Το παράδοξο της δεξιότητας στο στοίχημα

Το παράδοξο της δεξιότητας στο στοίχημα

Ο συνδυασμός της με την τύχη είναι αυτός που κάνει τη διαφορά

Όλα τα αντικείμενα με τα οποία κατά καιρούς καταπιανόμαστε, απαιτούν είτε γνώσεις είτε δεξιότητες. Είτε πρόκειται για αθλήματα, είτε για επενδύσεις σε ακίνητα, απαιτείται πάντα η δυνατότητα να ανταποκριθούμε, να έχουμε δηλαδή την απαραίτητη δεξιότητα. Ωστόσο, όσο πιο αναπτυγμένη είναι η δεξιότητα αυτή, τόσο μεγαλύτερη είναι η δόση τύχης που χρειαζόμαστε. Σίγουρα κάτι τέτοιο ακούγεται περίεργο και δημιουργεί πολλές απορίες! Στο άρθρο που ακολουθεί ωστόσο, θα βρείτε όλες τις απαντήσεις γύρω από τη σχέση δεξιότητας και τύχης!

Ο επιθυμητός συνδυασμός

Όταν πρόκειται για αθλητικά στοιχήματα, η δεξιότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Στόχος πάντα είναι το μακροπρόθεσμο κέρδος, κάτι που όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δε συμβάλλει με το δικό του τρόπο και ο παράγοντας τύχη. Οι έμπειροι παίκτες γνωρίζουν ότι η επιτυχία των στοιχημάτων τους εξαρτάται άμεσα από το συνδυασμό δεξιότητας και τύχης. Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω είναι αυτός που κάνει τη διαφορά, αλλά και πάλι πρέπει να αποκτήσετε πλεονέκτημα έναντι της πλειοψηφίας των παικτών, εκτιμώντας όσο καλύτερα γίνεται την κατάσταση.

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε καλύτερη εκτίμηση; Κάθε γεγονός συνοδεύεται από συγκεκριμένη απόδοση, η οποία αντιπροσωπεύει τις πιθανότητες επαλήθευσης του. Οι αποδόσεις που προσφέρονται από τους bookmakers, όπως για παράδειγμα η bwin πολλές φορές απέχουν από την πραγματική πιθανότητα επαλήθευσης ενός γεγονότος, εκφράζοντας περισσότερο τη γενική αντίληψη της αγοράς. Οι στοιχηματικές εταιρίες προσφέρουν τις αρχικές αποδόσεις και στη συνέχεια τις προσαρμόζουν ανάλογα με το ύψος των πονταρισμάτων που τοποθετούνται σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Έτσι, το κάθε στοίχημα αποτελεί ένα είδος ανταγωνισμού μεταξύ των παικτών σχετικά με το αποτέλεσμα και καλείστε να προβείτε σε μια καλύτερη και πιο ακριβή πρόβλεψη από αυτήν που αντιπροσωπεύει τη γενική τάση. Εάν το καταφέρετε, θα είστε πολύ κοντά στο να σημειώσετε μακροπρόθεσμα κέρδη. Το ερώτημα που γεννάται ωστόσο, είναι γιατί είναι δύσκολο να οδηγούμαστε σε σωστές προβλέψεις σε σταθερή βάση; Η απάντηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτό που αποκαλείται «παράδοξο δεξιότητας».

Τύχη και δεξιότητα: Η αλληλεπίδραση των δύο παραγόντων

Με δεδομένο ότι τα αθλητικά στοιχήματα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον παράγοντα της τύχης, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως επιτυχημένος παίκτης είναι αυτός που απλά έχει την τύχη με το μέρος του. Οι άνθρωποι ωστόσο, πολλές φορές παρερμηνεύουν την έννοια της τύχης. Γεγονότα που πιστεύουμε πως βασίζονται απόλυτα στην τύχη, συχνά αποδεικνύεται πως απέχουν πολύ από κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, πολλοί τομείς όπου η τύχη πιστεύεται πως δεν επηρεάζει, αποδεικνύεται τελικά πως είναι αυτή που καθορίζει το αποτέλεσμα. Συνεπώς, ποτέ δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την καλύτερη λύση και θα υπάρχει πάντα περιθώριο να ανατρέψουμε μια κατάσταση.

