Τι ανάφερε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος
Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη σημειώνοντας ότι αναμένεται μείωση τις επόμενες ημέρες.
Για σταθεροποίηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3 και πρόσθεσε ότι αναμένεται μείωση τις επόμενες ημέρες.
Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθεί το lockdown και μετά τις 30 Νοεμβρίου ή κάποιου άλλου είδους lockdown.
Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι οι εφεδρείες μας εξαντλούνται ωστόσο ως λαός έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε ευελιξία και επινοητικότητα.
«Ανοίγουμε κρεβάτια σε κλειστές κλινικές, σε πτέρυγες που δεν χρησιμοποιούνται, ενώ μεταφέρονται ασθενείς και σε αλλά νοσοκομεία σε κοντινούς νομούς», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτακόπουλος.
«Μόνο αν έχουμε κάτω από 500 κρούσματα στις 30 Νοεμβρίου θα γίνει άρση lockdown»
Έχουμε φτάσει σήμερα τα 1.162 κρεβάτια ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Από αυτά, τα 609 είναι ΜΕΘ για non Covid περιστατικά και 553 για COVID περιστατικά. Το υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ αντέδρασαν γρήγορα, εφάρμοσαν το σχεδιασμό τους, δημιούργησαν παραπάνω κλίνες ΜΕΘ, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο MEGA το βράδυ του Σαββάτου.
Πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν και μετακινήσεις ασθενών, τονίζοντας ότι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες κάνουν αεροδιακομιδές από τη μια χώρα στην άλλη για να υποστηρίξουν τα συστήματά τους.
«Η διασπορά του ιού βρίσκεται στην κοινότητα, άρα πρόκειται για ένα θέμα Δημόσιας Υγείας. Αν υποθέσουμε ότι μπορούσαμε να δημιουργήσουμε και 15.000 ΜΕΘ, αν συνεχίσει να διασπείρεται ο ιός με γεωμετρική άνοδο στην κοινότητα, δηλαδή στους πολίτες, στην κοινωνία, δεν θα ήταν αρκετές». Γι’ αυτό όπως είπε, ελήφθησαν τα απαγορευτικά μέτρα.
Επανέλαβε ότι «όσο πιο καλά, σωστά, γρήγορα εφαρμόσουμε τα μέτρα, τόσο μειώνεται η χρονική διάρκεια των περιορισμών. Όσο δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα – και κάποιοι δυστυχώς το κάνουν εις βάρος κάποιων άλλων – προφανώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μαζεύονται στη μονάδα του χρόνου και άρα είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα».
Για πρώτη φορά σήμερα στη Θεσσαλονίκη τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τα εισιτήρια
Όπως είπε ο υπουργός, το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη τα εξιτήρια είναι κάτι παραπάνω από τα εισιτήρια. «Δηλαδή, οι συμπολίτες μας της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας που χρειάζονται κλίνη COVID και μπαίνουν στα Νοσοκομεία, είναι λιγότεροι από αυτούς οι οποίοι παίρνουν εξιτήριο και βγαίνουν. Αυτό είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο νέο. Δεν μου αρέσει να κινδυνολογώ και δεν θέλω να κουνάω το δάχτυλο και να τρομάζω τους συμπολίτες μας. Θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε. Πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα. Το λέω και το λέμε από το καλοκαίρι. Υγιεινή των χεριών, μάσκα, αποστάσεις, προστασία για όλους, λίγο ακόμα. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».
Οι Έλληνες θα αγωνιστούν και θα παλέψουν, όπως οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ.
Ο υπουργός τόνισε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. «Οι Έλληνες είναι ιδιαίτερης στόφας άνθρωποι, με προσωπικότητα και χαρακτήρα. Πατριωτικά και στο σύνολό τους, είναι αδιάφορο το κομματικό, θα αγωνιστούν και θα παλέψουν όπως παλεύουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ. Θα στηρίξουν αυτούς τους ήρωες της διπλανής πόρτας και θα τους βοηθήσουν, θα τους βοηθήσουμε όλοι μαζί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε απέναντι, σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε».
Για την αναστολή λειτουργίας των Δημοτικών σχολείων: Όσο εξελίσσεται η πανδημία – και εξελίσσεται βιαίως σε όλη την Ευρώπη – είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε μέτρα για να προασπίσουμε τη Δημόσια Υγεία, ανέφερε ο υπουργός Υγείας . «Το τελευταίο μέτρο που θα ήθελε να πάρει κανείς, είναι να μην λειτουργούν τα Δημοτικά σχολεία ή οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Πρέπει να γίνει κατανοητό πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση που βιώνουμε, για να φτάσει η Επιτροπή να εισηγηθεί και αυτό το μέτρο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε γρηγορότερα αποτελέσματα στο lockdown».
Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά: Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, υπογράμμισε ο υπουργός. «Εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε ναι, σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία και να κάνουμε στοιχειωδώς, όσο πιο φυσιολογικά γίνεται Χριστούγεννα».
Εξήγησε ότι, πάντα όλα τίθενται στη διάθεση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων–Επιδημιολόγων. Αυτοί έχουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. Τους δίνουμε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ό,τι στοιχεία χρειάζονται καθημερινά, προκειμένου να κάνουν τις επιστημονικές εισηγήσεις στην Κυβέρνηση. Αυτό γίνεται από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, πριν καν έρθει ο ιός στην Ελλάδα, και έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, είπε ο υπουργός.
Ερωτώμενος για τη στάση του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων: «Και ως υπουργός και ως γιατρός και ως άνθρωπος, εγώ πιστεύω. Η Βίβλος λέει και ο Χριστός λέει: αγαπάτε αλλήλους και προστατεύετε αλλήλους. Και είναι το πιο σημαντικό μήνυμα αγάπης το οποίο μπορεί να υπάρχει από τον άνθρωπο στο συνάνθρωπό του. Προστατεύω τον διπλανό μου, φοράω μάσκα, σέβομαι τη ζωή του. Αν τον αγαπάω πραγματικά, σέβομαι την υπόστασή του. Και νομίζω ότι όλοι πρέπει να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα. Όλοι πρέπει να προσέχουν, όλοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα. Κανείς δεν εξαιρείται από αυτό».
Σε επιφυλακή οι Αρχές για την Επέτειο του Πολυτεχνείου: Απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων μέχρι τις 18/11
Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του
κοροναϊού COVID-19, με απόφαση του αρχηγού της
Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες
υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
- διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
- διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Νέα μέτρα από την Δευτέρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα φέρνει η αναστολή λειτουργίας των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, αλλά και τις αλλαγές που επιφέρει η αναστολή λειτουργίας των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στους εργαζόμενους γονείς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στους εργαζόμενους στο χώρο της εκπαίδευσης στους ΟΤΑ, ανέπτυξαν οι υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Όσον αφορά στους μαθητές, από την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου ξεκινά η σύγχρονη τηλεκπαίδευση για δημοτικά και νηπιαγωγεία, η οποία είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά, ενώ από Δευτέρα 16 Νοεμβρίου θα προβάλλεται από την ΕΡΤ2 η Εκπαιδευτική Τηλεόραση. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, οι μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους με δύο τρόπους, συμπληρωματικούς ο ένας προς τον άλλον, με την «Εκπαιδευτική Τηλεόραση» και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση.
Εκπαιδευτική Τηλεόραση
Από το πρωί της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου 2020 στις 9 π.μ. θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο Κυριακή.
Σύγχρονη τηλεκπαίδευση
Από την ερχόμενη Δευτέρα επίσης, η διεύθυνση του κάθε σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου.
Η τηλεκπαίδευση για τις δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτά, μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα δημοτικά και από τις 14:00 έως τις 16:20 για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών 10λεπτων διαλειμμάτων. Οδηγίες έχουν αρχίσει να αποστέλλονται σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν από την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν θα υπάρχει χρέωση δεδομένων (data). Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση.
Τι ισχύει για εργαζόμενους γονείς και ΟΤΑ
Για τα νέα μέτρα και το νέο καθεστώς που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της αναστολής λειτουργίας των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που επηρεάζει τους εργαζόμενους γονείς -και όχι μόνο- , ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα ισχύουν τα εξής:
- Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό.
- Τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50%.
- Όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα μείνουν σπίτι, είτε με τηλεργασία, είτε με ειδική άδεια.
- Οι γονείς μπορούν να μείνουν σπίτι, είτε με ωράριο μειωμένο κατά 25%, είτε με συνεννόηση με την εργοδοία, είτε με χρήση ειδικής άδειας, ώστε ο ένας από τους δύο γονείς να είναι σπίτι με τα παιδιά του.
Για το προσωπικό των δημοτικών παιδικών σταθμών, τις καθαρίστριες των σχολείων, αλλά και τους υπαλλήλους σε άλλα νομικά πρόσωπα των Δήμων που παραμένουν κλειστά, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, θα αξιοποιηθούν από τους Δήμους σε άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες, ιδίως στο «Βοήθεια στο Σπίτι».
Για τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς είπε, ότι εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, δηλαδή παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ, ανάλογη των ημερών που μένουν κλειστοί οι σταθμοί και συμμετοχή στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή με υποχρέωση επιστροφής του 50% για τους ιδιοκτήτες των σταθμών.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό