Τι εισηγούνται οι επιστήμονες για το lockdown και το άνοιγμα της αγοράς
Χωρίς καθολικό lockdown, αλλά με πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα, θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όπως προκύπτει από χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού από την Θεσσαλονίκη, αλλά και τις δηλώσεις μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Status fm, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για υπομονή και επιπλέον προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων . Τόνισε ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν οι συνάξεις στα σπίτια και πως θα επιτραπεί «μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές».
«Ζητώ πραγματικά λίγη υπομονή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων. Καταλαβαίνω απόλυτα την κούραση, τη στεναχώρια, τον θύμο ακόμη και τον φόβο για ό,τι έχει συμβεί εδώ στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί, αυτό μπορώ να σας το πω. Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά, πολύ πιο μαζεμένα, πολύ απλά, έτσι πρέπει να γίνει» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον κυβερνητικό σχεδιασμό περί σταδιακής άρσης του lockdown, όμως προïδέασε, ότι η κυβέρνηση θα είναι πολύ προσεκτική και συντηρητική στην προσέγγισή της. «Δεν επιτρέπεται τώρα, που είδαμε πόσο δυνατά μας χτύπησε το δεύτερο κύμα, τώρα που θα ξεκινήσουμε να χαλαρώνουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα, αυτό θα ήταν ανεπίτρεπτο» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, που ανέδειξε κ νέου τη σημασία της ατομικής υπευθυνότητας για τη συμμόρφωση στα μέτρα των ειδικών, ως το κύριο μέσο για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.
Σύψας: Παράταση του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου
Υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου τάχθηκε μιλώντας στον τ/σ ΣΚΑΙ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη και ότι θεωρεί την ημερομηνία πιο ιδανική από τις 14 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς εκτίμησε πως με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα". "Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον σημείωσε πως αυτή την στιγμή έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων –έχει πέσει από το 19% στο 10% όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων – πάνω από 26.000 – τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους. «Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών».
Επιπλέον, ο κ. Σύψας σημείωσε την αργή πτώση της πανδημίας για αρκετούς λόγους όπως την τεράστια διασπορά κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου και το ότι το lockdownπου έχουμε είναι λίγο χαλαρό και δεν βοηθάει στην γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας. Παράλληλα σημείωσε πως την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα υπάρξει διασπορά του κορονοιού ενώ υπενθύμισε πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα. Οι περισσότεροι δεν έχουν αντισώματα και ότι ο καιρός ευνοεί την διασπορά, που σημαίνει ότι τις επόμενες 15 – 20 ημέρες θα αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν.
Ο ίδιος επεσήμανε πως «όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο» και ανέφερε πως θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου. Προειδοποίησε ότι "δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα". χαρακτηριστικά. Κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση, εστία διασποράς είναι τα σπίτια. "Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας", ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων. Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο κατά κύριο λόγο.
Για την εστίαση, τα γυμναστήρια και τους υπόλοιπους κλάδους, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. "Δεν μπορούμε να κάνουμε καν προβλέψεις, κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου", διευκρίνισε. Μάλιστα αναφέρθηκε σε άνοιγμα με περιορισμούς για το ωράριο και με απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από κάποια ώρα καθώς και sms ακόμα και τις ημέρες των γιορτών.
Αν καταφέρουμε και εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες αρχές καλοκαιριού τότε θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε και θα σημάνει και το τέλος της επιδημίας στην χώρα μας ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.
Βατόπουλος: Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε για κανένα λόγο
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκης Βατόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε, ότι η ανησυχία είναι, ότι δεν έχουμε όση υποχώρηση θα θέλαμε στην επαρχία, σημειώνοντας ότι δεν είναι άμοιροι κινδύνου οι κάτοικοι μικρών περιοχών, μικρών πόλεων και χωριών. «Έχει αποδειχτεί ότι ο κορονοϊός είναι παντού και μια απροσεξία μπορεί να προκαλέσει μια συρροή κρουσμάτων οπουδήποτε στην Ελλάδα και το έχουμε δει αυτό να συμβαίνει», ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.
Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε για κανένα λόγο. «Η μάσκα, οι αποστάσεις, η υγιεινή των χεριών και ο αερισμός των χώρων πρέπει να είναι στην καθημερινότητά μας μέχρι να λήξει όλη αυτή η περιπέτεια». Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σταδιακής άρσης των μέτρων είπε ότι δεν είναι κάτι δύσκολο καθώς μια περιοχή με περισσότερα κρούσματα μπορεί να είναι πιο κλειστή ενώ μια άλλη με λιγότερα κρούσματα μπορεί να είναι λίγο πιο ανοιχτή.
Από τη μια μεριά θέλει να ανοίξει κανείς την κοινωνία για να επιστρέψουμε σε κάποια κανονικότητα, καλό είναι αυτή η κανονικότητα να είναι για όλη την Ελλάδα για να μην υπάρχουν γκρίνιες, από εκεί και πέρα όμως εξαρτάται πάρα πολύ από τις αντικειμενικές συνθήκες που θα δούμε μπροστά μας, υπογράμμισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.
«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έχουμε ένα νόσημα του οποίου η εξέλιξη δεν μπορεί να προβλεφθεί εύκολα, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και συνεπώς αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις πραγματικά πηγαίνουν μέρα με τη μέρα».