«Όλες οι μετακινήσεις είναι κατ' εξαίρεση και μόνο» τονίζει ο Ν.Χαρδαλιάς- Τι ισχύει για τα ζευγάρια που συζούν ή συγκατοικούν
Την ανάγκη για «περιορισμό των μετακινήσεων» επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού. Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης για συγκεκριμένους λόγους και τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες οι μετακινήσεις είναι κατ' εξαίρεση και μόνο». «Κάθε προσπάθεια κατάχρησης της δυνατότητας αυτής μας απομακρύνει από την επίτευξη του κοινού μας στόχου και μας υποχρεώνει, μας φέρνει πιο κοντά στην αυστηροποίηση των μέτρων που ισχύουν», σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και το δεύτερο σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, συνεχίζοντας να δείχνουμε την ίδια επιμονή, την υπευθυνότητα αλλά και την αλληλεγγύη που δείξαμε και στην πρώτη φάση».
Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε το δεύτερο κύμα της πανδημίας «πολύ πιο έντονο από το πρώτο», κάτι που, όπως είπε, «μαρτυρά τόσο η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων όσο και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνώσεων». «Κι αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός θέλησε να κινηθούμε γρήγορα και να πάρουμε μέτρα νωρίτερα σε σχέση με άλλες χώρες. Γιατί η εμπειρία της άνοιξης έχει δείξει ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να περιοριστεί η πανδημία και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Γι' αυτό, όπως και την Άνοιξη, πρέπει να τηρούμε, να εφαρμόζουμε αυτά τα μέτρα, ώστε αυτά να αποδώσουν και να μπορέσουμε να περάσουμε πιο κανονικές γιορτές», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Στη συνέχεια προχώρησε σε διευκρινίσεις για τη μετάβαση σε δικαστικές αρχές, συμβολαιογράφους και δικηγόρους.
Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η μετακίνηση για ψάρεμα ή κυνήγι δεν επιτρέπεται, καθώς δεν υπάρχει καμία κατ' εξαίρεση μετακίνηση που να δικαιολογεί την κίνηση είτε για κυνήγι είτε για ψάρεμα. Ωστόσο, όπως είπε, δρομολογείται τις επόμενες μέρες σχετική ρύθμιση ώστε η ισχύς των αδειών κυνηγιού να επεκταθεί για ένα επιπλέον έτος ώστε να μην χρειάζεται η ανανέωσή της του χρόνου και οποιαδήποτε περαιτέρω δαπάνη για τις σχετικές άδειες και την ανανέωσή τους.
Περίπου 3.000 παραβάσεις και πρόστιμα 779.650 ευρώ
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά τις δύο πρώτες ημέρες εφαρμογής των μέτρων, το Σαββατοκύριακο δηλαδή, διεξήχθησαν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς 181.138 έλεγχοι κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 2.975 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 779.650 ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε 29 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με τις κύριες παραβάσεις να είναι η μη χρήση μάσκας, η μη αποστολή SMS, η μη επίδειξη βεβαίωσης μετακίνησης, η μη τήρηση των ειδικών κανόνων λειτουργίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η μη τήρηση κανόνων λειτουργίας στις λαϊκές αγορές. Ακόμη, όπως γνωστοποίησε, η Ελληνική Αστυνομία συνέστησε μέσα στο Σαββατοκύριακο 4.530 συνεργεία και απασχόλησε στα συνεργεία και στα μπλόκα κατά το Σαββατοκύριακο 20.932 αστυνομικούς από τους οποίους 9.350 από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και 4.790 από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.
Περισσότεροι από 58.000 έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κοροναϊού πραγματοποιήθηκαν χτες, Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, από την Αστυνομία σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 18.832 έγιναν στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Κατά την διάρκεια των εντατικών ελέγχων βεβαιώθηκαν 848 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ.
Από αυτές, 297 ήταν στην Αττική και 72 στη Θεσσαλονίκη, ενώ ακολουθούν:
(66) στην Κεντρική Μακεδονία,
(59) στην Κρήτη,
(54) στην Πελοπόννησο,
(53) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(51) στη Θεσσαλία,
(44) στη Δυτική Ελλάδα,
(38) στη Στερεά Ελλάδα,
(37) στο Βόρειο Αιγαίο,
(37) στα Ιόνια Νησιά,
(17) στο Νότιο Αιγαίο,
(16) στην Ήπειρο και
(7) στη Δυτική Μακεδονία.
Συνολικά, από το Σάββατο το πρωί που άρχισε η εφαρμογή του lockdown έχουν βεβαιωθεί 1.433 σχετικές παραβάσεις. Επίσης, χτες, συνελήφθησαν τρία άτομα και βεβαιώθηκαν συνολικά πέντε παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε (1) κατάστημα στη Στερεά Ελλάδα. Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 9 σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (5) άτομα. Τέλος, βεβαιώθηκαν 746 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν 726 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 20 των 150 ευρώ. Σημειώνεται ότι από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 1.444 τέτοιες παραβάσεις και επιβλήθηκαν 1.178 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 266 των 150 ευρώ.
Πώς θα μετακινούνται τα ζευγάρια που συζούν ή συγκατοικούν
Ερωτηθείς πώς μπορούν να μετακινούνται τα ζευγάρια που συζούν ή συγκατοικούν ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι όσοι συγκατοικούν ο καθένας δηλώνει είτε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη μόνιμη κατοικία του είτε στο Ε1, άρα αν ο καθένας έχει μαζί του ένα τέτοιο αντίγραφο δεν υφίσταται οποιοδήποτε ζήτημα γιατί αποδεικνύεται η ίδια μόνιμη κατοικία.
Πότε θα ανοίξει η αγορά
Ερωτηθείς αν θα πρέπει να φτάσουν τα κρούσματα σε έναν τριψήφιο αριθμό για να ανοίξει η αγορά ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να γίνει μία ποιοτική ανάλυση όλων αυτών των κρουσμάτων, σε ποιες περιοχές είναι, ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα, τι προκύπτει από την ιχνηλάτηση, τι μετακινήσεις έχουν, τι cluster μπορούν να δημιουργήσουν ή όχι, αν τα cluster τους είναι στεγανοποιημένα. «Το καλύτερο θα ήταν να μην μιλάμε για νούμερα, να μιλάμε για μια κατάσταση ύφεσης, που η κύρια αγωνία μας θα είναι κατά πόσο το εθνικό σύστημα υγείας πιέζεται ή όχι, αν η μείωση σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εκλαμβάνεται ως μία μείωση που θα βοηθήσει το εθνικό σύστημα να μην πιέζεται σε επίπεδο διασωληνωμένων και ΜΕΘ αλλά και των συνανθρώπων μας που φεύγουν από αυτόν τον ιό. Αυτή είναι η αισθησή μας σαν επιχειρησιακή προσέγγιση και σε σχέση με τις ιχνηλατήσεις που γίνονται καθημερινά», σημείωσε.
Σχετικά με την θέση της Ελλάδας σε ένα πανευρωπαϊκό lockdown ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «η κάθε χώρα έχει δικά της επιδημιολογικά χαρακτηριστικά δικά της δεδομένα τα οποία άπτονται όχι μόνο των επιστημονικών κριτηρίων αλλά και των χωροταξικών δεδομένων. Υπάρχουν χώρες με δικές τους δομές, δικές τους διαρθρώσεις άλλες βασίζονται σε ομόσπονδα κράτη τα οποία μπορούν να αποφασίσουν μόνα τους τον καθένα για μια σειρά ζητημάτων που άπτονται των υγειονομικών θεμάτων άλλοι βασίζονται στις περιφέρειες, άρα ως γενική λογική ενός lockdown που η κάθε χώρα θα αποφασίζει με βάση τα δικά της δεδομένα θα μπορούσε να λειτουργήσει. Σε μία γενικότερη λογική ενιαίων μέτρων σε κάθε περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασισμένη σε ένα πολύ συγκεκριμένο μοντέλο, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο κι αυτή πρέπει να είναι η πραγματικότητα».
«Η ασπίδα δεν αντικαθιστά για κανέναν λόγο τη μάσκα»
Τέλος, ερωτηθείς για την χρήση της ασπίδας ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η ασπίδα δεν αντικαθιστά για κανέναν λόγο τη μάσκα. «Δεν είναι καθόλου ασφαλής σε σχέση με τις δυνατότητες που μας παρέχει μία μάσκα. Ως εκ τούτου η χρήση των ασπίδων δεν θεωρείται χρήση μάσκας και υπόκειται στη διαδικασία του προστίμου. Παρά ταύτα υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχουν χρόνια νοσήματα που αφορούν σε άσθμα και σε κάποια άλλα θέματα που συνοδεύουν τον άνθρωπο που θα ελεγχθεί για τη χρήση της ασπίδας και εκεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι πιο επιεικείς», σημείωσε ενώ απηύθυνε ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται οι ασπίδες και κάλεσε τους πολίτες να υιοθετήσουν όλοι τη μάσκα τις επόμενες μέρες για να υπάρξει πραγματικό αποτέλεσμα.
Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό