Ακόμα μία νεαρή φώκια εντοπίστηκε νεκρή στα βόρεια Δωδεκάνησα, με ένα σχοινί δεμένο στο ουραίο πτερύγιό της, ενώ τρία νεκρά ζωνοδέλφινα εντοπίστηκαν σε τρεις διαφορετικές περιοχές του βορειοανατολικού Αιγαίου και αυτά με εμφανή σημάδια δολοφονίας, όπως καταγγέλλει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.
Η θλιβερή είδηση έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης ανακοίνωσης του Ινστιτούτου για επτά μεσογειακές φώκιες, οι οποίες εντοπίστηκαν νεκρές τους τελευταίους μήνες στις ελληνικές θάλασσες.
Σημειώνεται, ότι μετά την κοινοποίηση του θλιβερού φαινομένου θανάτωσης θαλάσσιων θηλαστικών στις ελληνικές θάλασσες από το «Αρχιπέλαγος», ο γγ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, αποστέλλει άμεσα πρόσκληση στην οργάνωση προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση και πλήρης καταγραφή της κατάστασης, με στόχο τον συντονισμό ενεργειών για την εύρεση των βέλτιστων λύσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό το Ινστιτούτο, τα πτερύγια των δελφινιών είχαν κοπεί με μαχαίρι, δηλαδή είχαν πεταχτεί στη θάλασσα ζωντανά για να πνιγούν. Προσπαθώντας να προσδιοριστεί ποιος θα μπορούσε να έχει διαπράξει αυτό το έγκλημα, το «Αρχιπέλαγος» μελέτησε τα θαλάσσια ρεύματα που επικρατούσαν στην περιοχή τις ημέρες πριν από τον εντοπισμό τους.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, παρόλο που αυτό το είδος δελφινιού παλαιότερα δεν προσέγγιζε τα αλιευτικά εργαλεία, τα τελευταία χρόνια τα ζωνοδέλφινα προσεγγίζουν τις μηχανότρατες ολοένα και συχνότερα, λόγω της μείωσης της τροφής τους που έχει προκαλέσει η συνεχής υπεραλίευση.
«Εκτιμάμε, λοιπόν, ότι τα συγκεκριμένα δελφίνια -και ποιος ξέρει πόσα άλλα- εγκλωβίστηκαν την ώρα που οι σάκοι των μηχανοτρατών ανέβαιναν γεμάτοι με ψάρια κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Με βάση τα τραύματά τους είναι ξεκάθαρο ότι τα δελφίνια βγήκαν ζωντανά στο κατάστρωμα των σκαφών και τα πέταξαν ζωντανά στη θάλασσα με κομμένα τα πτερύγια για να μη μπορούν να κολυμπήσουν, έχοντας τελικά ένα βασανιστικό θάνατο», τονίζουν οι επικεφαλής του Ινστιτούτου.
Όπως υπογραμμίζουν, «δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί εάν αυτή η δολοφονία προκλήθηκε από ελληνικό ή τουρκικό αλιευτικό σκάφος, καθώς σε αυτήν τη θαλάσσια περιοχή δραστηριοποιούνται μηχανότρατες και από τις δύο χώρες».