«Η εμπειρία από την πορεία του εμβολιασμού μας κάνει να αισιοδοξούμε», ανέφερε η κα. Τσόλια, μέλος της Επιτροπής
Κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σημείωσε ότι «διανύουμε τώρα την τρίτη εβδομάδα» εμβολιασμών και «η διαδικασία εξελίσσεται κανονικά».
«Αφού άρχισε και συνεχίζει ο εμβολιασμός των υγειονομικών, ταυτόχρονα διενεργείται και ο εμβολιασμός σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων» είπε η κ. Τσολιά, προσθέτοντας ότι «άμεσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας άνω των 85 ετών».
«Μέχρι σήμερα ο εμβολιασμός έχει κυλίσει ομαλά, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και με ρυθμό που είναι ανάλογος με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων» υπογράμμισε η κ. Τσολιά. «Έχουν διενεργηθεί σχεδόν 65 χιλιάδες εμβολιασμοί και έχει εμβολιαστεί ποσοστό 0,059% του πληθυσμού» είπε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
«Η εμπειρία από τα κέντρα εμβολιασμού είναι άριστη και η διαδικασία του εμβολιασμού είναι καλά οργανωμένη ηλεκτρονικά έτσι ώστε να υπάρχει ταχύτητα, ασφάλεια, καλή καταγραφή και παρακολούθηση των δεδομένων» σημείωσε η λοιμωξιολόγος.
«Η εμπειρία από την πορεία του εμβολιασμού μέχρι σήμερα στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια είναι ιδιαίτερα θετική και μας κάνει να αισιοδοξούμε» ανέφερε η κ. Τσολιά.
Τι προβλέπεται για άτομα με λοίμωξη, αλλεργίες και τις εγκύους
Η κα. Τσόλια στη συνέχεια αναφέρθηκε σε περιπτώσεις ατόμων και τι προβλέπεται για τον εμβολιασμό τους:
«Κατά την διάρκεια των κλινικών μελετών εμβολιάστηκαν άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον ιό. Έχει διαπιστωθεί ότι ο εμβολιασμός ατόμων με λοίμωξη (ασχέτως συμπτωμάτων), είναι ασφαλής, χωρίς να διενεργηθεί προηγουμένως εργαστηριακός έλεγχος.
Είναι γνωστό ότι η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες και υπάρχουν πιο πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν ότι διαρκεί και έξι μήνες. Για το λόγο αυτό συστήνεται τα άτομα με επιβεβαιωμένη προηγούμενη λοίμωξη από κορονοϊό να αναβάλλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών από τη λοίμωξη, εάν βέβαια το επιθυμούν έτσι ώστε να εμβολιαστεί κάποιος άλλος που δεν έχει προστασία».
Όσον αφορά στις έγκυες, «στις έρευνες για το εμβόλιο δεν συμμετείχαν έγκυες, αλλά μετά έγινε γνωστό ότι ήταν έγκυες και δεν υπέστησαν καμία επιπλοκή. Η τεχνολογία mRΝΑ δεν έχει επίδραση στο έμβρυο, διότι δεν εισχωρεί», τόνισε η κα. Τσόλια.
Ερωτηθείσα η κα Τσολιά για τις αλλεργικές παρενέργειες, είπε πως έχουν παρουσιαστεί 21 αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Ορισμένες, δε, εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν εξαιτίας του άγχους για το εμβόλιο ή τη βελόνα. Η ουσία που προκαλεί αναφυλαξία είναι μία και υπάρχει σε πολλά καλλυντικά. Διευκρίνισε επίσης ότι αλλεργίες σε τρόφιμα έντομα και κατοικίδια δεν συνιστούν αντένδειξη.