Η γεωγραφική κατανομή των 693 νέων κρουσμάτων
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 693 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 124534, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης τα 693 επιπλέον κρούσματα κατανέμονται ως εξής:
- 10 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδους της χώρας
- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
- 169 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 151 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανία
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
- 1 κρούσμα στηβ Π.Ε. Θήρας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 31 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 25 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
ΕΟΔΥ: 693 νέα κρούσματα, 85 νεκροί το τελευταίο εικοσιτετράωρο
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 693 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 124534, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.
5109 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 35564 (28.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
552 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 162 (29.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 730 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3625 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1448 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
«Αν δεν είχαμε lockdown τα νούμερα θα ήταν μεγαλύτερα από 10.000»
Την πεποίθηση πως η κατάσταση θα ήταν χειρότερη στην Ελλάδα αν δεν είχαμε lockdown εξέφρασε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open, το πρωί της Κυριακής
«Αν δεν είχαμε lockdown τα νούμερα θα ήταν μεγαλύτερα από 10.000», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος, συμπληρώνοντας ότι «έρχονται μέρες που παραδοσιακά βοηθούν διάδοση ενός ιού όπως ο κορονοϊός».
Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος μίλησε για τα εμβόλια και τα φάρμακα, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας.
«Τα εμβόλια έχουν τη δυνατότητα να εξαλείψουν την μάστιγα. Τα φάρμακα όχι. Μην ασχολούμαστε άλλο με τους αρνητές των εμβολίων. Τους κολακεύει αυτό.
Έναν μήνα μετά τον εμβολιασμό θα δούμε αποτελέσματα. Χρειάζεται ένα εξάμηνο για εμβολιασμό 6 εκατομμυρίων», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι μάλλον θα είναι εφικτό να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση τις επόμενες ημέρες.
Επιφυλακτικός ο Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου για το click away: «Αύξηση της θνητότητας με κινητικότητα»
Εξαιρετικά επιφυλακτικός, στο έστω τμηματικό άνοιγμα της αγοράς μέσω παραλαβής εκτός, εμφανίστηκε μέσω του ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος , προειδοποιώντας για κίνδυνος αύξησης της νοσηρότητας και της θνητότητας.
«Ναι υπάρχουν παράπλευρες απώλειες, ποιος δεν το αμφισβητεί αυτό, αλλά για να βελτιώσουμε τις παράπλευρες απώλειες δεν πρέπει να κάνουμε έκπτωση των υγειονομικών κανόνων και μέτρων, αυτό θα αυξήσει τους θανάτους» προειδοποίησε ο κ. Καπραβέλος.
«Η οποιασδήποτε αύξηση της κινητικότητας αυτή την εποχή της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων θα οδηγήσει μαθηματικά σε αύξηση της νοσηρότητας και θνητότητας. Το υγειονομικό μας σύστημα δεν είναι έτοιμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το κόστος στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως είναι πολύ δυσβάστακτο δεν είναι 100 νεκροί την ημέρα, είναι 100 οικογένειες την μέρα. Έχουμε παρά πολλούς ασθενείς σε βάρια κατάσταση που νοσηλεύονται μέσα στα νοσοκομεία πολλούς διασωληνωμένους, όχι κατά ανάγκη σε οργανωμένες μονάδες ΜΕΘ» εξήγησε.
Όπως επισήμανε ο γιατρός, «η πνευμονία θέλει πνευμονολόγους, δεν θέλει γαστρεντερολόγους και οφθαλμίατρους. Το Παπανικολάου, το μοναδικό πνευμονολογικό κέντρο Βορείου Ελλάδος, έχει 9 με 10 οργανικές θέσεις πνευμονολόγων κενές, υπάρχει και η κόπωση των υγειονομικών μετά από έξι εβδομάδες και βλέπουμε με μεγάλη επιφύλαξη το έστω προσεκτικό άνοιγμα».