Σε δύο στρατόπεδα οι λοιμωξιολόγοι
Στον πρωθυπουργό και στις ανακοινώσεις νέων μέτρων που αναμένεταια να κάνει σήμερα είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων.
Αναφορά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και προαναγγελία της σημερινής ανακοίνωσης περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπισή του περιελάμβανε η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown για αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μια πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο» πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης περνούν στο «επίπεδο 4» και θα ισχύσουν τα μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο». «Από σήμερα πρέπει να παρθούν κάποιες έκτακτες αποφάσεις. Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπαίνουν στο κόκκινο, αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται οι περισσότερες λειτουργίες πλην όμως, τονίζω, του λιανεμπορίου και του σχολείου», τόνισε.
Επίσης, κατήγγειλε τις επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες μέρες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Βρίσκω απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιοι έχουν επιλέξει να στοχοποιήσουν επιστήμονες. Και θεωρώ ότι συγκεκριμένα η στοχοποίηση του καθηγητή, του κ. Τσιόδρα, η οποία είναι πολύ συστηματική τις τελευταίες μέρες είναι απαράδεκτη. Εάν θέλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να μας ασκήσουν κριτική, εδώ είμαστε να ασκήσουν κριτική στην Κυβέρνηση, σε εμένα προσωπικά, στους υπεύθυνους υπουργούς, αλλά να στοχοποιούνται επιστήμονες οι οποίοι το μόνο το οποίο κάνουν είναι να καταθέτουν την επιστημονική τους γνώση προς κρίση στην Πολιτεία για να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις, είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι τελείως-τελείως λανθασμένο, ειδικά σε μία συγκυρία όπου πρέπει και πάλι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για την ορθότητα των μέτρων που λαμβάνουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε δυο στρατόπεδα οι λοιμωξιολόγοι
Oι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων προς τον πρωθυπουργό κινήθηκαν σε δύο γραμμές. Μερίδα επιστημόνων προέκρινε την εισήγηση: α) Χρήσης μάσκας παντού σε όλα τα επίπεδα συναγερμού και β) Αναστολής όλων των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων. Παράλληλα, πρότειναν μεταξύ άλλων, στις «πορτοκαλί» περιοχές:
- Απαγόρευση μετακίνησης εκτός περιφερειακής ενότητας από 9:00 ή 10:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί
- Μείωση ωραρίου εστιατορίων, καφέ και λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 9:00 ή 10:00 το βράδυ
- Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ από την ώρα κλεισίματος της εστίασης μέχρι και τις 5:00 το πρωί
- Χρήση μάσκας και στην έξοδο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και όταν καθόμαστε.
Κατειλημμένο το 75% των ΜΕΘ στην Αττική - Πόσο απέχει το lockdown
«Τα νοσοκομεία είναι οριακά. Αν συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός της αύξησης τα νοσοκομεία δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν», προειδοποίησε μιλώντας στο star.gr η Ματίνα Παγώνη πρ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).
«Οι πληρότητες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυτή τη στιγμή στην Αττική είναι στο 70- 75% και στην υπόλοιπη Ελλάδα γύρω στο 45%» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι καθημερινά, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, τα δεδομένα αλλάζουν.
«Ξέφυγε ο δείκτης R0»
Ενδεικτικό της επιδείνωσης που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας είναι η αύξηση του δείκτη R0 που καταγράφει τον ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού.
«Ο δείκτης R0, που ελπίζαμε όλοι να είναι κοντά στο 1, έχει ξεφύγει. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πλέον τα πράγματα δυσκόλεψαν πάρα πολύ και ότι οι ασυμπτωματικοί, τους οποίους δε γνωρίζουμε, είναι πολλοί και μεταδίδουν τον ιό καθημερινά», σημείωσε η κ. Παγώνη.
Όπως πρόσθεσε, ο αριθμός των covid τεστ που διενεργούνται, rapid και μοριακού ελέγχου, έχει φτάσει πλέον τα 25.000 καθημερινά, καταγράφοντας έτσι εκτός από τα κρούσματα και τους ασυμπτωματικούς που είναι δύσκολο να εντοπιστούν διαφορετικά.
Πόσο πιθανό είναι ένα lockdown στην Αττική
Αν και στην Αττική καταγράφεται καθημερινά ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, σύμφωνα με την κ. Παγώνη για την ώρα υπάρχουν κάποια περιθώρια για την επιβολή πρόσθετων μέτρων, πριν την εφαρμογή ενός lockdown.
«Πρώτα θα δούμε αν φέρουν αποτελέσματα τα δύο τελευταία μέτρα που έχουμε πάρει, δηλαδή η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και η αλλαγή των ωραρίων και μετά θα παρθούν αυστηρότερα μέτρα. Αυτό θα το δούμε περίπου γύρω στις 8 με 10 Νοεμβρίου, 15 ημέρες από τη στιγμή που επιβλήθηκαν», σημείωσε η κ. Παγώνη.