Γκίκας Μαγιορκίνης: Επιβαρυμένη η κατάσταση στις ΜΕΘ- Μειώνονται τα ενεργά κρούσματα

Γκίκας Μαγιορκίνης: Επιβαρυμένη η κατάσταση στις ΜΕΘ- Μειώνονται τα ενεργά κρούσματα

Η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση, τόνισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων

Στην Ελλάδα συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων ανά την επικράτεια και η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση, τόνισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όμως, η κατάσταση στις ΜΕΘ εξακολουθεί να μένει επιβαρυμένη, σημείωσε. Προσέθεσε πως το σύστημα υγείας εξακολουθεί να αποσυμφορείται, αλλά τις τελευταίες δέκα ημέρες η αποσυμφόρηση έχει επιβραδυνθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα έχει χαρακτηριστικά υψηλής κρισιμότητας.

Ενδεικτικά ανέφερε μείωση 40% σε σχέση με αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ανά ημέρα έχουν υποχωρήσει κατά 60%. Ωστόσο, η κατάσταση στις ΜΕΘ εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη, ανέφερε. Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων δείχνει σταθεροποίηση με ήπιες αυξομειώσεις και πιθανώς μια πολύ ήπια αυξητική τάση την τελευταία εβδομάδα. Η Θεσσαλονίκη αντιθέτως δείχνει ότι διατηρεί τον ρυθμό συρρίκνωσης με ρυθμό περίπου 10 με 15% λιγότερες διαγνώσεις ανά εβδομάδα.

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι η εξέλιξη της επιδημίας σε διεθνές επίπεδο, το γεγονός ότι βγαίνουμε από μία χρονική περίοδο σχετικής χαλαρότητας , καθώς και ότι οι επόμενοι δύο μήνες αναμένεται να είναι ψυχρότεροι, δημιουργούν ιδιαίτερο προβληματισμό για την εξέλιξη της επιδημίας στο χώρα μας. Η μόνη λύση είναι η προσήλωση στα μέτρα ατομικής προστασίας, ώστε η εμβολιαστική κάλυψη να λειτουργήσει ως φρένο στην επέκταση της επιδημίας.

Σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι διαγνώσεις έχουν συμβεί σε περισσότερα από 40 κράτη. Οι ενδείξεις ότι πρόκειται για αυξημένης μεταδοτικότητας στέλεχος ενισχύονται, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρος ο ακριβής μηχανισμός της αυξημένης μεταδοτικότητας. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι αποτελεσματικά, κατέληξε.