Όσα ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη διασπορά σε νοσοκομείο της Πάτρας
Με την επισήμανση ότι στην επέτειο του ενός έτους από όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε τον κορονοϊό ως απειλή για την παγκόσμια υγεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στην έγκριση και τρίτου εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας ξεκίνησε την τακτική ενημέρωση για την πρόοδο των εμβολιασμών στη χώρα μας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κάνοντας λόγω για άλμα της επιστήμης.
Παράλληλα, ο ιός προσαρμόστηκε «για να επιβιώσει» σημείωσε αναφερόμενη στις μεταλλάξεις του κορονοϊού.
«Είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι ή ευάλωτοι όταν ακούμε ότι είναι μειωμένος αριθμός των αντισωμάτων» τόνισε και προσέθεσε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια, παρέχουν ισχυρή και ευρεία προστασία. «Δεν κάναμε καλά- καλά την δεύτερη δόση και τρέχουμε για να δούμε τι θα γίνει με την τρίτη εάν και εφόσον χρειαστεί» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Νομίζω ότι με αυτά τα εμβόλια που έχουμε θα επιτύχουμε σημαντική ανοσία. Εάν διαπιστωθεί ότι φθίνει η ανοσία ίσως θα χρειαστεί μία τρίτη δόση, η οποία θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με τη γρίπη» εξήγησε και είπε ότι αυτό θα γίνει μόνο εάν συμβεί μια φοβερή μετάλλαξη ώστε ένα εμβόλιο να θεωρηθεί μη αποτελεσματικό.
Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου ο «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο βρετανοσουηδικής παραγωγής της AstraZeneca ως ανοσογόνο, ασφαλές για εφαρμογή του στις ηλικίες από 18 ετών και άνω. Μετά την έγκριση αυτού του εμβολίου ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία μέσω του Προέδρου Μακρόν -όχι επιστημονικής επιτροπής- και η Ιταλία διατύπωσαν σοβαρούς προβληματισμούς και επιφυλάξεις για τη χρησιμοποίηση του εμβολίου αυτού σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Το αγκάθι αυτής της ιστορίας είναι ο μικρός αριθμός που έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη ατόμων μεγάλης ηλικίας, γεγονός που κάνει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα που δίνονται από τόσο μικρό δείγμα» σημείωσε η κ. Θεοδώρου, τονίζοντας ωστόσο ότι «το μικρό δείγμα αυτό των μετεχόντων υπάρχει η προοπτική μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα να γίνει μεγάλο, της τάξεως των 7.500 ατόμων από τα αποτελέσματα της μελέτης της εταιρείας στην Αμερική. Επίσης θα υπάρξουν και πρόδρομα αποτελέσματα, πληροφορίες για το εμβόλιο από την εφαρμογή του στην Αγγλία».
Το εμβόλιο της AstraZeneca παρασκευάζεται με τη μέθοδο του ιικού φορέα και με την οποία χρησιμοποιείται ένας μη πολλαπλασιαζόμενος «αθώος» ιός, ο οποίος παράγει μια πρωτεΐνη που δημιουργεί ανοσοανταπόκριση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μετέχει το εμβόλιο στο DNA του ατόμου που εμβολιάζεται, ούτε ο ιός να μεταδίδεται στο περιβάλλον.
Με τη χορήγηση, μάλιστα, της 2ης δόσης μετά από 12 βδομάδες η αποτελεσματικότητά του φτάνει στο 82%. Στα θετικά, επίσης, είναι ότι είναι εύκολο στη συντήρησή του, καθώς φυλάσσεται σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες.
Όπως ανέφερε η κα Θεοδωρίδου «δεν είναι αναποτελεσματικό, απλώς δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την αποτελεσματικότητά του.»
Επιπλέον, διευκρίνισε ότι προστασία δεν είναι μόνο αντισώματα, αλλά υπάρχει και το σκέλος της κυτταρικής ανοσίας. Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα από πολύ σοβαρά κέντρα ότι τα εμβόλια προσφέρουν ισχυρή και ευρεία προστασία.
Δυσάρεστη έκπληξη η διασπορά σε νοσοκομείο της Πάτρας
Η κα. Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στο περιστατικό της έξαρσης κρουσμάτων σε νοσοκομείο της Πάτρας, όπου σημειώθηκε διασπορά του ιού στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Όπως είπε είχε δοθεί προτεραιότητα υγειονομικό προσωπικό να εμβολιαστεί για την προστασία των ιδίων και των ασθενών.
«Αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη το γεγονός ότι στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας παρουσιάστηκε διασπορά σε προσωπικό ανεμβολίαστο.» Το ποσοστό των εμβολιασμένων ήταν εξαιρετικά χαμηλό είτε από αμέλεια, είτε από δυσπιστία, είτε ακόμη και από κόπωση και αμέλησαν να εμβολιαστούν, όπως είπε η κα Θεοδωρίδου.