Το στοίχημα αφορά αποκλειστικά τη σωστή επιλογή, αλλά η λήψη αποφάσεων επηρεάζεται από μία μόνο πλευρά της τύχης. Όταν κερδίζουμε, το αποδίδουμε στην ικανότητα, ενώ όταν χάνουμε, θεωρούμε πως είναι αποτέλεσμα κακής τύχης.

Ας δούμε ένα παράδειγμα μέσω του μπέιζμπολ και συγκεκριμένα του πρωταθλήματος MLB. Οι αθλητές του συγκεκριμένου αθλήματος παρουσιάζουν πάντα σημαντική βελτίωση κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά ορισμένα στατιστικά στοιχεία παραμένουν ίδια. Ο μέσος όρος του Ted Williams στο battling rate ανέρχεται στο εντυπωσιακό 0.406. Το ρεκόρ αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ίδιος ο Williams δε θα μπορούσε να το επαναλάβει με βάση τα σημερινά δεδομένα. Αυτό γιατί οι αθλητές πλέον είναι περισσότερο επαγγελματίες και συνεπώς με αυξημένες δεξιότητες. Μπορεί δηλαδή να βελτιώνονται σε προσωπικό επίπεδο, αλλά η μεταξύ τους διαφορά παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Ας επιστρέψουμε όμως τώρα στην κουβέντα περί τύχης. Έχοντας κατά νου ότι η διαφορά ικανοτήτων είναι χαμηλότερη στις μέρες μας, τότε ποιος είναι ο ρόλος της τύχης; Η απάντηση έρχεται μέσα από το βιβλίο "The Success Equation" του Michael Mauboussin, καθηγητή οικονομικών στο Columbia Business School, όπου περιγράφει τη σχέση μεταξύ τύχης και δεξιοτήτων. Το βασικό πόρισμα είναι ότι καθώς η διαφορά στην ικανότητα (μεταξύ των παικτών) μειώνεται, ο ρόλος της τύχης αυξάνεται όταν πρόκειται για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων.

Τα περισσότερα στοιχήματα, λειτουργούν λοιπόν με παρόμοιο τρόπο όπως το μπέιζμπολ. Με την πάροδο του χρόνου, οι tipsters απέκτησαν μεγαλύτερη εμπειρία και «μόρφωση» γύρω από το αντικείμενο του στοιχήματος κι έτσι οι απώλειες των εκτιμήσεων μειώθηκαν σημαντικά. Αυτή η εξέλιξη επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την προσπάθεια των παικτών να βγουν κερδισμένοι έναντι των στοιχηματικών εταιριών, καθώς αν η μία πλευρά παρουσιάζει μεγαλύτερη «δεξιότητα», τότε αποκτά και το ανάλογο πλεονέκτημα.

Σύμφωνα με το παράδοξο της δεξιότητας προκύπτουν και τα παρακάτω: δεδομένου ότι οι παίκτες άρχισαν να κάνουν χρήση πιο περίπλοκων τρόπων πρόβλεψης, το σύνολο των ικανοτήτων τους μειώθηκε, δίνοντας θέση σε αποτελέσματα που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την τύχη. Ας ρίξουμε μια ματιά στην τελευταία δεκαετία που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη των online αθλητικών στοιχημάτων. Με περισσότερους παίκτες να ποντάρουν προσπαθώντας να νικήσουν την τάση της αγοράς, το έργο τους έγινε αισθητά πιο δύσκολο. Το συνολικό επίπεδο δεξιότητας σημείωσε σημαντική αύξηση καθιστώντας παράλληλα πιο σκληρό τον ανταγωνισμό, αλλά επέφερε τη μείωση των κερδοφόρων στοιχημάτων και των ευκαιριών νίκης.

Συνοψίζοντας

Με τη στοιχηματική αγορά να γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματική, είναι πιο δύσκολο πλέον να είναι κερδοφόρα, ενώ ο ρόλος της τύχης γίνεται ακόμα πιο σημαντικός. Όπως ακριβώς συμβαίνει στον επιχειρηματικό κόσμο όπου για κάθε εταιρία απαιτείται και η τύχη για να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών, το ίδιο ισχύει και στο χώρο του στοιχήματος: η τύχη είναι απαραίτητη προκειμένου οι επαγγελματίες tipsters να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των bookmakers και να οδηγηθούν σε πετυχημένες προβλέψεις (ειδικά όταν πρόκειται για δελτία πολλαπλών επιλογών).