Άσκησε έφεση ο εισαγγελέας
Αντιμέτωποι με την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος θα είναι και πάλι οι καταδικασθέντες ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής μετά την έφεση που ασκήθηκε κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου .
Ο εισαγγελέας εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος, ο οποίος επί 5,5 χρόνια παρακολούθησε από κοντά την υπόθεση αφού ήταν ο αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη της χωρίς ωστόσο να προτείνει, άσκησε έφεση σε ότι αφορά στο σκέλος των ποινών που επιβλήθηκαν τόσο στο «διευθυντήριο» όσο και για εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αυγύπτιου αλιεργάτη Αμπουσίντ Εμπάρακ, κρίνοντας πως το δικαστήριο έπρεπε να επιβάλλει μεγαλύτερες ποινές.
Ο εισαγγελικός λειτουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, στην έφεση του είναι καταπέλτης καθώς αναφερόμενος στους διευθυντές της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο τους αποδίδει το ρόλο του απόλυτου κυρίαρχου. «Οι καταδικασθέντες ασκούσαν πλήρη κυριαρχία πάνω σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα ( ανθρωποκτονία Φύσσα, επίθεση κατά Αιγυπτίων αλιεργατών κλπ)αφού είχαν συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με δομή και ιεραρχία, ώστε οι επιδιώξεις της ηγεσίας να διαβιβάζονται και να εκτελούνται αμέσως από κατώτερα όργανα» υπογραμμίζει ο εισαγγελέας. Μάλιστα, φέρεται να προσθέτει πως οι καταδικασθέντες δε χρειαζόταν να γνωρίζουν τον «εκτελεστή» ούτε να δώσουν ρητά την εντολή αφού τα εκτελεστικά όργανα μπορούσαν να αντικατασταθούν...
Το ίδιο κατηγορηματικός είναι ο εισαγγελέας και για την περίπτωση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του Αιγύπτιου αλιεργάτη καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κρίνει πως το δικαστήριο δεν στάθμισε ορθά το βαθμό εγκληματικής διάθεσης των δραστών αφού: α)τα αίτια που τους ώθησαν στην εκτέλεση του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκαν ήταν ταπεινά, υποταγμένοι απόλυτα στην βούληση των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης της χρυσής Αυγής, β)προέβησαν στην πράξη χωρίς την παραμικρή αφορμή και γ) ο σκοπός τους ήταν ανθρωποκτόνος στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα, φέρεται να τονίζει ότι η επίθεση είχε προαναγγελθεί δημόσια από τον σημερινό ανεξάρτητο ευρωβουλευτή, Ιωάννη Λαγό.
Αντίθετα, ο εισαγγελικός λειτουργός δεν άσκησε έφεση όσον αφορά το ύψος ποινών στους καταδικασθέντες ως συνεργούς στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, ούτε για όσους καταδικάστηκαν για ένταξη την εγκληματική στην εγκληματική οργάνωση ενώ δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για μετατροπή της κατηγορίας από επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν μπορούσε βάση των στοιχείων να δικαιολογηθεί η έφεση.
Η κίνηση του εισαγγελέα να ασκήσει έφεση δρομολογεί εξελίξεις καθώς πλέον το εφετείο θα εξετάσει από μηδενική βάση την υπόθεση σε ότι αφορά τις ποινές που είχαν επιβληθεί αφού δεν δεσμεύεται από τη πρωτόδικη απόφαση και μπορεί να επιβάλλει βαρύτερες ποινές. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση της διεύθυνσης εγκληματικής Οργάνωσης η ποινή των 13 ετών που επιβλήθηκε στους κατηγορούμενους μπορεί να φτάσει και τα 15 έτη όπως και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας.