Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς και τις Αρχές - Γιατί επιλέχθηκαν οριζόντια μέτρα
Για «καμπανάκι κινδύνου» σχετικά με την διάδοση του κοροναϊού στην Αττική έκανε λόγο χθες ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, που οδήγησε στην λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.
Όπως είπε ο αριθμός των κρουσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε αυξητική τάση, οι οποίες εξακολουθούν και σήμερα και το πιο σημαντικό στοιχείο είναι, ότι ο αριθμός των ασθενών που βαραίνουν και καταλήγουν σε διασωλήνωση, παρουσιάζει διαρκώς αυξητική τάση τις τελευταίες 2 εβδομάδες χωρίς σημεία κάμψης, γεγονός που καταδεικνύει την τάση αύξησης της πίεσης στο σύστημα Υγείας.
Ειδικά στην Αττική, όπως επεσήμαναν τόσο ο καθηγητής, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, καθημερινά σχεδόν τα μισά κρούσματα καταγράφονται στο λεκανοπέδιο, φθάνοντας χθες τα 197, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στα δύο τρίτα των νέων μολύνσεων. Ο δε αριθμός των διασωληνωμένων εκτοξεύθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τους 32 στους 67 σήμερα.
Οι κ.κ. Μαγιορκίνης και Χαρδαλιάς επεσήμαναν, ότι το 60% των διαθέσιμων για κοροναϊό Εντατικών της Αττικής έχει καλυφθεί ήδη, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, οι ασθενείς των οποίων η υγεία επιδεινώνεται, πληθαίνουν, χωρίς να δείχνουν τάση κάμψης.
Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε, ότι από τα 13.240 κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας από τον περασμένο Φεβρουάριο, τα 4.089 είναι ενεργά σήμερα, εκ των οποίων τα 2.026, δηλαδή τα μισά, βρίσκονται στην Αττική και έχουν τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι τους, όπως και οι στενές επαφές αυτών.
Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ακόμη, ότι με βάση τα κριτήρια του αλγόριθμου επιδημιολογικού ρίσκου που τρέχει καθημερινά στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου. Πρόσθεσε ότι βάσει των εργαστηριακών ευρημάτων, εμφανίζει 3 κρούσματα στις 100.000 κατοίκους, που είναι μέτριο επίπεδο κινδύνου.
Όμως, όπως τόνισε, το αποτέλεσμα της ιχνηλάτησης δείχνει, ότι έχουμε μεγάλο αριθμό στενών επαφών αυτών των κρουσμάτων –πάνω από τον εθνικό μέσο όρο– και τους συνοδεύει μεγάλη κινητικότητα εντός της Περιφέρειας και μεταξύ των Δήμων. Επιπλέον, παρατηρείται αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ, πάνω από 60% με αυξητική τάση, ενώ η αναγωγή στα διάφορα μοντέλα αλγορίθμων ρίσκου, δείχνει υψηλότατο κίνδυνο.
Όσον αφορά στο γιατί δεν επιλέχθηκαν τοπικά μέτρα σε Δήμους που παρουσιάζουν υψηλά επιδημιολογικά στοιχεία, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε, ότι σε μητροπολιτικές περιοχές όπου οι κάτοικοι ενός Δήμου κινούνται σε ολόκληρη την Περιφέρεια, δεν έχει νόημα να ληφθούν μέτρα τοπικού χαρακτήρα.