Κορονοϊός: Πώς θα έρθει το εμβόλιο στη χώρα- Ποιοι έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό

Κορονοϊός: Πώς θα έρθει το εμβόλιο στη χώρα- Ποιοι έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό

Πόσες δόσεις αναμένονται αρχικά στην Ελλάδα - Πώς θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης στον πληθυσμό

Ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το απόγευμα της Τρίτης τον υγειονομικό χάρτη της χώρας και την κατάσταση με τις ΜΕΘ ανά υγειονομική περιφέρεια, την ώρα που βρισκόμαστε στην καρδιά του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κοροναϊού.

Ο κ. Κικίλιας, αναφερόμενος στο εμβόλιο που αναμένεται τους επόμενους μήνες στη χώρα μας, ξεκαθάρισε και ποιοι είναι αυτοί που θα εμβολιαστούν πρώτοι. «Οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτα και μετά ο υπόλοιπος πληθυσμός.  Αυτό θα μας οδηγήσει σε μία μερική κανονικότητα. Οποιοδήποτε εμβόλιο είναι δύο δόσεων. Είναι το τέταρτο εμβόλιο για το οποίο έρχεται σε συμφωνία η ΕΕ. Αυτή τη στιγμή εκπονείται ένα σημαντικό σχέδιο με σημεία εμβολιασμού. Θέλω να ζητήσω να προσέξουμε τις προσεχείς ημέρες» ανέφερε.

Για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, μίλησε και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου, η οποία ξεκαθάρισε ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιαστούν, «απλώς με προτεραιότητα στο νοσηλευτικό προσωπικό, αργότερα οι ευπαθείς ομάδες» και κατόπιν όποιος άλλος εθελοντικά το επιθυμεί.

«Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο» τόνισε η κ. Κοτανίδου.

Με ποια διαδικασία θα φτάσει το εμβόλιο στη χώρα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο δελτίο ειδήσεων του MEGA, μόλις δοθεί η απαραίτητη άδεια, η αμερικανική εταιρεία Pfizer θα αποστείλει αεροπορικώς προς την Ευρώπη τα πρώτα από τα 300 εκατομμύρια εμβόλια που έχει ήδη προπαραγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως και στα τέλη Δεκεμβρίου ενώ ο μεγάλος αριθμός των εμβολίων αναμένεται να είναι έτοιμος για αποστολή στα μέσα Ιανουαρίου.

Από την κεντρική Ευρώπη θα ξεκινήσει μια τεράστια αεροπορική επιχείρηση με στόχο να μοιραστούν τα εμβόλια προς όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η μεταφορά πρέπει να γίνει ταχύτατα λόγω της ευαισθησίας των εμβολίων.

Στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν σε πρώτη φάση περίπου 1,6 εκατομμύρια δόσεις.

Η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα καθώς από την Αθήνα θα ξεκινήσει το μοίρασμά του προς τα νοσοκομεία αναφοράς Covid σε ολόκληρη την χώρα. Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε θαλάμους βαθιάς κατάψυξης στους -70 βαθμούς Κελσίου, όπου μπορούν να διατηρηθούν για 6 μήνες. Το εμβόλιο μπορεί να μείνει ενεργό και σε θαλάμους ψύξης από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, αλλά για μόλις μια εβδομάδα.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία μέσω του συνθετικού MRNA το οποίο εκπαιδεύει τον ανοσοποιητικό σύστημα στην παραγωγή αντισωμάτων για τον covid19. Η πλήρη θωράκιση του οργανισμού θα χρειαστεί 2 δόσεις εμβολίου μέσα σε 28 ημέρες. Ο εμβολιασμός θα γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό παρουσία νοσοκόμου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του MEGA, θα χρειαστεί να εμβολιαστεί περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας για να δημιουργηθεί η ανοσία της αγέλης απέναντι στον κοροναϊό, δηλαδή περίπου 6 με 7 εκατομμύρια Έλληνες. Στόχος είναι αυτό να συμβεί το πρώτο 6μηνο του 20021. Μάλιστα εάν κυκλοφορήσουν και άλλα εμβόλια η διαδικασία θα γίνει ακόμα πιο σύντομα.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό