Προσφυγές που κατέθεσαν η Εκκλησία της Ελλάδος, 81 Μητροπόλεις και πιστοί
Τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό αναμένεται να βρεθούν αύριο στο επίκεντρο συζήτησης που θα γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Πρόκειται για πέντε υποθέσεις που έφτασαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο μετά από προσφυγές που κατέθεσαν η Εκκλησία της Ελλάδος, 81 Μητροπόλεις της χώρας και πιστοί οι οποίοι στρέφονται κατά των περιοριστικών μέτρων στις θρησκευτικές τελετές, αλλά και κατά των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της περαιτέρω διασποράς του COVID-19.
Με τις αιτήσεις ακύρωσης ζητείται η ακύρωση των κοινών υπουργικών αποφάσεων που επιβάλλουν από την αρχή του χρόνου σταδιακά και ανάλογα με τις συνθήκες διασποράς τους κορονοιού, περιοριστικά μέτρα προστασίας της υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοιού σε όλη την επικράτεια, κατά το σκέλος εκείνο, που:
-Απαγορεύουν απολύτως τη τέλεση χριστιανικών γάμων και βαπτίσεων έστω μόνο με την παρουσία του ζεύγους των μελλονύμφων, των γονέων του παιδιού που πρόκειται να βαπτιστεί, τη στιγμή μάλιστα που επιτρέπονται οι πολιτικοί γάμοι.
-Απαγόρευσαν κατά την ημέρα των Θεοφανείων την κατ΄ εξαίρεση συμμετοχή των πιστών στις θρησκευτικές τελετές.
-Αναστέλλουν την τέλεση με την παρουσία πιστών κάθε είδους λειτουργιών και λατρευτικών τελετών, σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας.
-Επιτρέπουν την παρουσία πιστών στις κάθε είδους θρησκευτικές τελετές με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και με ανώτατο αριθμό τα 50 άτομα.
- Επιτρέπουν την παρουσία πιστών στις κάθε είδους θρησκευτικές τελετές με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και με ανώτατο αριθμό τα 50 άτομα, σε περιοχές επιπέδου επιτήρησης και 9 άτομα σε περιοχές αυξημένου κινδύνου.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες ΚΥΑ είναι αντισυνταγματικές και εκδόθηκαν και καθ΄ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγήτρια της Ολομέλειας, ενδέχεται να θέσει θέμα κατάργησης των δικών, λόγω λήξεως ισχύος των προσβαλλόμενων κοινών υπουργικών αποφάσεων. Από την πλευρά της, η Εκκλησία αναμένεται να υποστηρίξει ότι έχει ιδιαίτερο έννομο συμφέρον να συνεχιστούν οι επίμαχες δίκες, αφού εκκρεμούν ποινικές υποθέσεις σε βάρος τόσο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών όσο και κληρικών.