Διαβάζοντας το δημοσίευμα της ιστοσελίδας USA TODAY και συνομιλώντας με τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, για το θέμα, εύλογα δημιουργήθηκε η απορία, ποια είναι η πραγματικότητα για τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Αν υπολογιστεί ότι εκτός από βιτρίνα της χώρας μας είναι και ένα από τα θεμέλια της τουριστικής μας βιομηχανίας, τότε αντιλαμβάνεται τη σύγχυση που μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο δημοσίευμα.
Όπως δήλωσε στο news.gr o υπουργός Πολιτισμού, αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα στη συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων, όπως αναφέρθηκε στο δημοσίευμα που υπογράφει Ελληνίδα ανταποκρίτρια της αμερικανικής ιστοσελίδας.
Ο κ. Τζαβάρας, ενημέρωσε ότι μόλις είδε το άρθρο, επικοινώνησε με την πρόεδρο των αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, στην οποία αποδόθηκαν οι δηλώσεις περί κατάρρευσης των μνημείων, η οποία τον ενημέρωσε ότι οι δηλώσεις που έκανε, αποδόθηκαν λανθασμένα.
Σε επικοινωνία του news.gr με την κυρία Κουτσούμπα, η πρόεδρος των αρχαιολόγων φρόντισε με σειρά της να διαψεύσει τις παραπάνω δηλώσεις. Τόνισε παρόλ' αυτά ότι το Ολυμπείο (Ναός Ολυμπίου Διός επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας), αντιμετωπίζει φθορές στο επιστύλιο. Δεν αρνήθηκε μάλιστα, ότι πολλές εφορίες αρχαιοτήτων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. “Υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, που αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η πρόεδρος των αρχαιολόγων, υπογράμμισε ότι η έλλειψη αρχαιολόγων-συντηρητών, που μειώθηκαν κατά 10%, δυσκολεύει σημαντικά το έργο τους. Σύμφωνα με την κυρία Κουτσούμπα, αυτή τη στιγμή εργάζονται 950 αρχαιολόγοι σε 210 μουσεία και 19.000 αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, ενώ εκτελούνται 410 έργα πολιτισμού, που είναι δύσκολο να περατωθούν ελλείψει προσωπικού. “Το μπάτζετ του υπουργείου πολιτισμού μειώθηκε κατά 50% και όπως όλα δείχνουν θα υποστεί επιπλέον μείωση 50%”, πρόσθεσε η κ. Κουτσούμπα.
Σε απάντηση των όσων υποστηρίζει η πρόεδρος των αρχαιολόγων, ο υπουργός Πολιτισμού, αναφέρει ότι δεν είναι ο μοναδικός τομέας που έγιναν περικοπές, αυτός του πολιτισμού και άρα δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, υπάρχουν χρήματα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για αναθεώρηση και ένταξη νέων έργων στα προγράμματα. Επεσήμανε μάλιστα ότι, δεν πρόκειται να αντικατασταθεί το προσωπικό που έφυγε από τους αρχαιολογικούς χώρους.
Σε ερώτηση προς τον κ. Τζαβάρα και για το θέμα της μείωσης των συμβασιούχων φυλάκων και καθαριστών στους αρχαιολογικούς χώρους, ο υπουργός απάντησε ότι μειώθηκαν από 2500 πέρυσι, σε 500 φέτος, ο υπουργός διέψευσε τον αριθμό αυτό. Όπως τονίζει, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που καταφέρνει να διατηρεί προσβάσιμα τα μνημεία της όλες τις μέρες της εβδομάδας, τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες κάποιες από αυτές κατεβάζουν τα ρολά.