Η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας επανέλαβε ότι η παραμικρή χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε νέα έκρηξη κρουσμάτων
«Τα κύρια χαρακτηριστικά της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, αλλά και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία» υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.
Παράλληλα όμως, επεσήμανε ότι «βλέπουμε τόσο στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, όσο και στην περιοχή της Κοζάνης, αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που αποτελούν κίνδυνο για νέα αύξηση όχι μόνο τοπικά αλλά και γενικά στη χώρα μας». «Είναι εξαιρετικά σημαντικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι είναι η πρώτη εβδομάδα που ο αριθμός των συνανθρώπων μας που βγήκε από τις ΜΕΘ ήταν μεγαλύτερος από αυτούς που διασωληνώθηκαν. Ξεκάθαρα επιτέλους αυτή την εβδομάδα μειώθηκε και ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό σε σχέση με τις προηγούμενες όλες εβδομάδες» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Συμπλήρωσε δε, ότι «η μείωση των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων άργησε πολύ να έρθει». Ως προς τους λόγους αυτής της καθυστέρησης, η λοιμωξιολόγος ανέφερε την «εξαιρετικά υψηλή διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα». «Είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τη μείωση του δεύτερου πανδημικού κύματος, είμαστε χαρούμενοι που μειώθηκε ο λεγόμενος δείκτης Rt, ο λεγόμενος δείκτης αναπαραγωγής» σημείωσε η κ. Παπαευγγέλου, «αλλά πρέπει να γίνει σαφές, ότι με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας μας».
«Είναι πολύ εύκολο με μια μικρή χαλάρωση τις επόμενες δύο εβδομάδες των γιορτών να δούμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και πάλι πίεση ασφυκτική στο ΕΣΥ» σημείωσε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. «Ανησυχούμε πολύ, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας για τη μείωση των συναναστροφών και του συγχρωτισμού θα γεμίσουν και πάλι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ μέσα στις επόμενες εβδομάδες» είπε η καθηγήτρια.
«Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς,, ούτε για λάθη ούτε για ωχαδερφισμό» προειδοποίησε και προσέθεσε: «Ανησυχούμε γιατί αν και η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει κατανοήσει ότι φέτος θα ζήσουμε διαφορετικά Χριστούγεννα, υπάρχει δυστυχώς μια μικρή μερίδα του πληθυσμού που είτε αμφισβητεί είτε έχει κουραστεί από την πολύμηνη στέρηση των δραστηριοτήτων».
Άγνωστο αν πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο το εμβόλιο
Ερωτηθείσα σχετικά με το αν πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όπως κάνουμε το εμβόλιο για την γρίπη, η κ. Παπαευαγγέλου είπε, ότι αυτό παραμένει άγνωστο προς το παρόν. Όπως είπε, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για την περιοδικότητα του ιού, ωστόσο τόνισε, ότι αυτό είναι κάτι που εξετάζεται και θα φανεί περισσότερο τον επόμενο χειμώνα. Ως προς το αν τελικά χρειάζεται να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο, αν στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο εμβόλιο, που θα κάνουμε φέτος, απάντησε αρνητικά.
Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πάντως, ότι πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο, το οποίο θα είναι αποτελεσματικό μία εβδομάδα μετά την δεύτερη δόση, σημειώνοντας ότι μεταξύ των δύο δόσεων, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Επεσήμανε ακόμη, πως ακόμη και μετά τον εμβολιασμό, όσο υπάρχει ο ιός στον πλανήτη, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.