Αυτές που βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης
Η επιστήμη μας λέει ότι ορισμένες τροφές μας κάνουν να νιώθουμε πιο χαλαροί ενώ άλλες λειτουργούν διεγερτικά – τουλάχιστον προσωρινά. Αν ταλαιπωρήστε από το στρες και συχνά έχετε κρίσεις άγχους ή πανικού, μπορείτε δοκιμαστικά να κάνετε ορισμένες τροποποιήσεις στη διατροφή σας για να δείτε αν θα υπάρξουν διαφορές.
Βέβαια, πριν συνεχίσουμε, χρειάζεται να διευκρινίσουμε ότι η διατροφή δεν θεραπεύει το άγχος. Αλλά υπάρχουν τροφές που μας βοηθούν με έναν πιο καταπραϋντικό τρόπο στο σώμα, ενώ άλλες πυροδοτούν τη σωματική ένταση μετά την κατανάλωσή τους.
Ποιες τροφές βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους
Τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη
Κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι η τρυπτοφάνη μπορεί να έχει θετική επίδραση στο στρες επειδή αυτό το αμινοξύ βοηθά στην έκκριση νευροδιαβιβαστών (και συγκεκριμένα της σεροτονίνης) στον εγκέφαλο που προκαλούν θετική διάθεση. Θα βρείτε την τρυπτοφάνη σε πολλές τροφές: γαλοπούλα, κοτόπουλο, μπανάνες, γάλα, βρώμη, τυρί, σόγια, ξηροί καρποί, φυστικοβούτυρο και στο σουσάμι. Έχετε όμως υπόψη σας ότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς κατά πόσο η τρυπτοφάνη φτάνει στον εγκέφαλο, οπότε η επίδραση μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα έντονη.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στις βιταμίνες Β, όπως τη θειαμίνη ή τη Β1, κα στη διάθεση. Έλλειψη άλλων βιταμινών Β, όπως του φυλικού οξέος και της Β12, μπορούν να πυροδοτήσουν την κατάθλιψη σε κάποιους ανθρώπους. Μπορείτε να προμηθευτείτε συμπληρώματα βιταμινών Β ή να καταναλώνετε τροφές που τις περιέχουν. Τέτοιες τροφές είναι οι εξής: μοσχάρι, χοιρινό, φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή, ρύζι, ξηρούς καρπούς και αυγά όπως αναφέρει το enallaktikidrasi.com.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης
Οι υδατάνθρακες μπορούν επίσης να αυξήσουν την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Είναι καλύτερα όμως να επιλέγετε προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως μαύρο ψωμί ή καστανό ρύζι, αντί για τις επεξεργασμένες επιλογές, όπως ζάχαρη, γλυκά ή ακόμα και λευκό ψωμί και ρύζι. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως χρειάζονται περισσότερο χρόνο να διασπαστούν και έτσι απελευθερώνουν σταδιακά και αργά τα σάκχαρα στο αίμα, κάτι που δεν καταφέρνουν να κάνουν τα επεξεργασμένα.
Συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ΕΡΑ και DHA), τα οποία εντοπίζονται σε λιπαρά ψάρια, όπως στον τόνο, το σολομό και τη σαρδέλα, μας «φτιάχνουν τη διάθεση». Μάλιστα, κάποιες έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μαζί με την αντικαταθλιπτική τους αγωγή βελτιώθηκαν συντομότερα συγκριτικά με όσους λάμβαναν μόνο τα αντικαταθλιπτικά.
Απλό γιαούρτι και αρκετή πρωτεΐνη για περισσότερη εγρήγορση
Η πρωτεΐνη βοηθά στην παραγωγή την νορεπινεφρίνης και της ντοπαμίνης, που όπως και η σεροτονίνη, είναι νευροδιαβιβαστές και μεταφέρουν μηνύματα μέσα από τους νευρώνες. Τα υψηλά επίπεδά τους έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την εγρήγορση, την ψυχική ενέργεια και τον χρόνο αντίδρασης. Καλές πηγές πρωτεΐνης αποτελούν: γιαούρτι, ψάρι, κρέας, τυρί, αυγά, ξηροί καρποί, φασόλια, σόγια και φακές.
Ποιες τροφές ενισχύουν το άγχος
Ο καφές και τα ροφήματα με καφεΐνη
Πολλοί είναι εκείνοι που καταναλώνουν τέτοια ροφήματα για να τονώσουν την ενέργειά τους. Το πρόβλημα είναι ότι την καφεΐνη συνήθως την αναζητάμε όταν λαχταράμε λίγη ενέργεια, βρίσκουμε αυτή την πηγή, η οποία όμως είναι πολύ προσωρινή και γρήγορα επιστρέφουμε σε υποτονικούς ρυθμούς. Και όταν τα επίπεδα της σεροτονίνης πέσουν απότομα, νιώθουμε ευερέθιστοι και νυσταγμένοι, εκτός από υποτονικοί.
Τα γλυκά μπορεί να προκαλέσουν άγχος μετά την κατανάλωσή τους
Η χαρά και η εγρήγορση που μας δημιουργούν είναι και πάλι πολύ προσωρινές καταστάσεις. Η ζάχαρη απορροφάται γρήγορα στο αίμα. Η απορρόφηση προκαλεί μια αρχική έκρηξη ενέργειας. Αλλά αυτή σκάει γρήγορα σαν φούσκα, αφήνοντάς μας κουρασμένους και θλιμμένους.
Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει μακροχρόνια τη διάθεσή μας
Κάποιοι πίνουν αλκοόλ επειδή νιώθουν ότι καταπολεμούν το στρες και το άγχος. Δυστυχώς, η καλή διάθεση είναι μόνο προσωρινή. Μακροπρόθεσμα, το αλκοόλ πυροδοτεί την κατάθλιψη. Αν παρ’ όλα αυτά σας αρέσει το ποτό, καταναλώστε πάντα με μέτρο.
Οι επεξεργασμένες τροφές «κουβαλούν» μαζί τους βλαβερές επιδράσεις
Θα μπορούσαν οι επεξεργασμένες τροφές, όπως το hot dog, το λουκάνικο, οι πίτσες και τα κέικ να προκαλούν άγχος; Ερευνητές στο Λονδίνο βρήκαν ότι μια τέτοια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν κυρίως τηγανητά, επεξεργασμένο κρέας, πολλά γαλακτοκομικά και γλυκά είχαν 58% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης συγκριτικά με όσους προτιμούσαν τις «ολόκληρες» τροφές, δηλαδή της μη επεξεργασμένες, όπως λαχανικά, φρούτα και ψάρια. Είναι καλύτερο, λοιπόν, για την υγεία σας, να παραλείπετε ειδικά τις πολύ επεξεργασμένες τροφές.