Γιατί αυτό τον καιρό έχουμε περισσότερους πονοκεφάλους απ’ ότι παλιά
Τι προκαλεί τους πονοκεφάλους; Όλοι γνωρίζουμε πώς νιώθουμε όταν έχουμε πονοκέφαλο, αλλά τι τους προκαλεί;
Οι πονοκέφαλοι συχνά προκαλούνται από:
– Στρες
– Αφυδάτωση
– Ιγμορίτιδα
– Ορμόνες
– Κακή στάση του σώματος
– Προβλήματα όρασης
– Υπερκατανάλωση (αλκοόλ, κρασί, τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση)
– Υποκατανάλωση
– Παθήσεις όπως γρίπη ή κρυολόγημα.
Γιατί αυτό τον καιρό έχουμε περισσότερους πονοκεφάλους απ’ ότι παλιά;
Η πανδημία έχει προκαλέσει μια μικρή αύξηση στη συχνότητα των πονοκεφάλων, ακόμα και σε ανθρώπους που σπάνια είχαν στο παρελθόν. Ακόμα κι αν δεν έχετε διαγνωστεί με COVID-19, το στρες και η απομόνωση αυτής της περιόδου προκαλεί αυτό το φαινόμενο και μάλιστα ορισμένες φορές εξελίσσεται σε επώδυνες ημικρανίες όπως αναφέρει το enallaktikidrasi.com.
Αυτό οφείλεται σε πολλούς συνηθισμένους παράγοντες: έλλειψη ύπνου, πολλή καφεΐνη, φως των οθονών και στρες εκτός από άγχος. Αποτελεί έναν βλαβερό συνδυασμό που μπορεί να μας οδηγήσει στο κρεβάτι για πολλές ώρες, ακόμη και ολόκληρες μέρες.
Πώς να προλάβουμε τον πονοκέφαλο
1. Προληπτικές διατάσεις και ασκήσεις
Για να σταματήσουμε τις παρενέργειες της κακής στάσης του σώματος όταν καθόμαστε στο γραφείο και αγκαλιά με το κινητό μας τηλέφωνο, μπορούμε να προσθέσουμε διατάσεις και ασκήσεις ευθυγράμμισης στην καθημερινότητα. Μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο τέτοιες ασκήσεις από ειδικούς.
2. Κατανάλωση αρκετού νερού
Δεν αποτελεί μυστικό ότι η αφυδάτωση προκαλεί πονοκέφαλο. Οι γυναίκες χρειάζονται 11.5 φλιτζάνια (2.7 λίτρα) νερού την ημέρα και οι άνδρες 15.5 φλιτζάνια (3.7 λίτρα) την ημέρα. Αναλόγως του πόσο ασκείστε, θα χρειαστείτε και διαφορετικές ποσότητες. Συνηθίστε να μεταφέρετε παντού μαζί σας ένα μπουκάλι νερό, ακόμα και μέσα στο σπίτι.
3. Μείωση του χρόνου μπροστά από την οθόνη
Η πίεση τω ματιών από το φως των οθονών προκαλεί πονοκεφάλους. Συστήνουμε να προσθέσετε χρόνο μέσα στη μέρα σας που δεν θα έχετε καμία επαφή με οθόνες οποιουδήποτε τύπου. Επιπροσθέτως, μπορεί να προσθέσετε γυαλιά προστασίας από το μπλε φως.
4. Τρώμε και κοιμόμαστε αρκετά
Όταν ο οργανισμός μας έχει λάβει το φαγητό και την ξεκούραση που χρειάζεται, θα λειτουργεί και καλύτερα. Η παράλειψη γευμάτων ή ο ανεπαρκής ύπνος στρώνουν το δρόμο για τον πονοκέφαλο. Αν έχετε συχνά πονοκεφάλους στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας, προμηθευτείτε ένα ποιοτικότερο μαξιλάρι. Έτσι, θα μειώσετε τον πόνο στον αυχένα, στην πλάτη και στους ώμους.
5. Μείωση του στρες
Εύκολα θα ειπωθεί, δύσκολα θα εφαρμοστεί. Αλλά όταν μπορείτε, συστήνουμε τον διαλογισμό ή τις τεχνικές χαλάρωσης μέσω άσκησης και αναπνοών. Και φυσικά ψυχοθεραπεία.
Πώς να ξεφορτωθούμε τον πονοκέφαλο αφού αρχίσει
1. Μινθέλαιο
Προσθέτοντας λίγο μιθέλαιο στον αυχένα και στους κροτάφους κατά τη διάρκεια ενός πονοκεφάλου μπορεί να βοηθήσει στην υποχώρηση του πόνου (προσέξτε να μην έρθει σε επαφή με τα μάτια). Προσοχή επίσης, σε περίπτωση που έχει κατοικίδιο ή μικρά παιδιά, είναι καλύτερα να το εφαρμόσετε σε έναν χώρο όπου δεν θα βρίσκονται και έτσι δεν θα το αναπνέουν. Το έλαιο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και ναυτίας.
2. Ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη
Δεν ξεχνάμε φυσικά την βοήθεια των φαρμάκων. Οι δύο αυτές ουσίες είναι αναλγητικές και απομακρύνουν την ένταση του πόνου. Χρειάζεται να προσέχετε όμως να μην το παρακάνετε. Ακολουθήστε τις οδηγίες του φαρμακοποιού και του φύλλου οδηγιών.
3. Λίγα ποτήρια νερού
Προλαμβάνει, αλλά και αντιμετωπίζει: Πιείτε περισσότερο νερό, αλλά σε δόσεις. Αυτή η έξυπνη κίνηση θα προλάβει την αφυδάτωση και ο πονοκέφαλος δεν θα επιδεινωθεί.
4. Λίγο πάγο
Συχνά, οι πονοκέφαλοι συσχετίζονται με την αίσθηση ότι το κεφάλι μας καίγεται. Ακούστε τα σήματα του σώματός σας και εφαρμόστε λίγο καλυμμένο πάγο στην περιοχή από όπου πηγάζει ο πόνος. Αν ο πονοκέφαλος έχει προκληθεί από στρες ή πόνο στο σώμα, θα θέλετε να εφαρμόσετε τον πάγο στον αυχένα και στους ώμους σας.
5. Αποφεύγουμε τις οθόνες
Οι οθόνες και ο τρόπος που καθόμαστε όταν βρισκόμαστε μπροστά τους είναι ένα σύγχρονο κοινό πρόβλημα. Αν νιώθετε ότι ο πονοκέφαλος ξεκινά σε σημείο πίσω από τα μάτια, το πιθανότερο είναι ότι οφείλεται σε αυτή την πίεση. Αν μπορείτε, ενεργοποιήστε την επιλογή του κίτρινου φίλτρου στον υπολογιστή και στο κινητό σας ώστε να μειωθεί το μπλε φως, και αν δεν μπορείτε, δοκιμάστε την στρατηγική 20-20 όπου για κάθε 20 λεπτά που κοιτάτε στην οθόνη σας, θα παίρνετε άλλα 20 λεπτά μακριά από αυτή για να ξεκουράζετε τα μάτια σας.
Αν παρ’ όλα αυτά αντιμετωπίζετε χρόνιο και έντονο πρόβλημα ή αν δεν έχετε εντοπίσει τις πηγές των συχνών αυτών πονοκεφάλων, είναι πάντα καλύτερα να λαμβάνετε και τη βοήθεια ειδικών, δηλαδή γιατρών, οι οποίοι θα σας καθοδηγήσουν.