Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μίλησε για τα τρία «όπλα» στη μάχη για τον περιορισμό της covid-19
Η πανδημία συνεχίζεται, σημείωσε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της covid-19 στη χώρα μας, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη ως προς την περίοδο που εμφανίζεται η αύξηση κρουσμάτων covid-19, διότι ακολουθεί η φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδος που μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Ταυτόχρονα, η στιγμή είναι κατάλληλη για να θέσουμε σε εφαρμογή ό,τι μέσα έχουμε και ό,τι δυνατότητες έχουμε, ώστε να περιορίσουμε την διασπορά του κοροναϊού σε αυτή τη φάση, τόνισε ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος.
Ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνο για περιορισμό του προβλήματος, πως σε αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε και αυτό θα γίνει με την κατάλληλη επιτήρηση και καταγραφή των κρουσμάτων. Με τεστ, έγκαιρη αντιμετώπιση κρούσματος και σωστή νοσηλεία στα νοσοκομεία, πράγμα το οποίο γίνεται πλέον οργανωμένα με τους κατάλληλους αλγόριθμους και θεραπευτικά μέτρα, και βέβαια με την καλή ιχνηλάτηση των επαφών.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την διασπορά του ιού, είπε ότι αυτή είναι μεγαλύτερη από αυτό που βλέπουμε - και αυτός είναι ένας λόγος που τα οριζόντια μέτρα είναι αναγκαία (χρήση μάσκας) ενώ πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι και η συμμόρφωση συνολικά με τα μέτρα προστασίας. Τους επιστήμονες ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός της μετατόπισης της καμπύλης νόσησης προς τις ηλικίες των 50 και 60 ετών, ανέφερε ο κ. Γώγος. «Η καμπύλη ηλικιών του Αυγούστου δείχνει ότι τα κρούσματα ήταν στην ηλικία των 20 με 29, και σιγά-σιγά η καμπύλη μετατίθεται προς μεγαλύτερες ηλικίες και πάει προς την ηλικία των 39 κατά μέσον όρο και μπορεί να πάει και παραπάνω. Αυτό είναι προβλεπόμενο πως θα συμβεί, γιατί η διασπορά ξεκινάει από τους νέους, και αυτό που φοβόμαστε είναι η μεταφορά σε πενηντάρηδες και εξηντάρηδες, οι οποίοι είναι πιο κοντά στις ηλικίες των ασυμπτωματικών. Αυτές οι ηλικίες δεν είναι μακριά από την βαριά νόσηση και αυτό το θέμα μας απασχολεί και θα πρέπει να το προσέξουμε» είπε. Συνεχίζοντας, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην προέλευση των κρουσμάτων: Μίλησε για 841 εισαγόμενα κατά την περίοδο του Αυγούστου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με πάνω από 6.000 συνολικά κρούσματα, δηλαδή περίπου το 13%. Το 30% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά, ενώ το 66% σχετίζεται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τέλος, υπάρχουν και δεδομένα με γνωστές συρροές.
Ο κ. Γώργος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση, ενώ απηύθυνε και έκκληση να κλείσουμε τ' αυτιά στην παραπληροφόρηση και να ακούμε τα επιστημονικά δεδομένα. Χρειάζεται, είπε, μια σαφής και στοχευμένη ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας, εντατικοί έλεγχοι, εμβολιασμοί για το χειμώνα, καθώς η περίοδος είναι δύσκολη. Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία, ότι τα μέτρα για τον κοροναϊό θα εμποδίσουν παράλληλα και την διασπορά των υπολοίπων ιογενών λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και την γρίπη.
Μεγάλη παγκόσμια διασπορά
Η πανδημία του covid-19 συνεχίζεται με μια μεγάλη παγκόσμια διασπορά και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ούτε το μέγεθος, ούτε την αντίδρασή της σε ποικίλα υγειονομικά, κοινωνικά οικονομικά μεγέθη, ανέφερε ο καθηγητής. Αυτό δείχνουν, πρόσθεσε και τα δυσάρεστα στοιχεία που υπάρχουν παγκοσμίως: πάνω από 26 εκ. κρούσματα και πάνω από 830.000 θάνατοι. Και βέβαια, συνέχισε, φαίνεται και από την ημερήσια κατανομή, που είναι πάνω από 400.000 κρούσματα και 10.000 θανάτους παγκοσμίως. Αναφέρθηκε στην έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται στην Ευρώπη και το βασικό όπως είπε, είναι ότι υπάρχει μια καινούργια έξαρση, δηλαδή ένα δεύτερο κύμα στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα. Όλο αυτό το φαινόμενο στην Ευρώπη, σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές του Μαΐου και βεβαια στην σχετική χαλάρωση και έλλειψη συμμόρφωσης με τα μέτρα προστασίας.
Διαφύλαξη υγειονομικού συστήματος
Ο καθ. Γώγος υπογράμμισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί το υγειονομικό σύστημα. «Πρέπει να διαφυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα στείρο από τον ιό» είπε, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πάμε αρκετά καλά, καθώς υπάρχει και η εμπειρία του χειμώνα. Τέλος, αναφερόμενος στις θεραπευτικές δυνατότητες, είπε ότι σήμερα είναι καλύτερες, ενώ αναμένουμε και το εμβόλιο. Ανέφερε επίσης, ότι υπάρχουν καλά στοιχεία για την Ελλάδα, λέγοντας ότι σύμφωνα με τα πρώιμα επιστημονικά δεδομένα, η έκβαση των ασθενών είναι αρκετά καλή, γι' αυτό και η θνητότητα στην Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όριο της θνητότητας σε ευρωπαϊκές χώρες.
Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό