Τα 82 κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στο λεκανοπέδιο θορύβησαν κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα
Έντονη ανησυχία επικρατεί πλέον σε κυβέρνηση και επιστημονική κυβέρνηση από την διαρκή αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στην Αττική, μετά και τα 82 κρούσματα στο λεκανοπέδιο από τα συνολικά 196 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο σε ολόκληρη τη χώρα.
Η μεγάλη διασπορά του κοροναϊού στην Περιφέρεια της Αττικής αποτυπώνεται και στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία μέσα σε 11 ημέρες ξεπεράστηκε ο αριθμός κρουσμάτων που είχε καταγραφεί όλον τον Ιούνιο. Επίσης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο λεκανοπέδιο 406 ενεργά κρούσματα του ιού. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων στην Αττική είναι πολύ πιο δύσκολη απ' ότι στην επαρχία, καθώς από τα 82 κρούσματα που καταγράφηκαν μόλις το τελευταίο 24ωρο, μόνο τα 10 αφορούν γνωστή εστία λοίμωξης.
Την ανησυχία του για την εξέλιξη της επιδημίας στην Αττική εξέφρασε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος σε ανακοίνωσή του καλεί τους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη, τόσο για την ατομική τους υγεία, όσο και για την ασφάλεια της κοινωνίας και «να συστρατευτούν με υπευθυνότητα στη μάχη ενάντια στον κοινό εχθρό». Απευθύνει δε έκκληση «ειδικά στα άτομα νεαρής ηλικίας, να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης, καθώς είναι και αυτοί ευάλωτοι στη λοίμωξη και εμφανίζουν σε μεγάλη συχνότητα σοβαρές επιπλοκές».
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τονίζει πως η «επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας και ειδικά η Αττική, χτυπά καμπανάκι κινδύνου». Προσθέτει δε ότι «είναι προφανές, ότι κινδυνεύουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να βρεθούμε στο μάτι του κυκλώνα. Δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση, ειδικά στις διακοπές, που ερχόμαστε σε επαφή με πολύ κόσμο». Παράλληλα, καλεί τους επαγγελματίες όλων των κλάδων «να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες πρόληψης της διασποράς του κοροναϊού, που έχει θεσπίσει η πολιτεία».
Αντιδράσεις στις περιοχές που επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις έντονες αντιδράσεις πολιτών και καταστηματαρχών σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Λάρισα, Βόλο, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κρήτη, Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, Ρόδο, Αντίπαρο, Ζάκυνθο και Κω, για την απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7:00 το πρωί.
Στην Θεσσαλονίκη οι καταστηματάρχες βρήκαν μία φόρμουλα για τα νυχτερινά κέντρα, καθώς θα λειτουργούν από τις 19:00 έως τα μεσάνυχτα. Ακόμη και στριπτιζάδικο στην Χαλκιδική ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει αυτό το ωράριο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι τόσο εύκολο για τα νησιά, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, καθώς σε αυτά ο κόσμος απολαμβάνει τις διακοπές του ασκώντας άλλες δραστηριότητες και πηγαίνει για διασκέδαση μετά τα μεσάνυχτα.
Απαντώντας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, υπερασπιζόμενος την λήψη περιοριστικών μέτρων στις συγκεκριμένες περιοχές, υποστήριξε σήμερα ότι αν και η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι σε περιοχές με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται μόνο με αριθμητικά κριτήρια, αλλά βασίζονται σε απόλυτα επιστημονικά εργαλεία και δεδομένα.
Ανέφερε πως από τη στιγμή που αποφασίσαμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας, περιμέναμε αύξηση κρουσμάτων και τόνισε «ένα πράγμα ζητάμε, τις επόμενες μέρες να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να εφαρμόζουμε τα μέτρα. Όπου δεν εφαρμόζονταν, είχαμε αύξηση κρουσμάτων». Ερωτηθείς δε για ενδεχόμενο νέο lockdown, απάντησε ότι «η εμπειρία μάς έχει δώσει εργαλεία να δώσουμε λύσεις σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο».
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό