Μέχρι πότε θα ισχύσουν τα νέα μέτρα για τις μετακινήσεις και τις μάσκες που ξεκινούν από το πρωί του Σαββάτου
Σε διευκρινίσεις προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, για τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο, Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Τα μέτρα αυτά είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί και η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Τα μέτρα αυτά αφορούν τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης ) και στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου).
Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι τα μέτρα είναι δυναμικά μιας και βασίζονται, όπως είπε, στην ανάγκη αντιμετώπισης διαφορετικών χαρακτηριστικών που συνοδεύουν την έξαρση της πανδημίας σε κάθε περιοχή.
«Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή σε ένα κομβικό σημείο της προσπάθειάς μας και είναι στο χέρι μας η προσπάθεια που καταβάλλαμε, οι θυσίες που κάναμε να μην πάνε χαμένες. Όλοι μας αισθανόμαστε κόπωση από τους κανόνες που διέπουν την νέα μας κανονικότητα, όλοι μας θα θέλαμε να επιστρέψουμε στην προ κοροναϊού καθημερινότητά μας. Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Κάθε απόπειρα να επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία τη δική μας αλλά και των αγαπημένων μας. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να νικήσουμε την κόπωσή μας και να δείξουμε επιμονή, αποφασιστικότητα για να έχει η συλλογική μας προσπάθεια τη συνέχεια που της αξίζει», κατέληξε.
Σχετικά με το αν προβλέπονται πιο αυστηρά πρόστιμα και πιο σαρωτικοί έλεγχοι ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί και θα είναι και στοχευμένοι», ενώ προσέθεσε ότι γνωρίζουν που υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης και γι αυτό υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός σε σχέση με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Ερωτηθείς αν υπάρχει εκτίμηση μέχρι πότε θα ισχύσουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «κάθε φορά που παίρνουν κάποια μέτρα είναι με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων 10 με 14 ημερών. Τα μέτρα χρειάζονται τουλάχιστον 10 μέρες για να δούμε την απόδοσή τους, μετά την έβδομη μέρα ουσιαστικά παρατηρούμε κάποιους δείκτες και ανάλογα κινούμαστε. Αυτό δεν είναι κάτι που εφαρμόζουμε μόνο εμείς εδώ. Υπάρχει μία διεθνής πρακτική σε αυτό και οι διάφοροι αλγόριθμοι βασίζονται σε αυτά τα πραγματικά δεδομένα. Τα μέτρα αυτά είναι δυναμικά, προφανώς ακολουθούν την ροή κάποιων συγκεκριμένων κριτηρίων», ενώ προσέθεσε ότι «υπάρχουν διάφορα δεδομένα που συνυπολογίζονται ώστε να καταλήξουμε στο μέγεθος των μέτρων και στη διάρκειά τους. Τα μέτρα για να μπορέσουν να αξιολογηθούν χρειάζονται τουλάχιστον 14 ημέρες».
Ερωτηθείς αν πιστεύουν ότι ενδέχεται σε 10-15 μέρες να υπάρξει στην Ελλάδα μια έξαρση κρουσμάτων σε ηλικιακές ομάδες άνω των 60 που αυτή την στιγμή βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι παρακολουθούν από την ιχνηλασία τον βαθμό και τον ρυθμό μετάδοσης μεταξύ των ηλικιών. Πχ στη Θεσσαλονίκη περίπου το 51% των ενεργών κρουσμάτων είναι στις ηλικίες από 16-29. Στις ηλικίες άνω των 60 είναι στο 6%. «Η συσχέτιση συνήθως δεν είναι από τους νεότερους στους μεγαλύτερους, είναι η μετάδοση προς τις επόμενες ηλικίες, δηλαδή από γενιά σε γενιά μεταδίδεται αυτό και τουλάχιστον όλες οι ιχνηλασίες καταλήγουν σε αυτό το ζήτημα. Για εμάς η παράκληση είναι απέναντι στους νέους ανθρώπους. Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Αυτά τα στοιχεία σχετίζονται και με την διασκέδαση και με τον συγχρωτισμό. Τις επόμενες ημέρες το μεγάλο στοίχημα όλων και ειδικά των νέων παιδιών, που πραγματικά μέσα από το δυναμισμό τους, μπορεί πολλές φορές να είναι λίγο περισσότερο αμελείς, είναι να συνειδητοποιήσουν άπαντες ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή που το μεγάλο στοίχημα είναι να προασπίσουμε τους μεγάλους ανθρώπους των οικογενειών μας και ειδικά όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα», υπογράμμισε.
Ακόμη αναφερόμενος στην ετοιμότητα του συστήματος υγείας είπε ότι «ήταν και παραμένει έτοιμο σε διαφορετικές βαθμίδες ανάλογα με την εξέλιξη του ιού», ενώ προσέθεσε ότι είχαν έτοιμο το σχέδιό τους στην πρώτη φάση έχουν έτοιμο το σχέδιό τους στην δεύτερη φάση.
«Παρακολουθούμε καθημερινά με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια κάθε περιοχή ξεχωριστά , αποτελεί και μέρος των κριτηρίων που συνυπολογίζουμε στις αποφάσεις μας σε σχέση με την κάθε περιοχή τις πραγματικές δυνατότητες που έχει, όχι μόνο σε ΜΕΘ αλλά και στην εξέλιξη των ΜΕΘ στην ευρύτερη περιοχή κι όλα αυτά είναι μικρά γρανάζια σε έναν μηχανισμό που καθημερινά σταθμίζει τα πραγματικά δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον σχετικά με την απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας και σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιος νοσοκομείο, φαρμακείο, ή να βγάλει το κατοικίδιο βόλτα τι προβλέψεις υπάρχουν, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι καλό θα ήταν να προγραμματίζουν οι πολίτες να βγάζουν το κατοικίδιο βόλτα πριν τις 12μιση, ενώ στην περίπτωση θέματος υγείας και ανάγκης για φαρμακείο είπε ότι στη διαδρομή από το σπίτι μέχρι το πρώτο φαρμακείο δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που δεν θα δείξει κατανόηση και δεν θα το επιτρέψει.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους χώρους που φαίνονται πιο προβληματικοί ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία αρκετά σημαντικά, που συνδέουν το ζήτημα της μετάδοσης με το θέμα της διασκέδασης γενικά αλλά και με θέματα που αφορούν συγχρωτισμό, στοιχείο που προκύπτει μέσα από τις ιχνηλατήσεις.
«Έχει αξία κι ότι ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που δείχνει να έχει την πλειοψηφία, την στο επίπεδο των κρουσμάτων , ανάλογα κινούνται και τα σημεία αναφοράς τους», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Όσον αφορά τα ΜΜΜ, είπε ότι, « δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ή αποδείξεις ότι σχετίζονται γιατί συντριπτικά ο καθένας φοράει μάσκα», καθώς μπορεί να μην ακολουθείται το δεύτερο βασικό μέτρο που είναι η απόσταση, αλλά, όπως σημείωσε, παρακολουθώντας και τις αναλύσεις των επιδημιολόγων το γεγονός ότι φοράνε μάσκα συντριπτικά αυτό κρατάει πολύ χαμηλά την μετάδοση του ιού στα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Τα στοιχεία που έχουμε και με βάση την συνολική εικόνα της χώρας συνδέουν τις βασικές περιοχές έξαρσης κυρίως με το θέμα της διασκέδασης και σε δεύτερο επίπεδο πολύ πιο χαμηλό σε ποσόστωση με την αθλητική δραστηριότητα. Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι προσαρμοσμένα στα δεδομένα και πηγάζουν από τις ιχνηλατήσεις που κάνουμε», κατέληξε.
Τα δικαιολογητικά για τις βραδινές μετακινήσεις
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι όσον αφορά τη μετακίνηση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης μετακίνησης , στις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, στις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες σε επίπεδο 3 και 4, πορτοκαλί και κόκκινες δηλαδή, ισχύουν τα ακόλουθα:
- Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας, δηλαδή με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και την βεβαίωση του εργοδότη τους η οποία θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 μέρες.
- Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων, που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους, υποχρεωτικά ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή. Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού. Το έντυπο συμπληρώνεται πριν την μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.
- Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων, φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνησή τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το taxisnet.
- Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ' εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης, έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού ελληνικού δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ' εξαίρεση με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.
Διευκρινίσεις για τη χρήση μάσκας
Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε κάποια ζητήματα γύρω από την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Συγκεκριμένα:
Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που ισχύει για το επίπεδο 3 και 4 δηλαδή για τις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές εξαιρούνται από αυτήν οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο. Του μέτρου εξαιρούνται επίσης οι οδηγοί που βρίσκονται μόνοι τους στο αυτοκίνητο ή μαζί με μέλη της οικογενείας τους πρώτου βαθμού που κι αυτά εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας.
Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό