Βασιλακόπουλος: Νομίζω ότι είναι ρεαλιστικός στόχος ότι θα έχουμε εμβολιάσει μέχρι το Πάσχα, μέχρι τις αρχές Μαΐου, όλες τις ευάλωτες ομάδες»
«Νομίζω ότι είναι ρεαλιστικός στόχος ότι θα έχουμε εμβολιάσει μέχρι το Πάσχα, μέχρι τις αρχές Μαΐου, όλες τις ευάλωτες ομάδες», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος, πραγματικά ρεαλιστικός στόχος είναι το να ανοίξουν χωρίς προβλήματα τα σχολεία από Σεπτέμβριο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εάν δεν υπάρξει κάτι να ανατρέψει όλους τους σχεδιασμούς και τις προβλέψεις.
Ο κ. καθηγητής υπογράμμισε πως η κατάσταση με τα εμβόλια μήνα με τον μήνα θα βελτιώνεται, καθώς όλες οι μεγάλες εταιρείες θα αναπροσαρμόσουν την παραγωγική τους ικανότητα, ενώ ταυτόχρονα θα μπουν στο παιχνίδι και άλλες εταιρείες, όπως η Johnson & Johnson και η Novavax.
«Νομίζω ότι είναι ρεαλιστικός στόχος ότι θα έχουμε εμβολιάσει μέχρι το Πάσχα, μέχρι τις αρχές Μαΐου, όλες τις ευάλωτες ομάδες. Οπότε από εκεί και πέρα η επιδημία δεν θα εξαφανιστεί, αλλά θα μειωθεί πολύ σε σφοδρότητα, γιατί πολύ λιγότεροι συμπολίτες μας θα αναγκάζονται να νοσηλευτούν και θα κινδυνεύει η ζωή τους. Ταυτοχρόνως, ο καλός καιρός που θα έρθει, γιατί η χώρα μας είναι ευλογημένη σε αυτό, θα μειώσει την μεταδοτικότητα, όπως και πέρυσι. Θα εκμεταλλευτούμε τους 4-5 μήνες του καλοκαιριού για να εμβολιάσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Ως τον Σεπτέμβριο θα φτάσουμε γύρω στο 70-75% εμβολιαστική κάλυψη, που είναι αυτό που χρειάζεται για να έχουμε την ανοσία αγέλης».
Ο κ. Βασιλακόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός απέναντι στις ανησυχίες που προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, ιδιαίτερα αυτή της Νοτίου Αφρικής: «Στην ουσία δεν πρόκειται για μία μετάλλαξη. Το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής εξελίχθηκε από την αρχή του φθινοπώρου, σχεδόν παράλληλα με το στέλεχος της Βρετανίας. Οι μεταλλάξεις είναι πολύ μικρές αλλαγές στο γενετικό υλικό του κορονοϊού. Φανταστείτε το σαν ένα κομπολόι με 30.000 χάντρες. Μετάλλαξη σημαίνει η μία χάντρα να αλλάξει και από μωβ ή πράσινη να γίνει κόκκινη… Άρα αυτό τα νοτιοαφρικανικό στέλεχος έχει δέκα τέτοιες αλλαγές στην περιοχή που φτιάχνει την πρωτεΐνη ακίδα. Και δύο τρεις από αυτές μας απασχολούν γιατί οδηγούν μάλλον σε αυξημένη μεταδοτικότητα».
Σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα του εμβολίου απέναντι στις μεταλλάξεις, ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε πως δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος: «Τα προκαταρκτικά δεδομένα από τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια, ιδίως της Moderna, είναι ότι ακόμα και σήμερα αυτό το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στο να εξουδετερώνει και αυτό το στέλεχος. Στα δύο νέα εμβόλια, που δοκιμάζονται τώρα γιατί τώρα είναι στο στάδιο των κλινικών μελετών, στη Νότια Αφρική είχαν μία μικρότερη αποτελεσματικότητα από 10 μέχρι 30% σε σχέση με άλλες χώρες, όπου δεν έχουν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Να ξεκαθαρίσουμε όμως τι σημαίνει αποτελεσματικότητα: Την πιθανότητα του εμβολίου να προλάβει την ανάπτυξη οποιουδήποτε συμπτώματος αν κολλήσω κορονοϊό, δηλαδή 95% αποτελεσματικότητα στο εμβόλιο της Pfizer σημαίνει ότι κατά 95%, αν εκτεθώ στον κορονοϊό και κολλήσω, δεν θα αναπτύξω ούτε πυρετό ούτε βήχα, ούτε ανοσμία, ούτε αγευσία, ούτε τίποτα. Δεν σημαίνει ότι αν κάνω ένα άλλο εμβόλιο που με προστατεύει κατά 60-70% κινδυνεύω, γιατί και τα δύο εμβόλια με προστατεύουν κατά σχεδόν απόλυτο τρόπο από το να νοσήσω σοβαρά. Νόσο δηλαδή που να με πάει στο νοσοκομείο και να με οδηγήσει στο να κινδυνεύσει η ζωή μου».