Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες καταστροφής στη Δυτική Ελλάδα – Που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες καταστροφής στη Δυτική Ελλάδα – Που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Ισχυρές βροχοπτώσεις και ισχυρού άνεμοι έχουν προκαλέσει ζημιές σε πολλές περιοχές - Δείτε εικόνες

Σε κατάσταση συναγερμού εξακολουθεί να βρίσκεται η Πολιτική Προστασία και οι τοπικές αρχές στην Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, που εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας Ιανός.

Τα καιρικά φαινόμενα κινούνται, εξασθενημένα σε σχέση με το πέρασμα από την Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, στην κεντρική Ελλάδα, όπου σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα σημειώνονται ήδη ισχυρές βροχοπτώσεις. Τις βραδινές ώρες και μέχρι το πρωί του Σαββάτου η κακοκαιρία θα πλήξει Κορινθία, Αττική και Εύνοια, με κύριο χαρακτηριστικό τις κατά διαστήματα ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, αλλά με εξασθενημένους ανέμους.

Η κακοκαιρία Ιανός έπληξε κυρίως τα νησιά του Ιονίου, όπου καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές σε υποδομές και περιουσίες. Η Ιθάκη έμεινε για πολλές ώρες στο σκοτάδι, λόγω των ζημιών που προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ διακόπηκε και η κινητή τηλεφωνία.

Μεγάλες ζημιές και στην Κεφαλονιά, με τον βουλευτή του νησιού Παναγή Καππάτο να ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τόσο η Κεφαλονιά, όσο και η Ιθάκη. Χωρίς ρεύμα έχει μείνει το Ληξούρι, ενώ στην Αγία Ευφημία έχουν βουλιάξει τέσσερα ιστιοφόρα σκάφη και άλλα τρία έχουν υποστεί ζημιές. Οι καταρρακτώσεις βροχές έχουν μετατρέψει τους δρόμους σε πολλές περιοχές σε ποτάμια, με τις αρχές να καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει πολλές περιοχές και στη Ζάκυνθο. Οι ισχυροί άνεμοι παρέσυραν ότι βρήκαν μπροστά τους. Ιδιαίτερα επλήγησαν οι περιοχές Καλαμάκι και Λαγανάς. Πολλές είναι οι επιχειρήσεις που πλήγησαν βαριά με τους ιδιοκτήτες να βλέπουν την περιουσία τους να καταστρέφεται. Στο πρώτο νεκροταφείο του νομού, αφού κατέρρευσε τοίχος από πτώση δέντρων, με πολλούς τάφους να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές απο πτώση μεγάλων δέντρων και κλαδιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 34 απομακρυνσεις ανθρώπων σε ασφαλή σημεία σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη, έχουν γίνει 20 κλήσεις για κοπές δέντρων σε Κεφαλονιά, 50 σε Ιθάκη και 70 στη Ζάκυνθο και έχουν γίνει 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε Κεφαλονιά, 2 Ιθάκη και 6 Ζάκυνθο.

Ζημιές και στην Ηλεία

Μικρής έκτασης ζημιές σε περιοχές του Κατακόλου, της Ανδραβίδας και των Λεχαινών προκλήθηκαν, σύμφωνα με την Περιφέρεια, από το κύμα της κακοκαιρίας, που πλήττει την Ηλεία. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, επισκέφθηκε αρχικά σήμερα το Κατάκολο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, Φραγκίσκο Κολόσακα, ο οποίος, σύμφωνα με την περιφέρεια, τον ενημέρωσε για τις μικρής έκτασης, ζημιές που προκλήθηκαν, αλλά και για τα επικίνδυνα σημεία στην περιοχή.

Στην συνέχεια, ο αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε περιοχές του δήμου Ανδραβίδας -Κυλλήνης και συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Γιάννη Λέντζα. Σύμφωνα με την περιφέρεια, τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο και τις πρωινές ώρες σημειώθηκαν αρκετές πτώσεις δέντρων, με τις υπηρεσίες του δήμου να παρεμβαίνουν άμεσα και να δίνουν λύσεις.

Παράλληλα, έγιναν προληπτικές παρεμβάσεις από τα μηχανήματα που εργάζονται στο αντιπλημμυρικό έργο που εκτελείται στην περιοχή, «Μπρινιάς». Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι εργασίες καθαρισμού αποστραγγιστικών τάφρων, στην περιοχή της Γαστούνης, αλλά και στην περιοχή του νοσοκομείου Πύργου.

Ξεχείλισαν χείμαρροι στη Φθιώτιδα

Μπροστά σε αξεπέραστα προβλήματα βρίσκεται η πυροσβεστική υπηρεσία¨, η αστυνομία αλλά και η πολιτική προστασία στη Φθιώτιδα, αφού η έντονη βροχόπτωση που κρατά περισσότερο από 2 ώρες έχει δημιουργήσει πληθώρα από προβλήματα σε πολλά χωριά 10 και 12 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας.

Τα ακόμα και ξεχασμένα ρέματα έχουν κουβαλήσει φερτά υλικά και νερά μέσα σε κατοικημένες περιοχές σε αρκετά χωριά, ενώ χωματουργικά μηχανήματα των δήμων αλλά και της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να εκτρέψουν τα νερά έξω από κατοικημένες περιοχές. Σε πολλά χωριά έχουν δημιουργηθεί ποτάμια τα οποία διασχίζουν κάθετα τους δρόμους με συνέπεια να διακόπτεται η συγκοινωνία κυρίως στο επαρχιακό δίκτυο σε αρκετά σημεία.

Πριν από λίγο διεκόπη η συγκοινωνία από Λαμία προς Καρπενήσι 15 χιλιόμετρα μετά τη Λαμία λίγο πριν το χωριό Ζηλευτό ενώ δυσκολία υπάρχει και πριν στο χωριό Λιανοκλάδι αφού διάφορα ρέματα φούσκωσαν μέσα στο χωριό βγήκαν στο δρόμο τον οποίο διασχίζουν κάθετα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Μάλιστα ένας χείμαρρος στο Ζηλευτό έχει παρασύρει και αυτοκίνητα που ήταν εντός του χωριού.

Οι πυροσβέστες δεν προλαβαίνουν τις αντλήσεις τα Λουτρά Υπάτης και το Λιανοκλάδι καθώς οι κλήσεις είναι διαρκείς. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στη συγκεκριμένη περιοχή ενώ αντίθετα στη Λαμία βρέχει σποραδικά και χωρίς μεγάλη ένταση.