Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέοι περιορισμοί και τι προβληματίζει την κυβέρνηση - Αλλεπάλληλα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας
Η αυξητική κλιμάκωση των κρουσμάτων κοροναϊού στην Αττική έχει θορυβήσει την κυβέρνηση, στο τραπέζι της οποίας βρίσκονται και εξετάζονται νέα περιοριστικά μέτρα, ενώ την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί από τα αλλεπέλληλα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα μέτρα που προκρίνονται για το λεκανοπέδιο, είναι η καθολική χρήση της μάσκας, δεδομένου ότι πολλοί επιστήμονες εκτιμούν, ότι μπορεί να ανακόψει την ξέφρενη πορεία του κοροναϊού. Ένα δεύτερο μέτρο είναι το κλείσιμο καταστημάτων από τις 22:00, δύο ώρες νωρίτερα από ότι τώρα δηλαδή, για εστιατόρια και μπαρ. Ωστόσο, το τελευταίο είναι ένα μέτρο, που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών στο χώρο της εστίασης και της τροφοδοσίας, κάτι που προκαλεί "πονοκέφαλο" στην κυβέρνηση.
Πόσο θα κοστίσει ένα 15μερο lockdown στην Αττική
Για παράδειγμα, στο ερώτημα εάν οι επιχειρηματίες θα άντεχαν ένα ακόμη τοπικό lockdown στην Αττική, μία συντηρητική απάντηση είναι, ότι κάποιοι θα το αντέξουν, αλλά σε πολλούς θα δοθεί η «χαριστική βολή». Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, οικονομολόγοι εκτιμούν, πως ακόμα και ένα πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο 15μερο lockdown στην Αττική, που θα αφορά το εμπόριο, τις υπηρεσίες και την εστίαση, θα επιφέρει μια μείωση τουλάχιστον 0,5% του ετήσιου ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, τα μεσαία εισοδήματα θα χάσουν άλλα 800 εκατ. ευρώ και τα "κόκκινα" δάνεια θα αυξηθούν κατά 8 δισ. ευρώ. Εάν μάλιστα η ύφεση εκτιμάται, με τα σημερινά δεδομένα, ότι θα περιοριστεί στο 7%, τότε θα πάμε προς το δυσμενές σενάριο του 9%, με επιπλέον απώλειες στο ΑΕΠ, που υπολογίζεται να κυμανθεί το 2020 κοντά στα 172 δισ. ευρώ.
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μακριά από ένα ενδεχόμενο lockdown στην Αττική, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει, ότι θα ήταν ένα δραματικό σενάριο να τετραπλασιαστούν τα κρούσματα.
Ανησυχία για τα κρούσματα στα γηροκομεία
Την ίδια ώρα, πρόσθετο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλούν τα κρούσματα σε γηροκομεία, με τον ΕΟΔΥ να κινητοποιείται, για ν απρολάβει τα χειρότερα. Στον Άγιο Παντελεήμονα κλιμάκια έκαναν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε κατοίκους της περιοχής, όπου εντοπίστηκαν 45 κρούσματα σε γηροκομείο πλησίον της εκκλησίας. Από τους μέχρι στιγμής ελέγχους έχουν εντοπιστεί οκτώ θετικοί στον κοροναϊό, ανάμεσά τους ένας ιερέας και ένας ψάλτης, η οποίοι όμως σύμφωνα με τον ιερό ναό Αγίου Παντελεήμονα, δεν ανήκουν στο δυναμικό του.
Αλλά δεν είναι η μόνη περίπτωση διασποράς του ιού σε οίκο ευγηρίας. Στην Καρδίτσα εντοπίστηκαν δύο νέα κρούσματα σε προσωπικό οίκου ευγηρίας, όπου από την περασμένη Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου είχαν εντοπιστεί άλλα έξι κρούσματα, με τον συνολικό απολογισμό να ανέρχεται μέχρι στιγμής στα οκτώ.
Θετικοί στον κοροναϊό διαγνώστηκαν και δύο υπάλληλοι στα γηροκομεία «Ζωσιμαδών» και «Ζωγράφειο» στα Ιωάννινα. Στην πρώτη περίπτωση βρέθηκε θετικός υπάλληλος του Γηροκομείου «Ζωσιμαδών», που λειτουργεί η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και φιλοξενεί 40 ηλικιωμένους, ο οποίος όμως επισκέπτεται και το «Ζωγράφειο» Γηροκομείο του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο φιλοξενεί περίπου 30 ηλικιωμένους.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά υπάλληλο του «Ζωγράφειου» Γηροκομείου, η οποία απουσιάζε όμως με άδεια τις τελευταίες ημέρες και δεν είχε επαφή με τους ηλικιωμένους.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό