«Μάχη» για δεύτερη νύχτα με τις φλόγες στο ΚΥΤ Μόριας

«Μάχη» για δεύτερη νύχτα με τις φλόγες στο ΚΥΤ Μόριας

Νέα φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης σε σκηνές που δεν είχαν καεί τα ξημερώματα

«Μάχη» με τις φλόγες δίνει για δεύτερη συνεχή νύχτα η Πυροσβεστική της Λέσβου στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, μετά τη νέα φωτιά που εκδηλώθηκε στις 7:00 το απόγευμα της Τετάρτης.

Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Μυτιλήνη οι υπουργοί Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, για την αντιμετώπιση της κατάστασης που προέκυψε από τη φωτιά στον καταυλισμό τα ξημερώματα, εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά. Αυτή τη φορά σε πλαστικές σκηνές στον άτυπο καταυλισμό δίπλα στο ΚΥΤ Μόριας, που είχαν μείνει ανέγγιχτες από την προηγούμενη φωτιά.

Λόγω των υλικών και των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα στις περίπου 200 σκηνές που βρίσκονται στην περιοχή, ενώ η ατμόσφαιρα από τους καπνούς και το καμένο πλαστικό έγινε αποπνικτική. Η κατάσταση δε έγινε πιο επικίνδυνη λόγω των εκρήξεων που ακούγονταν, πιθανότατα από φυάλες υγραερίου που χρησιμοποιούσαν οι πρόσφυγες και μετανάστες για να μαγειρέψουν.

Όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διέμεναν στο καιόμενο τμήμα, εγκατέλειψαν τρέχοντας τις σκηνές τους με τα παιδιά τους στα χέρια και προστέθηκαν στις χιλιάδες των άστεγων που βρίσκονται από χθες κατά μήκος του δρόμου Μυτιλήνης - Παναγιούδας ή στην είσοδο της πόλης που φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ προς το παρόν παραμένει άγνωστη η αιτία της φωτιάς. Δυνάμεις του στρατού με μηχανήματα επιστρατεύτηκαν για να ανοίξουν δρόμους μέσα στον ελαιώνα, για να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, ο υπουργός Μετανάστευσης και Αασύλου, Νότης Μηταράκης, που βρίσκεται στο νησί, θέλησε να πάει στη Μόρια μέσω του χωριού, δέχθηκε όμως επίθεση από συγκεντρωμένους κατοίκους, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην πόλη της Μυτιλήνης.