Οι επιχειρηματίες ζητούν κούρεμα χρεών- Ο κλάδος εμφανίζεται αντίθετος να ανοίξει μόνο για τους εξωτερικούς χώρους
Την στιγμή που το λιανεμπόριο ξεκίνησε ξανά τη λειτουργία του, ο κλάδος της εστίασης είναι εκείνος που παραμένει σε αναστολή και μάλιστα από τις αρχές Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα η κατάσταση στον κλάδο να είναι οριακή, για επιχειρηματίες και εργαζόμενους.
Σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, έχουν ήδη μπει τα πρώτα λουκέτα καθώς τα χρέη συσσωρεύονται ενώ άνεργοι παραμένουν χιλιάδες εργαζόμενοι, με αβέβαιο μέλλον για το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες θα ξαναεργαστούν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης θα ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου, καθώς στο τέλος εκείνης της εβδομάδας η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα μελετήσει ενδελεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα- όπως θα έχουν διαμορφωθεί μετά το καθολικό άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου – εξετάζοντας το ενδεχόμενο θετικής εισήγησης για άνοιγμα του κλάδου αρχικά για τους εξωτερικούς χώρους στο τέλος Φεβρουαρίου και πιθανώς προς τα μέσα Μαρτίου. Ήδη οι εκπρόσωποι της εστίασης πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και έθεσαν τις δικές τους προϋποθέσεις για το επικείμενο άνοιγμα, δεδομένου ότι ο κλάδος έχει μαραζώσει και απαιτούνται χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσει να συντηρηθεί και να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μετά την τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους του κλάδου δήλωσε: «Δεν βιάζονται να ανοίξουν. Δεν θέλουν να ανοίξουν με λίγα τετραγωνικά, γιατί αυτό θα καταστήσει την λειτουργία τους ζημιογόνα. Θέλουν, όταν ανοίξουν, να είναι βέβαιοι ότι θα ανοίξουν και δεν θα ξανά κλείσουν. Η επίσημη άποψη από τους κλάδο αυτή ήταν».
1.000.000 εργαζόμενοι βρίσκονται «στον αέρα»
Όπως τόνισαν, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς κι ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου 1.000.000 εργαζόμενοι βρίσκονται «στον αέρα» και περιμένουν πακέτο ενίσχυσης, το οποίο τους υποσχέθηκε ότι θα λάβουν το επόμενο διάστημα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. «Η εστίαση για να ανοίξει θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό από την κυβέρνηση. Είμαστε σε κατάσταση αναμονής, ο κλάδος είναι αντίθετος να ανοίξει μόνο για τους εξωτερικούς χώρους και αυτό που ζητάμε είναι χρηματοδοτικά εργαλεία», επισήμανε από την πλευρά του o Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ υπάρχει κίνδυνος το 50% των επιχειρήσεων να μην επαναλειτουργήσουν, γεγονός που «μεταφράζεται» σε χιλιάδες άνεργους εργαζόμενους. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό –Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου έθεσε και μία ακόμη κρίσιμη παράμετρο. Το κρατικό επίδομα των 534 ευρώ το λαμβάνουν μόνο όσοι βγήκαν σε αναστολή όταν η επιχείρηση στην οποία εργάζονταν ήταν εν λειτουργία όταν έγινε το lockdown. Συνεπώς οι εποχικά εργαζόμενοι δεν παίρνουν τίποτα. Δεν θα πρέπει να υπάρξει σχετικό πακέτο στήριξης και για αυτούς τους ανθρώπους; Επισημαίνεται, ότι ένα από τα μέτρα που ζητά η εστίαση είναι το κούρεμα χρεών κάτι που προς το παρόν το υπουργείο απορρίπτει.
Οι περιοχές με τα περισσότερα λουκέτα
Οι περιοχές στις οποίες έχουν μπει τα περισσότερα λουκέτα από τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, είναι:
· Κολωνάκι
· Γκάζι
· Χολαργός
· Αγία Παρασκευή
· Χαλάνδρι
· Νέο Ψυχικό
· Κέντρο Θεσσαλονίκης
· Παλιά πόλη Ρόδου
· Χανιά
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, ο κλάδος της εστίασης για τον μήνα Νοέμβριο (αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων) είχε κύκλο εργασιών 56,08 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 53,4% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019. Τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες με βάση τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ο τζίρος ήταν μειωμένος κατά 46%.