Οι σκέψεις για τοπικά lockdown και τι θα γίνει με την περαιτέρω γενίκευση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας
Η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ημερησίων κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας καθώς επίσης η μεγάλη διασπορά τους ανά την επικράτεια, έχει προκαλέσει ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο μελετά νέα μέτρα - πάντα σε συνεννόηση με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων- προκειμένου να αναχαιτίσει την έξαρση της επιδημίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ οι παρεμβάσεις που θα συζητηθούν την Τετάρτη 19/8 είναι οι εξής:
- Αξιολόγηση μέτρων προηγούμενων ημερών με βάση την πορεία των κρουσμάτων και τα επιδημιολογικά δεδομένα για να δουν αν αυτά έχουν αποδώσει
- Αν θα γίνει η χρήση μάσκας υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους
- Τηλεργασία – Πόσοι κλάδοι μπορούν να συνεχίσουν με αυτό
- Στοχευμένα τεστ (ηλικιακές ομάδες – περιοχές)
- Τοπικά lockdown
- Μέτρα τύπου «Πόρου» σε μεγάλα αστικά κέντρα αν υπάρχει εξάπλωση του κοροναϊού
Κλείνουν τα μεσάνυχτα τα μαγαζιά σε Αττική- Θεσσαλονίκη
Από σήμερα Δευτέρα, και τουλάχιστον μέχρι τις 24 Αυγούστου, ξεκίνησε η εφαρμογή της νέας δέσμης μέτρων που αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Παρασκευή και ανακοίνωσε την ίδια ημέρα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.
Συγκεκριμένα, από το πρωί της Δευτέρας ισχύουν τα εξής:
- Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
- Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.
Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:
- η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
- οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
- Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.
- Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.
Στη νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνονταν και αυτά που είχαν άμεση ισχύ (από τις 15 Αυγούστου) και αφορούσαν στα τοπικά λοκντάουν σε Πάρο και Αντίπαρο. Στα δύο νησιά των Κυκλάδων και μέχρι τις 24 Αυγούστου έχει εφαρμοστεί:
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
- Ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.
Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό