Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής προς μαθητές και εκπαιδευτικούς
Με υποχρεωτική χρήση μάσκας για μαθητές, εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό, συστάσεις για τα μέτρα πρόληψης κατά του κοροναϊού που πρέπει να εφαρμόζονται στις εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων και υπεύθυνο σε κάθε σχολείο για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων, ξεκινάει σήμερα 14 Σεπτεμβρίου η σχολική χρονιά 2020-'21, με εξαίρεση τα σχολεία στη Λέσβο και την Πέλλα, όπου λόγω έξαρσης κρουσμάτων θα ανοίξουν στις 16 Σεπτεμβρίου..
Για τη χρήση μάσκας, η οποία έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις σχετικά με το αν μπορεί να προκαλέσει ή όχι προβλήματα υγείας στα παιδιά, από το υπουργείο Παιδείας έχει τονιστεί, ότι ένα ικανό χρονικό διάστημα θα αφιερωθεί -ανάλογα και τις ηλικίες των μαθητών- στην εκπαίδευση για τη σωστή χρήση της και γενικότερα στην τήρηση των μέτρων πρόληψης της διάδοσης του ιού.
Σήμερα πάντως μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέλθουν στα σχολεία όλης της χώρας με τις δικές τους μάσκες, καθώς οι δωρεάν διανομή μασκών που έχει προαναγγελθεί από τα υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας και Υγείας, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, όπου έχουν φθάσει, ενώ στα Δημοτικά Σχολεία προβλέπεται και η διανομή ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης. Επίσης, δύο κατηγορίες μαθητών εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας:
α) μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς,
β) μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.
Οι μαθητές αυτοί θα μπορούν να προσέρχονται κανονικά στο σχολείο τους, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά.
Για τους μαθητές σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται Κέντρα Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), συστήνεται η χρήση μάσκας, μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας/ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.
Το Ολοήμερο Σχολείο θα λειτουργήσει με το προσωπικό και τους μαθητές που έχουν εγγραφεί σε αυτό και οι οποίοι έχουν την υποχρέωση χρήσης μάσκας. Πριν και μετά τη χρήση των αιθουσών διδασκαλίας του Ολοήμερου Προγράμματος, η ΚΥΑ προβλέπει τον αερισμό των αιθουσών και σχολαστικό καθαρισμό των επιφανειών και του εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.
Τι προβλέπεται στην περίπτωση κρουσμάτων
Όπως αναφέρεται παραπάνω, σε κάθε σχολική μονάδα θα οριστεί υπεύθυνος για την διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων κοροναϊού, ο οποίος θα πρέπει να κρατάει αρχείο καταγραφής απουσιών, που συνδέονται με τον ιό και θα ορίσει και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στον οποίο θα μετακινούνται οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής ή εκπαιδευτικός εμφανίσει συμπτώματα, που σχετίζονται με τον κοροναϊό, θα μεταφέρεται άμεσα στο χώρο αυτό φορώντας μάσκα και μετά την απομάκρυνσή του ο χώρος θα απολυμαίνεται.
Ανάλογα με την περίπτωση, την ένταση των συμπτωμάτων και την κρίση του θεράποντα ιατρού, το άτομο που θεωρείται ύποπτο κρούσμα, θα κριθεί αν θα υποβληθεί σε τεστ. Εφόσον υποβληθεί και είναι αρνητικό, θα επιστρέψει στη σχολική κοινότητα μετά από 24 ώρες. Εάν το τεστ βγει θετικό και εφόσον τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, θα επιστρέψει μετά από 10 μέρες.
Ο υπεύθυνος για τον κοροναϊό είναι επιφορτισμένος επιπλέον με την καταγραφή και αναγνώριση όσων ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα το τελευταίο 48ωρο. Στην περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου, που συνήθως ο ίδιος δάσκαλος κάνει μάθημα στα ίδια παιδιά, όλο το τμήμα θεωρείται ως στενές επαφές. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια που υπάρχουν ειδικότητες εκπαιδευτικών και κάνουν μάθημα ταυτόχρονα σε πολλά τμήματα, θα γίνει εκτίμηση κινδύνου ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας, τον τρόπο χρήσης μάσκας, αλλά και τη διάρκεια της επαφής.
Στην περίπτωση που στην ίδια σχολική μονάδα έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα, ενημερώνεται η σχολική κοινότητα και εξετάζεται το εύρος της διασποράς. Ενισχύονται όλα τα μέτρα υγιεινής και γίνεται εκτίμηση για τυχόν διενέργεια τεστ ή για κλείσιμο ενός τμήματος.
Στην περίπτωση που σε ένα σχολείο καταγραφούν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, εάν δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των παιδιών, δηλαδή δεν είναι αδέρφια ή δεν έχουν επαφές εκτός σχολείου και τα κρούσματα έχουν καταγραφεί εντός 14 ημερών, τότε θα εκτιμηθεί αν υπάρχει λόγος να κλείσει η σχολική μονάδα.
Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής
Με στόχο την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μαζί με την Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε ειδικές οδηγίες για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Συγκεκριμένα:
- Προτού ξεκινήσουν για το σχολείο, οι μαθητές θα πρέπει να βεβαιώνονται, ότι δεν έχουν, μεταξύ άλλων, πυρετό, πονοκέφαλο με ή χωρίς βήχα, πονοκέφαλο με ή χωρίς ζαλάδες, διαταραχές γεύσης.
- Καλούνται ακόμη οι μαθητές να έχουν μαζί τους δύο μάσκες, αντισηπτικό υγρό με αλκοόλη 70%, παγούρι με νερό, κουλούρι ή κρουασάν ή τοστ ή σνακ.
- Κατά τη διαδρομή προς και από το σχολείο, θα πρέπει να κάθονται στη θέση τους και μόνο σε αυτήν στο σχολικό και να μην ακουμπούν σε σημεία του οχήματος.
- Όταν φτάνουν στην τάξη, θα πρέπει να κάθονται σε συγκεκριμένη θέση, να καθαρίζουν τα χέρια τους με αντισηπτικό και να μην πιάνουν το πρόσωπό τους.
- Από την τάξη όταν βγαίνουν για διάλειμμα, οι μαθητές καλούνται να να μην πλησιάζουν το πρόσωπο άλλων παιδιών, να καθαρίζουν τα χέρια τους με αντισηπτικό, να τρώνε από το δικό τους φαγητό, να πίνουν από το δικό τους παγούρι και να σκουπίζονται με τα δικά τους χαρτομάντηλα.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό