Υπουργείο Υγείας: Η επιλογή της Ελλάδας αποτελεί αναγνώριση του έργου του πρωθυπουργού
Η Ελλάδα, συγκεκριμένα η Αθήνα, θα είναι η έδρα του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ποιότητα της Υγειονομικής Περίθαλψης και την Ασφάλεια των Ασθενών. Αυτό ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge, μετά τη συνάντησή τους στην Κοπεγχάγη.
«Η επιλογή της Ελλάδας αποτελεί αναγνώριση του έργου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργείου Υγείας και της ελληνικής κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, στην υλοποίηση πολιτικών δημόσιας υγείας, όπως η επιτυχής εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, και στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως η ψήφιση του νόμου για την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ)», σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, έγινε εκτεταμένη συζήτηση με τα στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και υπήρξε η δέσμευση ότι ο ΠΟΥ θα είναι αρωγός και ισχυρός υποστηρικτής στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας -όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας- στηρίχθηκε σε μία σειρά παραμέτρων, όπως:
- Την ανάδειξη Ελλάδας σε πρωταγωνίστρια, καθώς έχει επιδείξει ανθεκτικότητα στις τρέχουσες υγειονομικές προκλήσεις της πανδημίας COVID-19.
- Τη σημαντική γνώση και εμπειρία που απέκτησε η Ελλάδα στον τομέα της ποιότητας της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών, με τη νομοθέτηση και την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ). Πρακτικές που μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ.
- Την επιτυχή διαχείριση στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο οποίος βελτίωσε το επίπεδο της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των ασθενών.
- Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας που μπορούν να προστατεύσουν την υγεία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, στοιχείο το οποίο δεν έχει ληφθεί υπόψη στην ποιότητα των μοντέλων φροντίδας. Η Ελλάδα, π.χ., με το ρεκόρ της μακροζωίας και τη μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτελέσει το τέλειο παράδειγμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Ευρώπη.
- Την εμπειρία του Γραφείου του Οργανισμού στην Ελλάδα στο μετασχηματισμό των συστημάτων υγείας, που παρέχει μία ισχυρή βάση και ένα εκτεταμένο δίκτυο, επί του οποίου θα βασιστούν οι μελλοντικές εργασίες, ακόμη και πέρα από το εθνικό επίπεδο.
Όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση:
«Η Ελλάδα πρόσφατα ηγήθηκε σημαντικών εξελίξεων στον τομέα της υγείας, όπως η νομοθεσία που απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, η έναρξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος και οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.
Όλα τα προαναφερόμενα, σε συνδυασμό με την αριστεία των ελληνικών ιδρυμάτων υγείας και των κορυφαίων ερευνητών στον τομέα της υγείας και ευεξίας, υποδεικνύουν μία ισχυρή ηγεσία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας και πέραν αυτής.
Επιπλέον, δημιουργούν ένα ιδανικό πλαίσιο για τη δημιουργία ενός πολύ αναγκαίου κέντρου αριστείας στον τομέα της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών».
Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε τον περιφερειακό διευθυντή Ευρώπης του ΠΟΥ για την τιμητική επιλογή της Ελλάδας ως έδρα του νέου Γραφείου του Οργανισμού και τόνισε πως το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης στην υγεία θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση.
τον υπουργό Υγείας συνόδευσαν στην Κοπεγχάγη ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η επικεφαλής του Γραφείου ΠΟΥ στην Ελλάδα, Marianna Trias.
Το νέο Γραφείο του ΠΟΥ θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή τεχνικής βοήθειας, υποστήριξης και ηγεσίας στην ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών.
Στόχος του περιφερειακού διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη και του υπουργού Υγείας είναι η λειτουργία του Γραφείου τους επόμενους μήνες και για τα επόμενα πέντε χρόνια.