Εργαζόμενοι σε μια σειρά από κλάδους εκτεθειμένοι στον ιό ζητούν να μπουν στις λίστες προτεραιοποίησης
Μείζον ζήτημα αποτελεί πλέον το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις καθυστερήσεις των παραδόσεων των εμβολίων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καθυστερήσεις που αν συνεχιστούν, ενδέχεται να επηρεάσουν το πλάνο των εμβολιασμών και στη χώρα μας.
Όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, οι παραδόσεις των εμβολίων εξαρτώνται από το τι εξασφαλίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τι μπορεί να δώσει στα κράτη μέλη.
Στις 28 Δεκεμβρίου, ήταν η πρώτη ενημέρωση από τον υφυπουργό πρωτοβάθμιας υγείας τον κ. Θεμιστοκλέους για το τι περιμέναμε το πρώτο τρίμηνο του 2021, έως τέλος Μαρτίου από εμβόλια: Pfizer/Biontech: 1.255.800 δόσεις ήταν αυτό που περιμέναμε, από τη Moderna: 240.000 και από την Astrazeneca: 1.500.000.
Τελειώνει ο Ιανουάριος και μέχρι τώρα έχουμε : από Pfizer/Biontech: 815.880 δόσεις εμβολίων, από Moderna: 20.000 και από Astrazeneca: 0 (διότι δεν έχει καν αδειοδοτηθεί – αναμένεται 29/1 η αδειοδότηση)
Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις όπως παρουσιάστηκαν στην επίσημη ενημέρωση από τον κ. Θεμιστοκλέους χθες, αναφέρουν:
- Pfizer/Biontech: 1.415.000 (Περισσότερα κατά 159.200 απ’ ότι υπολογίζαμε τέλη Δεκέμβρη)
- Moderna: 240.000. Ακριβώς όσα υπολογίζαμε και είχαμε προπαραγγείλει
- Astrazeneca: Αναμένονται 740.000 εμβόλια έως το τέλος Μαρτίου (Υπολείπονται 760.000 από αυτά που υπολογίζαμε)
Υπάρχουν προσδοκίες, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πως η αυριανή συνάντηση με την ΕΕ, ό,τι αποτέλεσμα έχει, σίγουρα δεν θα είναι λιγότερα από αυτά.
Κλειδί το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Κλειδί και παράγοντας στις εξελίξεις μπορεί να είναι αποτελεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson που αν εγκριθεί μέσα στο τρίμηνο θα βοηθήσει γιατί αφορά σε μία μόνο δόση.
Εργαζόμενοι σε μια σειρά από κλάδους εκτεθειμένοι στον ιό
Στο μεταξύ, όπως μεταδόθηκε στο δελτίο του σταθμού, την απόλυτη ανάγκη να περιληφθούν στις λίστες προτεραιότητας της κυβέρνησης για εμβολιασμό τονίζουν εργαζόμενοι σε μία σειρά από κλάδους, όπως στην καθαριότητα, τις μεταφορές και στα εφοδιαστικά καταστήματα. Είναι οι άνθρωποι που και στα δύο λοκντάουν βρέθηκαν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εκτεθειμένοι διαρκώς στον ιό.
Πέρα από το υγειονομικό προσωπικό χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό, εξυπηρετώντας βασικές ανάγκες της κοινωνίας δίχως να υπολογίζουν τον κίνδυνο.
Εργαζόμενοι στην καθαριότητα, σε καταστήματα τροφίμων, διανομείς, οδηγοί ταξί, λεωφορείων και ναυτικοί.
Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ από την πρώτη μέρα της πανδημίας έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες πολίτες καθημερινά. Μπορεί να έχουν λάβει τα προστατευτικά μέτρα ωστόσο είναι και πάλι εκτεθειμένοι. Αυτό που ζητούν είναι να έχουν μία προνομιακή μεταχείριση σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό τους.
«Μετά τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, είμαστε εμείς.... Εκατοντάδες πελάτες κάθε μέρα. Για να εξυπηρετήσουμε ερχόμαστε κοντά τους... Μόνο μία μάσκα έχουμε. Πρέπει να εμβολιαστούμε» αναφέρει στον ΣΚΑΪ, εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ. Από τους επαγγελματίες με τη μεγαλύτερη κινητικότητα είναι οι κούριερ και οι τροφοδιανομείς. Στη διάρκεια του δεύτερου κύματος μάλιστα καλούνταν να παραδίδουν φαγητό ακόμα και σε ασθενείς με κορονοϊό.
Με τον μέσο όρο ηλικίας των εργαζομένων στις συγκοινωνίες να είναι τα 50 έτη, οδηγοί και ελεγκτές βλέπουν τον εμβολιασμό τους να αργεί.
«Άμεσα πρέπει να εμβολιαστούμε ... μπαίνουν στο αυτοκίνητο δεκάδες άνθρωποι... δεν ξέρω κανέναν από αυτούς προσωπικά... είμαστε εκτεθειμένοι και εμείς σε αυτούς και εκείνοι σε εμάς βέβαια», σχολιάζει ο οδηγός ταξί.
Εκατοντάδες Έλληνες ναυτικοί μπαρκάρουν για δρομολόγια στην άλλη άκρη του κόσμου που διαρκούν μήνες δίχως να έχουν εμβολιαστεί πρώτα, ενώ και οι θαλάσσιες μεταφορές δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό προκειμένου τα νησιά να εξυπηρετούνται δίχως πρόβλημα.
Το αίτημα πολλών επαγγελματικών κλάδων φαίνεται πως βρίσκει ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση.
«Η κατηγοριοποίηση δεν θα είναι μόνο ηλικιακή. Έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ανάλογα με το πως έρχονται δόσεις στη χώρα μας και πόσες είναι θα ανοίγει και το σύστημα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω επακριβώς πότε και ποιοι» σημείωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης
Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορονοϊό