Στο επίκεντρο το πώς θα ξεπεραστεί το ζήτημα της μη στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασθέντων
Η κλεψύδρα πλέον έχει γυρίσει και η αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την αναγνώριση ελαφρυντικών ή όχι στους κατηγορούμενους για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, έχει ήδη ξεκινήσει.
Οι δικαστές όταν επανέλθουν στην έδρα την Δευτέρα στις 10 το πρωί, με την απόφαση τους για τα ελαφρυντικά, θα καθορίσουν το πλαίσιο των ποινών που θα αντιμετωπίσουν οι καταδικασθέντες .
Και αυτό γιατί η ενδεχόμενη αναγνώριση ελαφρυντικών στους κατηγορούμενους αυτόματα οδηγεί σε μείωση ποινών.
Τα επόμενα βήματα
Μετά την απόφαση των δικαστών για την αναγνώριση ή όχι ελαφρυντικών τη σκυτάλη παίρνει και πάλι η εισαγγελέας η οποία θα προτείνει για τις ποινές που θα επιβληθούν στους κατηγορούμενους με τους δικαστές να έχουν τον τελικό λόγο.
Στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας το δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει για το κρίσιμο θέμα της αναστολής εκτέλεσης της ποινής, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους.
Η στάση της εισαγγελέως
Η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου δήλωσε για δεύτερη φορά στο δικαστήριο ότι παραμένει πιστή στην κρίση της ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής θα έπρεπε να απαλλαγούν από τις κατηγορίες. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι δεσμεύεται από την ετυμηγορία του δικαστηρίου και γι' αυτό πρότεινε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους καταδικασθέντες».
Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η κίνησή της να απαντήσει μέσα στο δικαστήριο σε επικρίσεις που δέχθηκε από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων: «Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρότασή μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της πρότασής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση του δικαστηρίου, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή».
Το «εμπόδιο» που θέτει ο νέος Ποινικός Κώδικας
Το άρθρο του νέου ποινικού κώδικα που έχει προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις είναι αυτό που δεν προβλέπει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για όσους καταδικαστούν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πολιτευτούν ακόμη και μέσα από τη φυλακή.
«Θα μπορούν να φτιάξουν ένα κόμμα. Πιστεύω βέβαια πως με το όνομα θα έχουν πρόβλημα όταν περάσει από τον Άρειο Πάγο. Τα ίδια πρόσωπα θα μπορούν μεν να συστήσουν οργάνωση, αλλά θα υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ανδρέας Δημητρόπουλος.
«Υπάρχουν δύο δυνατότητες: Να επανέλθουν οι διατάξεις. Η άλλη λύση είναι η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων να προβλεφθεί από τις διατάξεις του εκλογικού δικαίου», εκτιμά, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΕΚΠΑ, Γιώργος Σωτηρέλης.
Μετά τον Μανώλη Γλέζο, που δύο χρόνια πριν είχε παρακολουθήσει τη δίκη και είχε δηλώσει την αλληλεγγύη του στη Μάγδα Φύσσα, σειρά είχε σήμερα η σύζυγός του, Τζώρτζια. Παρακολούθησε τη διαδικασία και συνομίλησε με τη μητέρα του Παύλου Φύσσα, εκφράζοντάς της συμπαράσταση στον αγώνα της.
Στ. Πέτσας: Απαιτείται τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα
«Φυσικά για το μέλλον απαιτείται τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και αυτό θα κάνουμε μετά την ανακοίνωση των ποινών. Σε ποιο επίπεδο θα είναι η τροποποίηση, θα το δούμε το επόμενο διάστημα», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πώς αντιδρούν τα κόμματα
«Ο νέος Ποινικός Κώδικας όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει ευνοϊκότερα τα μέλη και τους διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης αλλά αντίθετα αυστηροποιεί το νομικό πλαίσιο», ανακοίνωσε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά της , η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε: «Εκείνο που προέχει είναι να τελειώνουμε οριστικά με τους νεοναζί. Αποδεχθείτε, έστω και τώρα, τη σχετική τροπολογία μας ή φέρτε άμεσα σχετική ρύθμιση».
Την ίδια ώρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης καταγγέλλει: «Γνωρίζατε τι κάνανε. Γιατί αυτή η ολιγωρία; Δε θα πείτε συγγνώμη, κάναμε λάθος; Όλες οι κυβερνήσεις».
Από το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Λύσης, ζητείται «άμεσος έλεγχος όλων των υποθέσεων υπόδικων και καταδικασμένων εγκληματιών που ευνοήθηκαν από τον Ποινικό Κώδικα ΣΥΡΙΖΑ».
Απαλλαγή για 11 από τους 68 κατηγορουμένους
Υπενθυμίζεται ότι, από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους οι δικαστές, ομόφωνα, έκριναν ένοχους τους 57 για διεύθυνση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και άλλα αδικήματα κακουργηματικού και πλημμεληματικού βαθμού.
Για τους 11 το δικαστήριο αποφάσισε την απαλλαγή τους. Συγκεκριμένα, πλήρως απηλλάγησαν οι:
Αγιοβλασίτης Διονύσιος, Αποστολόπουλος Γεώργιος, Γαλανάκης Χρήστος, Γαροφαλακης Σάββας, Καλπιτζης Γιώργος, Μαυρικάκης Μανώλης, Μπενέκη Νικολέτα, Πέρης Γιώργος, Πετράκης Γιώργος, Σκορδέλη Θέμις και
Ψιλάκης Μανώλης. Επιπλέον, από τους 57 ένοχους, 7 κρίθηκαν ένοχοι μόνο για αδικήματος σε βαθμό πλημμελήματος.