Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποφυγή συνωστισμού και της τήρησης των μέτρων
Σε κατάσταση συναγερμού για την αποφυγή μετάδοσης του κοροναϊού βρίσκονται πλέον οι αρχές στην Αττική, όπως φάνηκε και από τις εκκλήσεις των κ.κ. Χαρδαλιά και Μαγιορκίνη στη σημερινή ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, για την πιστή τήρηση των μέτρων από όλους τους πολίτες.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, η Αττική εξακολουθεί να παραμένει μία επιβαρυμένη επιδημιολογικά περιοχή. Όπως επεσήμανε, υπάρχει δυναμική της πανδημίας δυσανάλογη στο λεκανοπέδιο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, καθώς στην Αττική καταγράφονται πλέον τα μισά από τα συνολικά κρούσματα.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, διεμήνυσε ότι τα μέσα αυτοπροστασίας είναι το μόνο μέσο που διαθέτουμε, για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Ειδικότερα για την Αττική, όπως μετέδωσε η αστυνομική συντάκτρια του τ/σ Open, Μίνα Καραμήτρου, έχει καταρτιστεί σχέδιο από την ΕΛ.ΑΣ. για την περιφρούρηση των μέτρων στις πλατείες απόψε το βράδυ και αύριο Σάββατο, καθώς προβλέπεται ότι θα επικρατούν σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Συγκεκριμένα, σε κάποιες πλατείες στο κέντρο της Αθήνας, όπου παρατηρείται συνήθως συνωστισμός, θα υπάρχει παρουσία αστυνομικών, για να αποτρέπονται οι συναρθροίσεις. Επιπλέον, με εντολή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. περιπολικά θα περνάνε και θα ελέγχουν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα την κατάσταση στις πλατείες των περιοχών ευθύνης τους.
Ποια πρόσθετα μέτρα εισηγούνται οι ειδικοί
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον τ/σ Mega, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα εστιατόρια και τα μπαρ να κλείνουν στις 22:00 και όχι τα μεσάνυχτα. Αυτό όμως σύμφωνα με τον ίδιο, απέχει ακόμη χρονικά και θα εφαρμοστεί, μόνο αν από την εξέλιξη της πανδημίας το εισηγηθούν οι ειδικοί.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Mega, για την αποφυγή του lockdown οι λοιμωξιολόγοι έχουν βάλει στο τραπέζι και άλλα μέτρα, όπως τη γενική χρήση της μάσκας, την αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μεταφοράς και την απαγόρευση των ορθίων στα λεωφορεία. Μιλώντας στον σταθμό ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε ότι χωρίς περαιτέρω μέτρα και με βάση τη σημερινή κατάσταση, τους επόμενους δύο μήνες τα κρούσματα θα αυξάνονται καθημερινά φτάνοντας τα 400 και τα 600 και με την επανεμφάνιση της εποχικής γρίπης από το Δεκέμβριο μπορεί να εκτιναχθούν.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό