Ανοικτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου, άφησε ο κυβ. εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας
Από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου, η χώρα μπαίνει σε μία νέα καθημερινότητα, με αυστηρότατους περιορισμούς καθώς τίθεται σε ισχύ το γενικό lockdown που ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την στιγμή που μετράμε αντίστροφα για τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από το Σάββατο, ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την ημερομηνία λήξης του Lockdown και τα στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στον τερματισμό του.
Στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, μίλησε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, η οποία τόνισε ότι το τέλος του lockdown θα προταθεί στην περίπτωση που διαπιστωθεί μείωση στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, το οποίο αυτόματα μειώνει τις εισαγωγές στις ΜΕΘ παραπάνω από 50% μέσα σε αυτές τις τρεις εβδομάδες και τα κρούσματα να πέσουν κάτω από 1000.
Επιπλέον ανέφερε, πως με το lockdown ελπίδα τους είναι ότι θα προλάβουν την διασπορά του ιού και την πίεση στα νοσοκομεία. «Ελπίζουμε ότι τώρα με τα αυστηρότερα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το Σάββατο όλοι θα συμμορφωθούμε και θα καθίσουμε λίγο στα σπίτια μας χωρίς να κάνουμε κρυφά πάρτι, με μάσκα παντού και σε μία βδομάδα θα καταφέρουμε να δούμε βελτίωση σημαντική της κατάστασης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ίδια σημείωσε πως το πρώτο που θέλουν να δουν από αυτό το lockdown είναι η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Η κα Κοτανίδου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως αυτό που έκανε όλους στην επιτροπή να εισηγηθούν lockdown ήταν η τεράστια αύξηση των ασθενών στα νοσοκομεία «δηλαδή ξαφνικά αυξήθηκαν πάρα πολύ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία».
Ερωτηθείσα για το λόγο που συνέβη αυτό η ίδια απάντησε πως ο λόγος ήταν η ξαφνική τεράστια μετάδοση του κοροναϊού λόγω του ότι δεν ακολουθήθηκαν αυστηρά τα μέτρα.
Παράλληλα η ίδια ανέφερε πως αυτή την στιγμή η κατάσταση είναι απόλυτα διαχειρίσιμη στα νοσοκομεία τα οποία είναι έτοιμα να δεχτούν περιστατικά κοροναϊού. Οι ΜΕΘ επίσης. Ωστόσο τόνισε πως υπάρχουν αρκετοί θάνατοι και υπογράμμισε πως οι άνθρωποι που καταλήγουν δεν καταλήγουν όλοι στις ΜΕΘ αλλά υπάρχουν και αυτοί που είναι τόσο βαριά που δεν φτάνουν καν στις ΜΕΘ.
Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα προλάβουμε τις γιορτές η ίδια ανέφερε πως εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Αν συμμορφωθούμε, αν τηρήσουμε τα μέτρα αν δεν κάνουμε απερίσκεπτα πράγματα και γιορτές θα μπορέσουμε να κάνουμε και τους συγγενείς μας να δούμε σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.
Πέτσας: Πρόθεσή μας ο συμβολικός εορτασμός του Πολυτεχνείου
Την δική του εκδοχή, για το πότε θα φτάσουμε στη λήξη του lockdown, έδωσε ο κυβ. εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι για να αρθεί το καθεστώς της αναστολής δραστηριοτήτων, θα πρέπει να υπάρξει σημαντική υποχώρηση στον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται ημερησίως, από τα περίπου 3.000 στα οποία πλησίασαν σήμερα, κάτω από τα 400-500 κρούσματα, δηλαδή περίπου στα 300.
Αναφορικά με το επικείμενο τριήμερο του Πολυτεχνείου, ο κ. Πέτσας τόνισε:
«Πρόθεσή μας είναι να έρθουμε σε συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις για έναν συμβολικό εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου και όχι μαζικό, με κίνδυνο διασποράς». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απαγόρευσης της πορείας της 17ης Νοεμβρίου, ο κυβ. εκπρόσωπος: «Αν χρειαστεί, θα φτάσουμε και σε αυτό. Ελπίζουμε να μην φτάσουμε όμως.»
Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό