Αμετακίνητη στη θέση της η εισαγγελέας για αναστολή έκτισης ποινής σε όλους πλην του Ρουπακιά
Η δίκη της Χρυσής Αυγής διεκόπη για αύριο το πρωί στις 11:00, οπότε και θα προτείνει η εισαγγελέας σχετικά με τα ζητήματα που έθεσε ο Ηλίας Κασιδιάρης , ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτικές κρίσιμες παρεμβάσεις» και ζήτησε να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση με παράγοντα της κυβέρνησης Σαμαρά, καθώς και το αίτημα του Γιάννη Λαγού να αναγνωστούν τα βουλεύματα που αφορούν τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.
Στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποφανθεί σχετικά ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο , έκτος απροόπτου, να ανακοινώσει ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τους κατηγορούμενους, που με εξαίρεση τον Γιώργο Ρουπακιά και τον ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό, ζήτησαν να τους δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους μέχρι το Εφετείο.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης έδωσαν «μάχη» τεσσάρων ημερών για να πείσουν τους δικαστές να μην «σφραγίσουν» το εισιτήριο των εντολέων τους για την φυλακή και συντάχθηκαν με την εισαγγελική πρόταση ότι τηρούν όλες τις προϋποθέσεις για αναστολή.
Ένας από τους τελευταίους συνηγόρους υπεράσπισης που αγόρευσε ήταν του Νίκου Μιχαλολιάκου ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως δεν ήξερε «αν πρέπει να απαντήσω στις προϋποθέσεις του νόμου, ή στον περιοδεύοντα θίασο που έχει κατακλύσει τα ΜΜΕ, μετά την απόφαση περί ενοχής, για να εξαντλήσουν τις δυνατότητες τους να αρνηθείτε την αναστολή». Ο συνήγορος έκανε λόγο για συκοφαντίες υπογραμμίζοντας πως ο εντολέας του τηρεί όλες τις προϋποθέσεις του νόμου για να δοθεί αναστολή.
Νωρίτερα, διευκρινίσεις για να «μην δημιουργούνται ασάφειες και παρερμηνείες» έδωσε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αδαμαντίας Οικονόμου με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.
Αφού αρχικά στο δικαστήριο αναγνώστηκε το βούλευμα 1184/2015, στο σκεπτικό του οποίου αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος Γιάννης Λαγός δεν τήρησε τρεις φορές τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί τον Ιούνιο του 2015 με αποτέλεσμα να του επιβληθεί προσωρινή κράτηση πήρε το λόγο η εισαγγελέας .
Η εισαγγελική λειτουργός επέμεινε στην αρχική της πρόταση, ότι δεν υπάρχει κώλυμα να χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής των κατηγορουμένων και επικαλέστηκε τον ισχύοντα κώδικα, εξηγώντας γιατί έκανε την συγκεκριμένη πρόταση.
«Σχετικά με τα ερωτήματα που θέσατε στη χθεσινή στη συνεδρίαση και για να μην δημιουργούνται ασάφειες και παρερμηνείες θέλω να εκθέσω τα παρακάτω» είπε και στη συνέχεια άρχισε να αναλύει τον ισχύοντα κώδικα, εξηγώντας γιατί έκανε την συγκεκριμένη πρόταση. «Τα λέω αυτά γιατί στην χθεσινή συνεδρίαση απευθυνθήκατε σε εμένα λέγοντάς μου αν πρότεινα την αναστολή παρά την υποτροπή» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενη στον Γιάννη Λαγό η εισαγγελέας τόνισε ότι αρχικά έγινε άρση περιοριστικών όρων, αλλά στη συνέχεια εκδόθηκε νέο βούλευμα που έκρινε ότι ο κατηγορούμενος σχετικά είχε την πεποίθηση ότι δεν παραβιάζει τους όρους, όποτε και η προσωρινή του κράτηση αντικαταστάθηκε και πάλι με περιοριστικούς όρους. «Ποια παραπλάνηση υπήρξε εκ μέρους της εισαγγελέως της έδρας όταν τα δικαστικά συμβούλια έκριναν δυο φορές διαφορετικά!» είπε.
Η εισαγγελέας έστρεψε τα βέλη της στους συνηγόρους πολιτικής αγωγής αναφερόμενη στις δηλώσεις τους τα ΜΜΕ λέγοντας πως παραβιάζουν κάθε κώδικα δεοντολογίας.
Νωρίτερα, με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και ενώ η πρόεδρος εκφωνούσε τα ονόματα των κατηγορουμένων ο πρώην βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε την πρόθεση του να πάρει το λόγο.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης κάθισε μόνος, μακριά από τους συγκατηγορουμένους του, στην τελευταία σειρά των εδωλίων.
Η αντίδραση Λαγού
Την αντίδραση του συνηγόρου υπεράσπισης του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού προκάλεσε η ανάγνωση από το δικαστήριο αποσπάσματος του βουλεύματος σχετικά με την παραβίαση των περιοριστικών όρων.
«Το δικαστήριο έδωσε εντολή στην εισαγγελέα να προσκομίσει όλα τα βουλεύματα» ανέφερε η πρόεδρος με τον συνήγορο να απαντά: «Επί τόσα χρόνια ακούμε «ο Παύλος και ο Παύλος» και δεν αντιδράσαμε. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το δικαστήριο σας ζήτησε μόνο το πρώτο βούλευμα και ότι δεν γνωρίζατε για τα άλλα δύο»
Πρόεδρος: Τα επόμενα βουλεύματα δεν λειτουργούν ως εφετείο. Είναι η άποψη των δικαστών. Δεν καταργήθηκε το πρώτο βούλευμα.
Συνήγορος: Θερμές ευχαριστίες του Γιάννη Λαγού στο δικαστήριο γιατί έτσι θα γίνουν σίγουρα δέκτες οι πρόσφυγες του στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Το άδειασμα της προέδρου στην εισαγγελέα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής πήρε χθες αιφνίδια τροπή, καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη αμφισβήτησε την αλήθεια των λεγομένων της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, όταν εκείνη αναφέρθηκε σε κατηγορουμένους που δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο.
Ουσιαστικά, με τον τρόπο της, αμφισβήτησε την αρτιότητα της εισαγγελικής πρότασης καθώς διαπίστωσε ανακρίβειες σχετικά με τα ποινικά μητρώα 11 κατηγορουμένων αλλά και το ενδεχόμενο ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός να έχει παραβιάσει, στο παρελθόν, περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί γεγονός στο οποίο δεν αναφέρθηκε η εισαγγελική λειτουργός.
Ο πρωτόγνωρος τρόπος με τον οποίο η πρόεδρος του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής κάλεσε την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρόταση της παραπέμπει εμμέσως πλην σαφώς σε ρήξη μεταξύ τους η οποία αποτυπώθηκε σε ένα σύντομο ιδιότυπο διάλογο.
Το ύφος της κ. Λεπενιώτη ήταν αυστηρό όταν ζητούσε διευκρινήσεις από την κ. Οικονόμου η οποία με τη σειρά της επέμεινε στην θέση της να δοθεί αναστολή σε όλους τους καταδικασθέντες ξεκαθαρίζοντας πως δεν της διέφυγαν οι καταδίκες - ακόμη και για την δολοφονία του Λουκμάν- που αναφέρονται στα επίμαχα ποινικά μητρώα.
«Όλοι τηρούν τους όρους (σ.σ. για αναστολή). Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο» εξήγησε η εισαγγελέας.
«Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;» ρώτησε με νόημα η κ. Λεπενιώτη για να ακούσει την εισαγγελέα να απαντά με απόλυτο τρόπο: «Μάλιστα». Το ζήτημα που τέθηκε είναι κομβικής σημασίας καθώς συνδέεται με τον εάν οι καταδικασθέντες είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων ή υπότροποι κάτι που θα καθορίσει την απόφαση του δικαστηρίου για το αν θα τους δοθεί ή όχι αναστολή.
Το δεύτερο ζήτημα για το οποίο η εισαγγελική αρχή κλήθηκε να αναζητήσει τα σχετικά βουλεύματα αφορά στην παραβίαση ή μη των περιοριστικών όρων του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού.
Η υπόθεση αφορά στις καταγγελίες που υπήρξαν το 2015 ότι ο Ιωάννης Λαγός ενώ είχε αποφυλακιστεί με τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού, με εξαίρεση τη δυνατότητα να μεταβαίνει στη Βουλή, δεν τον τηρούσε. Τότε είχε οδηγηθεί πίσω στη φυλακή με σχετικό βούλευμα - λόγω μη τήρησης των όρων- ωστόσο, όπως επεσήμανε ο συνήγορος του, ο ευρωβουλευτής είχε προσφύγει το 2019 σε βάρος του επίμαχου βουλεύματος το οποίο και ανέτρεπε την κρίση του προηγούμενου συμβουλίου Εφετών.
Το θέμα του Ιωάννη Λαγού ήταν το πρώτο με το οποίο αναμενόταν να ασχοληθεί σήμερα το δικαστήριο και στην συνέχεια, εκτός απροόπτου, θα συνεχίζουν τις δευτερολογίες τους σχετικά με τις αναστολές οι συνήγοροι υπεράσπισης.
Σε κάθε περίπτωση, το δικαστήριο είναι αυτό το οποίο θα εξετάσει όλα τα στοιχεία ώστε να αποφασίσει αν και ποιοι από τους καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή και ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους στο Εφετείο.