυφές, οπότε είναι πολύ δύσκολο να γίνει ιχνηλάτηση.
Σε στοιχεία που παρουσίασε η καθηγήτρια, καταγράφεται επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας την τελευταία εβδομάδα. Από τα 625 κρούσματα ανά ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα, φτάσαμε τα 892 την τελευταία εβδομάδα - είπε, και πρόσθεσε ότι τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σήμερα στις 8.500, από τα οποία τα 4400 είναι στην Αττική και 850 στη Θεσσαλονίκη.
«Φαίνεται ότι τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν, είναι προφανές ότι κουραστήκαμε, αλλά έχουμε μπροστά μας μαραθώνιο. Απαιτούνται οκτώ εβδομάδες για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών και ηλικιωμένων, να βοηθήσουμε όλοι μαζί ώστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία» ανέφερε σχετικά.
Τέλος, πρόσθεσε ότι σήμερα νοσηλεύονται 1600 άτομα σε όλη τη χώρα με COVID -19 και καταγράφονται 150 εισαγωγές ασθενών κάθε μέρα, από τις οποίες 70 με 80 αφορούν μόνο την Αττική. Όσοι νοσηλεύονται είναι συνήθως ασθενείς, άνω των 55 ετών.
Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορονοϊό