Πάντα θα υπάρχει κάτι καινούριο που θα ανακαλύπτεις
Είναι εκεί που έπαιξες σαν παιδί κάποια Καθαρά Δευτέρα και που τώρα σου χαρίζει ανάσες δροσιάς και ηρεμίας όταν θα βρεθείς εκεί για περπάτημα, τρέξιμο ή απλώς χαλαρή βόλτα.
Ο λόγος φυσικά για τον λόφο του Φιλοπάππου που όσο καλά κι αν νομίζεις ότι τον ξέρεις, πάντα θα υπάρχει κάτι καινούριο που θα ανακαλύπτεις. Και ίσως τελικά είναι πολύ περισσότερες οι ενδιαφέρουσες πληροφορίες που παραμένουν για σένα άγνωστες. Όπως συμβαίνει και με διάφορες περιοχές της Αθήνας και γενικά της Αττικής. Εκεί που έχει γραφτεί ιστορία αιώνων και δύσκολα μπορείς να την γνωρίσεις με μιας. Ας επικεντρωθούμε όμως στον αγαπημένο λόφο…
Τέσσερα πράγματα που δεν ξέρεις για το λόφο του Φιλοπάππου
Μπορεί να λέγεται ο λόφος του Φιλοπάππου αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι ένας αλλά τρεις! Και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, αυτός ο λόφος με το μνημείο του Φιλοπάππου λέγεται επίσημα και τυπικά λόφος των Μουσών. Ο δεύτερος είναι εκείνος ο λόφος με το Αστεροσκοπείο στην κορυφή του κι ονομάζεται λόφος των Νυμφών. Και τέλος υπάρχει και η Πνύκα, που είναι ένας λόφος μόνη της. Πλέον θα ξέρεις κάτι που γνωρίζουν λίγοι…
Ποιος είναι τελικά ο Φιλόπαππος; Πιθανόν να έχεις ακούσει ότι είναι Ρωμαίος αλλά υπάρχει μεγαλύτερη ιστορία πίσω από αυτό. Στην πραγματικότητα ο Φιλοπάππος Ήταν εγγονός του τελευταίου βασιλιά της Κομμαγηνής, στη σημερινή Συρία. Όταν το βασίλειο του παππού του ενσωματώθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ο Φιλόπαππος έφτασε στην Αθήνα καθώς ήταν και εκείνη πόλη της αυτοκρατορίας. Μεγαλώνοντας έφτασε στο ανώτατο αξίωμα του ύπατου της πόλης.
Στο λόφο του Φιλοπάππου υπάρχει κάτι που ίσως δεν το έχεις ξανακούσει. Ο λόγος για τα Κιμώνεια Μνήματα τα οποία βρίσκονται λίγο πιο πάνω από το εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη. Τι ακριβώς είναι αυτά; Πρόκειται για τάφους λαξευμένους στον βράχο και οι οποίοι συνοδεύονται από έναν θρύλο. Ο θρύλος, λοιπόν, λέει ότι εκεί είναι θαμμένοι ο Κίμωνας και ο Θουκυδίδης. Το Υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο, αναφέρει ότι ο τάφος είναι του 3ου αιώνα μ.Χ. και ανήκει σε κάποιον παγκοσμίως άγνωστο Σωσιμιανό.
Ένα από τα σήματα κατατεθέν του λόφου του Φιλοπάππου είναι το Αστεροσκοπείο. Πιθανόν να μην γνωρίζεις γι’ αυτό, λοιπόν, ότι έχει την υπογραφή ενός από τους δύο αρχιτέκτονες της περίφημης Αθηναϊκής Τριλογίας, του Θεόφιλου Χάνσεν. Είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος σχεδίασε επίσης την Ακαδημία και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Το Πανεπιστήμιο ήταν έργο του αδερφού του, Χανς Κρίστιαν Χάνσεν. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, όπως αναφέρει το exploringreece.