Ο δικηγόρος του ΕΦΚΑ μίλησε για ταμιακές δυσκολίες οι οποίες οφείλονται στην πανδημία
Την εθνική δημοσιονομική κρίση επικαλέστηκαν, μεταξύ άλλων, οι συνήγοροι του Δημοσίου ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για να αντικρούσουν τα επιχειρήματα των συνταξιούχων που διεκδικούν την αναδρομική επιστροφή των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων και των τριών δώρων-επιδομάτων, για ένα 11μηνο.
Οι νομικοί παραστάτες των συνταξιούχων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έκαναν λόγο για αντισυνταγματικές αποφάσεις, αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς του Δημοσίου περί ελλείψεως εννόμου συμφέροντος των προσφευγόντων και απαραδέκτου των αιτήσεων. Παράλληλα, σημείωσαν πως οι συνταξιούχοι εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση η οποία, παρά τις ανακοινώσεις της, συμμορφώθηκε μερικώς στις αποφάσεις της δικαιοσύνης που τους δικαίωναν.
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του ΕΦΚΑ μίλησε για ταμιακές δυσκολίες οι οποίες οφείλονται στην πανδημία προσθέτοντας ότι λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την απόρριψη των επίμαχων αιτήσεων. Ο συνήγορος αφού επεσήμανε πως οι συνταξιούχοι δεν ανήκουν στους πληγέντες της πανδημίας τόνισε πως αν το δικαστήριο πει «ναι» στους συνταξιούχους ο ΕΦΚΑ θα αναγκαστεί να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία.
Οι συνήγοροι του Δημοσίου δε αναφέρθηκαν στην εθνική δημοσιονομική κρίση καθώς, όπως είπαν, προέχει το εθνικό συμφέρον της χώρας. Μάλιστα, επιχειρηματολογώντας «επιστράτευσαν» τους 650.000 εργαζόμενους που είναι σε αναστολή εργασίας, λόγω πανδημίας, αλλά και την αύξηση των ΜΕΘ, την αγορά των αεροσκαφών Rafale και φρεγατών, την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο, για την ασφάλεια της χώρας, και το μεταναστευτικό. «Δεν ξέρω εάν η χώρα αυτή έχει μέλλον» είπε σε δραματικό τόνο ο συνήγορος του υπουργείου Οικονομικών. Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.
Υπενθυμίζεται ότι στο «μικροσκόπιο» του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν μπει οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων του δημοσίου σχετικά με αναδρομικές διαφορές στις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έγιναν τόσο με τον «νόμο Κατρούγκαλου» όσο και τον «νόμο Βρούτση», από το 2011 έως 2020.