«Ας πάμε λίγο πιο πίσω τον παραδοσιακό εορτασμό» το μήνυμα του Β. Κικίλια- Κλειδώνουν οι τελικές αποφάσεις
Την ώρα που τα επιδημιολογικά νούμερα της πανδημίας εξακολουθούν να βρίσκονται σε ανησυχητικό επίπεδο, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο για το άνοιγμα ή όχι του λιανεμπορίου.
Το γεγονός ότι τα νοσοκομεία παραμένουν σε μεγάλη πίεση και το ότι οι εισαγωγές και ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν παρουσιάζουν την μείωση που θα περίμεναν οι λοιμωξιολόγοι, τους δημιουργεί μεγάλο δισταγμό σχετικά με την εισήγηση που θα δώσουν στον πρωθυπουργό.
Στο επιτελείο της κυβέρνησης, οι συσκέψεις είναι συνεχείς ενώ το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να «κλειδώσουν» οι τελικές αποφάσεις, πριν την αναχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Πληροφορίες αναφέρουν πως μερίδα λοιμωξιολόγων εισηγείται να μην αρθεί ακόμα το lockdown γιατί μπορεί να προκαλέσει νέα επιδημιολογική έκρηξη και ακόμα μεγαλύτερο πισωγύρισμα.
Πιθανότερο σενάριο είναι να ανοίξουν πρώτα τα κομμωτήρια με αυστηρούς κανόνες και προκαθορισμένα ραντεβού, με το σκεπτικό ότι το ενδεχόμενο διασποράς του κορονοϊού είναι πιο ελέγξιμο.
Κικίλιας: Διερωτώμαι αν μπορούμε να άρουμε τα μέτρα και να ανοίξουμε την αγορά
Το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας διερωτήθηκε εάν, με αυτά τα στοιχεία που καταγράφονται μετά από πέντε εβδομάδες lockdown, είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε άρση των περιοριστικών μέτρων και άνοιγμα της αγοράς. Ο υπουργός κάλεσε όλους να αναλογιστούν, αν υπάρξει τρίτο κύμα, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, μετά από μία χαλάρωση των μέτρων, που θα νοσηλευτούν οι ασθενείς που θα προκύψουν με τα παραπάνω στοιχεία, όταν ο μέσος όρος παραμονής σε ΜΕΘ είναι 15 ημέρες και ο μέσος όρος ημερών διασωλήνωσης 10 με 11.
Καταλήγοντας τόνισε, ότι κατανοεί την οικονομική πίεση, την αγωνία της αγοράς και την αβεβαιότητα της μέσης ελληνικής οικογένειας, ωστόσο υπογράμμισε, ότι έχει σημασία, αν θα επιλέξουμε την αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους που νοσηλεύονται και στην τρίτη ηλικία που είναι η πιο ευάλωτη ή αν θα επιλέξουμε το ατομικό μας συμφέρον. "Ας πάμε λίγο πιο πίσω τον παραδοσιακό εορτασμό και την ανταλλαγή δώρων", είπε ο κ. Κικίλιας, αφήνοντας να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς, ότι πιθανότατα το lockdown θα διαρκέσει και μετά την Πρωτοχρονιά.
Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορονοϊό