«Πραγματοποιούμε τη δράση ως ένδειξη αλληλεγγύης σε όλα τα θύματα που έχουν βρεθεί σε αντίστοιχη θέση»
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν πριν από λίγη ώρα νεαρές φοιτήτριες διαφόρων συλλόγων, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, στον αύλειο χώρο της φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι φοιτήτριες, όπως μεταδίδει το thestival.gr, φορώντας συμβολικά μαύρα φουλάρια και κρατώντας πλακάτ με λόγους που προκαλούν τη γυναικεία ανισότητα όπως «κοινωνικοί καταναγκασμοί, ανταγωνισμός, εκμετάλλευση» προχώρησαν σε σιωπηρή διαμαρτυρία για πέντε λεπτά, ενώ στη συνέχεια “έσπασαν τη σιωπή τους” φωνάζοντας δυνατά αυτές τις λέξεις προκειμένου να δείξουν τη συμπαράστασή τους απέναντι σε κάθε νέα που έχει υποστεί, κάθε είδους κακοποίηση.
Μάλιστα οι συγκεντρωμένοι διεκδικούν να ξεκινήσουν άμεσα οι νομικές διαδικασίες που αφορούν στις καταγγελίες των φοιτητριών για σεξουαλική κακοποίηση. Ζητούν χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, με εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και τη διεξαγωγή ενημερωτικών́ προγραμμάτων σε σχολεία και σχολές, αθλητικά σωματεία και χώρους αθλητισμού και πολιτισμού.
Ακόμη, τόνισαν ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι με αυτές τους της ενέργειες επιθυμούν να εκφράσουν την αλληλεγγύη και στήριξη στην αθλήτρια Σοφία Μπεκατώρου.
«Πραγματοποιούμε τη συγκεκριμένη δράση ως ένδειξη αλληλεγγύης σε όλα τα θύματα που έχουν βρεθεί σε αντίστοιχη θέση εντός και εκτός του πανεπιστημίου. Πιστεύουμε ότι το φαινόμενο των σεξουαλικών παρενοχλήσεων συνδέεται άμεσα με την ανισότιμη θέση της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία, δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για περιστατικά που απλά τώρα βγήκαν στο φως της δημοσιότητας”, δήλωσε η Άννα Μαρία Ηλιού, πρόεδρος του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ.
Η ίδια τέλος είπε χαρακτηριστικά ότι: “Εμείς καταδικάζουμε κάθε αντίστοιχη ενέργεια μέσα στα πανεπιστήμια και μας φαίνεται τουλάχιστον προκλητικό, η σημερινή κυβέρνηση αντί να δίνει χρήματα για δομές, για ψυχολόγους, για κοινωνικούς λειτουργούς, να δίνει 30 εκατομμύρια για πανεπιστημιακή αστυνομία τη στιγμή που τα πανεπιστήμια μας είναι εδώ και 10 μήνες κλειστά”.